HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nezapomněli jste na tyto 3 elementární prvky ve svém projektu dřevostavby?

Finálnímu projektu dřevostavby předchází dny, týdny i měsíce plánování. Mnoha základním úvahám se nevyhnete. Jsou hmatatelné, logicky odůvodnitelné a bez nich se projekt dál neposune. Kolik bude v domě bydlet lidí? Dům přízemní nebo na patro? Nízkoenergetický, pasivní nebo standard?

Vše se bude s největší pravděpodobností točit kolem toho, kolik chcete do dřevostavby investovat. Finanční náročnost si můžete spočítat v naší kalkulačce, jak však vyčíslit prvky projektu, které jsou méně konkrétní a měřitelné?

Světlo, prostor a pocit bezpečí by měly být součástí každého návrhu dřevostavby. Říkejme jim prvky „elementární“, protože jsou tak nehmatatelné, že jsou pro mnohé zanedbatelné. To je však chyba, která vás může stát víc než peníze.



i Foto: Archiv redakce

Dnešní tendence minimalizace nákladů ukrajují nejen z nadbytečné zdobnosti novostaveb, ale i z prožitku jejich obyvatel.

Budiž světlo

Světlo dělá obývaný prostor viditelným, každý druh světla má však své vlastní charakteristiky, jako je intenzita, barva a hloubka.

Například: pokud máte dva identické pokoje, jeden na východní straně domu a druhý na západ, každý z těchto pokojů budete vnímat odlišně, i když budou mít stejné barvy, nábytek, textury, velikost a design. Zejména přirozené světlo ovlivňuje celkový pocit z vnitřního prostředí domu, a to velmi podstatně. Pokud nejste zrovna ranní ptáče, nemusí být moudré umístit svou ložnici na východní straně domu.

Rozdělení prostoru v dřevostavbě

Jednou z výhod dřevostaveb je relativně snadné využití viditelných dřevěných prvků k rozdělení jedné místnosti na více funkčních prostorů. Několika sloupy nebo viditelnými stropními nosníky můžete jednoduše naznačit vstup z jídelny do obývacího pokoje nebo pokoj udělat prostě útulnější. Naše vnímání prostoru je z velké části založeno na tom, co vidíme a to pak tvoří pocit, který máme při vstupu do místnosti.

Pocit bezpečí

Velmi důležitým aspektem každého domu je pocit bezpečí. Je zřejmé, že pokud chceme z domu udělat svůj domov, nehledáme pouze úkryt před deštěm a místo na vyspání. Použitím masivních dřevěných prvků vytvoříte vizuálně pevnou strukturu, ve které získáte vy i vaše návštěvy pocit jistoty a stability.

Bude Vás zajímat: Obkladové palubky

Nejedná se pouze o moderní trend skandinávských architektů. Dřevěné prvky měly své nezastupitelné místo již mnohem dříve. Své by o tom mohli vyprávět obyvatelé starých roubenek.


Bude Vás zajímat: Montované dřevostavby na klíč: Nejrychleji postavený dům

Jste-li právě v procesu tvoření projektu svého vysněného domu, zkuste se zastavit a zvážit i na první pohled nezřejmé prvky. Nechte si hlavou projít následující myšlenku: Když už mám do tohoto domu investovat tolik peněz a bydlet v něm do konce života, ať se tam cítím dobře, vstávám ráno s příjemnou náladou a hlavně ať se tam chci každý den vrátit, posadit se do svého křesla s šálkem voňavé kávy, rozhlédnout se kolem sebe a říct si: „Přesně takhle jsem chtěl vždycky bydlet.“


Splňuje váš dům tyto představy?


Vydáno dne:
20.05.2012

12

Projektování a konstruování dřevostaveb pomocí CAD/CAM software

Dřevostavby jsou nejdynamičtěji se rozvíjející oblastí stavebního průmyslu..... Číst více →



Troufnete si na dřevěnou horskou dráhu?

Přijde Vám představa vozíku svištícího rychlostí 120 km/h po dřevěné horské dráze ve výšce 60 metrů více než divoká a nechali byste si ji radši ujít?.. Číst více →



Dřevostavba postavená na hlavu

Na první pohled nic zvláštního, ale jen pokud umíte chodit po stropě.. Číst více →



Krov: Kritéria pro jeho výběr

Povíme si tři základní kritéria, podle kterých lze volit mezi jednotlivými systémy krovů... Číst více →



Proč (ne)držet dřevostavby při zemi?

Jedno nebo dvě patra? Postavte jich pět! Aneb jak se staví ve Švýcarsku.. Číst více →



8 kroků, jak z myšlenky udělat 3D projekt domu za jedno odpoledne

8 kroků - papír, tužka a počítač. Bude to zadarmo a bude vás to bavit... Číst více →



4 rady, jak předejít největším chybám u vaší dřevostavby

Jaké jsou u dřevostaveb největší chyby a jak se jim vyvarovat?.. Číst více →



Jak na hypotéku, financování pozemku, projektu a domu?

Hypotéku můžete získat nejen na výstavbu domu, ale také na projekt nebo pozemek. Podívejte se, jak na bezpečně získat hypotéku krok za krokem... Číst více →



Žhavé trendy v osvětlení: světelné probuzení, LED dvířka a další tipy

Moderní technologie vnášejí do světa osvětlení nepřeberné nové možnosti. Máme pro vás novinky a základní tipy, jak správně osvětlit bydlení... Číst více →