HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

5 důvodů, proč nestavíte s architektem

Architekt = guru moderní architektury; nositel pravdy o tom, jak se má bydlet; intelektuál, co umí kreslit… Taková a mnohá další přízviska mají dnešní architekti, ale nebudeme se tu bavit o tom, jestli je tvoří sami, nebo je to takový štítek jejich profese. Faktem však je, že dům bez architekta je dům na půl plynu. Přesto mnoho investorů obchází architektonické kanceláře velkým obloukem, aby si jich páni architekti náhodou nevšimli a nechtěli jim jejich budoucí dům navrhnout.

Tyto obavy jsou však neopodstatněné. V článku si představíme pět nejčastějších obav, které investory od architektů zrazují. Povíme proč a jak na to, aby byla spolupráce s architektem přínosná a ve výsledku zajímavá například i pro vaše sousedy, kteří budou přes plot nahlížet a tiše závidět, jak dobrý dům máte.


Dřevěná socha architekta stojí před výkresem
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

1. Když mi dům navrhne architekt, bude pak strašně drahý.

Obavu o prodražení domu můžete snadno eliminovat tím, že architektovi jasně zadáte rozpočet, se kterým musí pracovat. Vy jste ten, kdo nastavuje limity – ten kdo zadává zakázku. Pokud se architekt na výši předpokládané investice nezeptá hned na jedné z prvních schůzek, okamžitě jej vyměňte!

2. Co když mi navrhne nějakou hrůzu, která se mi nebude líbit?

Architektonická studie dřevostavby je proces, nikoliv jedno zadání s jedním domem na konci. Návrh by měl vycházet z vašich potřeb a na konečném výsledku by se mělo pracovat postupně, v úzké spolupráci vás a architekta. Výsledek pak nemůže dopadnout špatně, musíte však aspoň rámcově vědět, co chcete.

Mohlo by vás zajímat: Katastr nemovitostí: Nahlížení do KN a návod jak na to

3. Na architekta nemám v rozpočtu peníze.

Otázka „drahosti“ architektonické studie je takový evergreen. Cena studie rodinného domu osciluje okolo částky 60 000,-. Když si představíte, že dům bude stát 3 miliony, jsou to 2 % z celkové částky. Šikovný architekt vám však promyšleným návrhem může ušetřit i trojnásobek částky za samotnou studii.

4. Výsledek architekta je pár obrázků, které si dokážu udělat sám!

Věřte, že nedokážete, a to už jen z principu, že architekt svůj obor vystudoval na škole a X dalších let je pro něj navrhování domů denním chlebem. Skeptičtí klienti, kteří se pro architekta rozhodli třeba pod tlakem rodiny, často nad výsledkem kroutí hlavou a říkají: Vždyť to jsme chtěli, ten architekt nic nevymyslel, jen dal na papír to, co jsme si představovali a chtěli. A o tom to celé je, dát to na papír. Kdyby to investoři uměli stejně dobře jako architekti, tato profese by jednoduše neexistovala.

5. My architekta prostě nepotřebujeme!

Pokud stavíte na ideálním, na jih orientovaném pozemku, nejlépe na „zelené louce“, nemáte žádné sousedy a ideální příjezdovou komunikaci a stačí vám základní typový dům z katalogu, pak architekta opravdu nepotřebujete. Většina pozemků však ideální není, a pokud máte svažitý pozemek, je to pro typovku katastrofa. Pro architekta to může být naopak výhoda, kterou do projektu zapracuje a využije tak veškerý potenciál daného pozemku.

Toto byly vybrané nejčastější obavy investorů z architektů. Máte v hlavě nějaké další otazníky týkající se spolupráce s architekty? Napište je do diskuse. Věřím, že na odpovědi nebudete dlouho čekat.

Vydáno dne:
09.12.2013

22

Bez kulatého razítka na výkresu ani čárku?

Kdo Vám může naprojektovat dům? Odpověď je jednoduchá.. Číst více →



Je dřevostavba česká tragédie?

Jiný pohled na článek popisující nepovedenou realizaci dřevostavby.. Číst více →



Dřevostavba je srdcovka nebo pragmatismus?

Jaké jsou důvody k tomu, že se rozhodnete pro dřevostavbu? Rozhodujete se srdcem nebo hlavou? Vaše myšlenky a pocity (možná i předsudky) vám pomůže utřídit tento článek... Číst více →



Historie dřevostaveb: odjakživa reagují na trendy své doby

Historie a vývoj staveb ze dřeva. Jak se měnily v posledních stovkách let?.. Číst více →



Dřevostavba bez architekta = dům na půl plynu

Jiný úhel pohledu na dilema typový projekt vs. dřevostavba od architekta.. Číst více →



Final Wooden House od Sou Fujimota - Co to je?

Dřevostavba postavená z trámů o průřezu 350x350 mm, ke které vzhlíží i architekti.. Číst více →



8 otázek, na které se zeptat, než koupíte stavební pozemek

Při koupi pozemku nahlédněte především do katastru nemovitostí a územního plánu. Kontaktujte stavební úřad a zeptejte se na těchto několik otázek... Číst více →



Na stáří si splnili sen a vyměnili panelák za dřevostavbu

Jak se žije v moderní dřevostavbě na jihu Čech? A co vedlo majitele k tomu, aby se rozhodli na „stará kolena“ stavět? To vše a mnohem více se dočtete v tomto článku... Číst více →



V USA jsme bydleli v 80leté dřevostavbě. Rozhodli jsme si ji postavit i doma.

Navštivte s námi dům mladé rodiny, která si nechala postavit dřevostavbu na základě architektonického návrhu. Podle čeho si vybrali firmu a proč se rozhodli pro dřevo?.. Číst více →



Chceme stavět vlastní dům – tvoříme projekt II.

Přečtěte si, jakými směry se při stavbě rodinného domu můžete vydat a co vše je dobré zahrnout do projektu na stavební povolení... Číst více →