HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Altány a pergoly: Fotogalerie pro vaši inspiraci

Rozhodli jste se pro stavbu altánu nebo pergoly a nevíte, jaké jsou možnosti? Chcete se podívat na již postavené zajímavé kousky a nechat se jimi inspirovat? Pak je tato fotogalerie určena právě pro vás. Najdete zde tradiční i netradiční řešení pro altány a pergoly, které pak můžete na své zahradě použít.


Altán
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Neil Kremer

Co musíte o stavbě pergoly a altánu vědět

Řada stavitelů si myslí, že na pergolu nepotřebuje stavební povolení, protože má menší zastavěnou plochu než 25 m2 atd. To je sice pravda, ale co pro stavbu pergoly potřebujete, je územní souhlas nebo rozhodnutí. Podrobnosti k tomu, co je při stavbě pergoly důležité a co potřebujete na územní souhlas nebo rozhodnutí naleznete v článku: Na co si dát při stavbě pergoly pozor.

Fotogalerie:

i Foto: Neil Kremer, Slaya1214, Wonderlane

Pro altány, jakožto drobné zahradní stavby platí to samé. Přečtete si článek, který se zahradním altánům věnuje podrobněji.

Co ve fotogalerii najdete

Nyní již víte, co je ke stavbě pergoly a altánu potřeba a nyní se můžete pustit do návrhu nebo vybírání konkrétního typu altánu nebo pergoly.

V této fotogalerii pro vás máme altány a pergoly především dřevěné, protože jsme přeci jen na Dřevostaviteli :).

Mezi fotkami najdete mimo jiné na první pohled velmi tradiční altány a pergoly, které mají zajímavé konstrukční detaily. Dobrým příkladem tato pergola.

Všimněte si zajímavého detailu napojení v sloupu a vaznice (hlavní nosný trám pergoly, na kterém jsou položené krokve).

Většina konstrukcí pergol používá pro zavětrování tzv. pásky (hranol v úhlu cca 45°, který přenáší horizontální zatížení, aby vám sloupy vydržely stát i při působení větru). Nestane se tak to, že se vám pergoly sesune k zemi, protože vám sloupy udělají elegantní vývrtku ve směru hodinových ručiček.

V příípadě výše zmíněné pergoly je však zavětrování vyřešeno tak, že je vaznice tvořena ze dvou kleštin. V samotném sloupu bude pravděpodobně umístěn kovový prvek (deska) s otvory, která celý spoj posiluje. Spojovací prvek tak jde z jedné kleštiny přes sloup do druhé kleštiny a tím, je zajištěna horizontální tuhost pergoly na místo tradičního pásku, což z tradiční pergoly dělá pergolu designovou.

Tip: Zde si můžete spočítat, jaký minimální průřez krokví budete na svou pergolu potřebovat.

Ve fotogalerii naleznete další neotřelé nápady na řešení altánu, kde se přesvědčíte o tom, že klasická a tradiční zahradní stavba, jakou je altán nebo pergola, může být zpracována velmi originálně a netradičně, jako např. tento kousek.

Pošlete nám své altány a pergoly

Chtěli byste se pochlubit svojí pergolou nebo altánem? Zašlete nám fotografii vaší stavby s krátkým popisem na redakce@drevostavitel.cz a rádi vaši fotku v galerii zveřejníme.

Photocredit: Neil Kremer

Vydáno dne:
25.05.2015

Photocredit: Neil Kremer

13

Stavba pergoly či přístřešku: Návod jak na povolení a stavbu

Je potřeba stavební povolení? Jaké zásady u stavby zahradního přístřešku a pergoly dodržovat, si povíme v článku... Číst více →



Zahradní domek na nářadí nemusí být jen skladiště

Zahradní domek, potřebujete k němu stavební povolení? Z čeho jej postavit a jak ho uspořádat, aby se do něj vešlo vše potřebné? Dozvíte se v tomto článku... Číst více →



Zahradní altán: Na co si dát při stavbě pozor

Potřebujete na zahradní altán stavební povolení? Jak a z čeho zahradní altán postavit... Číst více →



Nábytek z palet: Fotogalerie plná nápadů a inspirace

Líbí se vám nábytek z palet? Hledáte nápady a inspiraci?.. Číst více →



Garážové stání svépomocí: montážní návod a projekt ke stažení

Zvažujete u vašeho domu garážové stání pro své auto? Postavte si ho svépomocí. Dáme vám podrobný montážní návod včetěn výkresové dokuemntace ke stažení zdarma... Číst více →



Zámková dlažba: Návod, jak ji položit svépomocí

5 kroků jak si se zámkovou dlažbou svépomocí poradíte, i když nejste profesionální dlaždič... Číst více →



Jak založit rychle rostoucí živý plot?

Jak vybrat dřeviny pro živý plot a kde je vysadit? Povíme si v článku... Číst více →



Solární sprcha na zahradu: Vyrobte si ji doma svépomocí

Léto je neodmyslitelně spojené s osvěžením. Jaké typy solárních sprch jsou u nás dostupné, a jak si můžete svou sprchu na zahradu vyrobit svépomocí... Číst více →



Souboj pergoly s altánem: Co se hodí k vám do zahrady?

Uvažujete o drobnější okrasné a zároveň funkční dřevostavbě do své zahrady? V tom případě se budete rozhodovat mezi altánem a pergolou. Abyste si správně vybrali, představíme vám výhody a nevýhody obou staveb... Číst více →



Zázračná dřevěná kaple jako ozdoba lesního hřbitova

Dřevěná kaple na lesním hřbitově – spojení dvou netradičních počinů. Podívejte se na zázračnou stavbu, která je místem rozloučení i rozjímání... Číst více →