HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Rodina se ukázkově poprala s pozemkem ve svahu. Chytře tak zvětšili obytný prostor

Pozemek ve velkém svahu nebyl pro tuto pětičlennou rodinu překážkou. Při návrhu pracovali s půdou a přizpůsobili tomu i celkový projekt. Přečtěte si, s jakým prvkem si v domě pohráli a jaká byla jejich tři klíčová kritéria, přes která zásadně nejel vlak. Řešení interiéru si můžete prohlédnout ve fotogalerii.


dům na svažitém pozemku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Nic Granleese (se souhlasem)

Sladění architekta, stavitele a klienta

Podle klienta je nejzásadnější sladit hodnoty architekta, stavitele a jeho samotného. Díky tomu může vzniknout skvělý návrh a perfektní provedení stavby. Přečtěte si krátký rozhovor s architektem rodinného domu a nezapomeňte nahlédnout také do krásného domu v galerii fotografií.

Fotogalerie:

i Foto: Nic Granleese (se souhlasem)

Nerušené výhledy

Pro samotného majitele dřevostavby bylo důležité vychutnat si výhled z domu na okolní přírodu s minimálním rušením, jak také vysvětluje sám architekt Antony Martin:

Návrh vznikl z našich rozhovorů o vyhlídkách v oblasti, která poskytuje přístup k nerušenému pozorování ptáků a divoké zvěře. Zároveň však omezuje jejich vlastní viditelnost v krajině.“ 

Architekti řešili jeden zásadní problém

Hlavním problémem, se kterým se architekti setkali, bylo žádoucí zvětšení malého prostoru. Řešením se stal návrh dispozice, který kopíruje původní svažitý terén pozemku. Dřevostavba se tak krásně otevřela směrem k přírodní krajině, což je možné pozorovat u venkovní dvoustupňové terasy.

Venkovní terasa otevírá prostor malého domu

Právě díky venkovní terase působí dřevostavba natolik objemným dojmem. Dům se díky ní otevřel. Prosvětlil. A navíc poskytl skvělé zázemí pro večerní rodinná sezení a setkávání s přáteli. V létě je venkovní terasa stinná a vzdušná, naopak v zimě do interiéru proudí slunce.

Přes tyto 3 požadavky majitelů nejel vlak

Klienti měli tři zásadní kritéria, která musela být při plánování domu dodržena. Jelikož je pozemek otevřený směrem k severním zátokám, je bydlení rodiny vystaveno silným větrům. 

Potřebovali dům, který bude vyhovovat místnímu náročnému počasí – silný vítr a ostré letní slunce. Potřebovali dům vhodný pro jejich pětičlennou rodinu, ale také pro spoustu návštěv rodiny a přátel,“ komentuje architekt.

Jak využít svažitý pozemek efektivně?

Ze strany komunikace (uliční strana) působí dřevostavba jako zdánlivě malý objekt, ovšem z druhé strany je tomu přesně naopak. A to vše díky využití potenciálu svažitého terénu. Dům esteticky sestupuje směrem dolů po přirozeném svahu pozemku, přičemž se nemění výška stropu. A právě ta je klíčová.

Rodinný dům ve svahu – má zastavěnou plochu 84 m2 a netradičně řešenou dispozici 5+kk

Výška stropu byla v každé místnosti zachována, čímž se celý prostor otevřel směrem k prosklené terase a velkolepým výhledům. 

Konstrukční systém dřevostavby

Dům je stavěn systémem sloupkové konstrukce, zvenčí je navíc obložený dřevem. Dřevěná fasáda je ochráněna před případným hořením.“

Ochrana dřeva proti ohni je možná díky omezení přístupu kyslíku k povrchu materiálu. V případě tohoto domu bylo dřevo napuštěno impregnační látkou, která znemožňuje hoření. Tzv. zpomalovače hoření neboli retardéry hoření snižují tento proces na základě chemických reakcí.

Dřevěné obložení domu s výbornou požární odolností

Dřevostavba je obložena prkny a latěmi z jasanu stříbrného (Silvertop Ash), který je obarven do tmavě zelené barvy. Důvodem netradičního obarvení dřeva byla myšlenka, aby stavba co nejlépe zapadla do okolní krajiny.

Pro zajímavost: Dřevěné jasanové obklady, které byly použity na obložení rodinného domu, jsou udržitelně vytěženy. Jedná se o australské tvrdé dřevo, které poskytuje i skvělou přirozenou požární odolnost.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Tento pocit znáte. Uvnitř ucítíte vůni dřeva

Uvnitř rodinného domu je téměř vše ze dřeva. Podlahy, nábytek, stěny i stropy. Tvrdé dřevo, které bylo použito i na venkovní opláštění, uvolňuje nádhernou vůni, čímž provoní všechny pokoje.

Uvnitř se nachází 4 ložnice a prostorný obývací pokoj. Kuchyně s jídelnou jsou situovány v přízemí a díky velkým posuvným dveřím se z těchto vnitřních místností mohou rázem stát místnosti venkovní. Kompletní vytápění a také vaření v domě je řešeno energeticky účinnými spotřebiči a technologiemi tepelných čerpadel.

Mám tepelné čerpadlo – jak můžu snížit náklady na vytápění?

Vydáno dne:
08.11.2022

Photocredit: Nic Granleese (se souhlasem)

4

Požární odolnost dřevostaveb 3. díl - Nosné konstrukce a třídy reakce na oheň

Požární odolnost konstrukcí dřevostaveb musí splnit normy ČSN 730810. Jak?.. Číst více →



Tepelné čerpadlo do staršího domu i novostavby

Je tepelné čerpadlo v domě technický doping nebo dobrá investice?.. Číst více →



Jakou zvolit fasádu, aby nevyžadovala údržbu

Nechcete fasádu, která chce každých pár let přetřít nebo přebrousit?.. Číst více →



Zelená fasáda – módní výstřelek nebo rozumná volba?

Jak vybrat zelenou fasádu? A vyplatí se to vůbec? Odpověď najdete v článku.. Číst více →



Požární odolnost dřevostaveb 1. díl – úvod do problematiky

Dřevostavby nehoří, to požaduje česká i evropská legislativa. Je to opravdu tak?.. Číst více →



Třípatrová dřevostavba, která si zahrála i ve filmu. Poznáte ve kterém?

V Kalifornii mají dřevostavbu, která se stala populární také díky tomu, že se objevila ve slavném filmu. Poznáte ve kterém?.. Číst více →



Prefabrikovaný flexibilní dům chrání své obyvatele před divokými požáry

Když potřebujete rychle postavit dům, vyberete prefabrikovaný. Když nemáte dost peněz, vyberete takový, který se dá kdykoliv rozšířit... Číst více →



Montáž dřevostavby: Rodinný dům s provětrávanou dřevěnou fasádou – postup krok za krokem

Rodinný dům jako dřevostavba s fasádou z dřevěného obkladu je fenomén dnešní doby nejen u nás, ale i v zahraničí. V tomto článku jsme se podívali blíže na montáž dřevostavby krok po kroku... Číst více →



Rodinný dům ve svahu – má zastavěnou plochu 84 m2 a netradičně řešenou dispozici 5+kk

Máte komplikovaný svažitý pozemek? Jak by se vám líbil rodinný dům zasazený do svahu s dispozicí 5+kk? Je ideální pro početnější rodinu a nabízí i dvě garážová stání u domu. Kolik stojí?.. Číst více →



Mám tepelné čerpadlo – jak můžu snížit náklady na vytápění?

Náklady na provoz tepelného čerpadla lze snížit o desítky procent. Odborníci popsali, jak toho dosáhnout a co je potřeba udělat... Číst více →