HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Automatické kotle se zásobníkem: Vyplatí se?

Automatické kotle se zásobníkem jsou do velké míry samoobslužné. Nejde přitom jen o přikládání, ale také automatické zapalování, vynášení popela nebo uhášení ohně. Většinou můžete automatické kotle obsluhovat na dálku, třeba pomocí chytrého telefonu. Není to ale zadarmo. Investice do automatického kotle je vyšší než do plynového nebo elektrického kotle, které poskytují podobný komfort. Vyplatí se? 


Automatické kotle na pelety se zásobníkem
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Oregon Department of Forestry

Od moderního vytápění požadujeme nízkou spotřebu paliva, vysokou účinnost a pohodlnou obsluhu. Automatické kotle tyto přednosti slibují. Využít je lze přitom hned pro několik druhů paliva, jako jsou dřevní pelety, uhlí, dřevo nebo dřevní štěpka. Kotle se zásobníkem mají různé funkce, některé z nich jsou dodávané v základní výbavě, jiné si musíte dokoupit. Patří mezi ně například automatické vynášení popela.

Jak pracuje automatický kotel se zásobníkem

Automatický kotel se zásobníkem si sám doplní palivo nebo zapálí oheň. Vy se musíte postarat především o násypku paliva, která může mít různý objem. Čím menší je, tím častěji bude kotel vyžadovat vaši pomoc. Násypky mohou být součástí kotle, nebo jsou umístěné mimo kotel jako externí zásobníky paliva. Topivo je do hořáku kotle dopravováno šnekovým dopravníkem.

Součástí automatických kotlů se zásobníkem jsou řídící jednotky, které si řídí objem přikládaného paliva dle teploty nastavené na termostatu. Když voda v kotli dosáhne požadované teploty, kotel přestane topivo přikládat, naopak při poklesu teplo kotel přiloží. Řídicí jednotka je mozkem kotle, proto se vyplatí na ní nešetřit. Čím jednodušší tato jednotka bude, tím méně je kotel samostatný a bude vyžadovat více vaší pozornosti.

Co do automatického kotle můžete přiložit?

Prodávají se automatické kotle na pelety, uhlí, dřevo i dřevní štěpku. V kotli ale spalujte jen topivo doporučené výrobcem. Některé kotle zvládnou spalovat i více druhů paliva najednou, například piliny, kůru, pelety, obilí i další rostlinný nebo dřevní odpad.

Vždy byste ale měli ohlídat doporučené rozměry paliva, například kotle na biomasu dokážou zpracovat jen drobné kousky s velikostí do 3 cm, ale nikoli běžná dřevěná polena. Prodávají se i automatické kotle na dřevo, ale ty mají samostatný hořák a ruční přikládání.

Cena automatického kotle na tuhá paliva

Automatický kotel se zásobníkem se v nejlevnějším provedení prodává za cenu kolem 50 tisíc korun. Kvalitnější modely pořídíte za 80 tisíc korun. Ve srovnání s plynovým kondenzačním kotlem nebo elektrokotlem je to několikanásobně více. Například elektrokotel pořídíte už za nějakých 15 až 20 tisíc korun.

Výhodou automatického kotle na tuhá paliva se zásobníkem je ale úspora paliva. Dřevo, uhlí nebo dřevěné pelety patří dlouhodobě k nejlevnějším zdrojům tepla. Mimo topnou sezonu lze topivo nakoupit za nižší cenu. Tuna kvalitních pelet se prodává za 4 000 až 5 000 korun. Běžný dům spotřebuje na vytápění kolem 4 až 5 tun dřevěných pelet, což znamená náklady na topivo 16 až 25 tisíc korun. Domácnosti vytápějící dům elektřinou zaplatí kolem 35 až 45 tisíc korun ročně.

Podle odborníků se tak investice do automatických kotlů vrátí do 5 let. Záleží však na tepelné ztrátě objektu. Čím vyšší bude ztráta, tím dříve se vám investice díky levnějšímu palivu vrátí zpět. Vždy je třeba vstupní investici zvážit. V současné době je možné náklady na nákup automatického kotle se zásobníkem snížit díky státním dotacím (Nová zelená úsporám nebo kotlíkové dotace).

Obecné pravidlo: Čím větší tepelnou ztrátu v objektu mátě, tím je investice do automatické kotle na tuhá paliva se zásobníkem zaplatí dříve. V objektech s tepelnou ztrátou nižší než 15 kW se návratnosti investice prakticky nedočkáte.

Návratnost do peletkového kotle jsme řešili v článku: Dřevěné pelety: Kdy se s nimi vyplatí topit?

Výkon automatického kotle na tuhá paliva se zásobníkem

Při výběru automatického kotle se zásobníkem se zajímejte o několik klíčových parametrů. Je to typ paliva, který můžete v kotli spalovat, velikost zásobníku, účinnost kotle, emisní třída a výkon. V případě běžných novostaveb je dostačující výkon kotle kolem 14 až 25 kW. V případě nízkoenergetických a pasivního domů nebo dřevostaveb může být výkon nižší v závislosti na tepelných ztrátách objektu. Automatický kotel s nižším výkonem než 10 kW ale bývá obtížné sehnat.

Účinnost automatických kotlů je poměrně vysoká, dosahuje kolem 90 procent. To znamená, že při spálení menšího množství paliva získáváte více tepla. Jen pro srovnání, starší kotle na uhlí dosahují účinnosti kolem 40 až 60 procent.

Většina zásobníků, které dávkují topivo do kotle, vyžaduje doplnění palivem jednou za 3 až 14 dní. Je zde tedy velká variabilita. Co se týká emisní třídy, od roku 2014 už na trh nesmějí být uváděny kotle ve třídě 1 a 2, od roku 2018 budou zakázány i kotle ve třídě 3. Kotle emisních tříd 4 a 5 dosahují až o 40 % vyšší účinnosti než kotle ve třídě 1. 

Otázkou, kterou je třeba ještě před pořízením automatického kotle se zásobníkem vyřešit, je skladování paliva. Zejména u novostaveb se nemyslí na rozměrnější kotelnu, kam se vejde dostatečné množství pelet nebo uhlí.

Jaké máte s kotlem zásobníkem zkušenosti vy? Podělte se o ně v naší diskusi.

Vydáno dne:
25.11.2016

Photocredit: Oregon Department of Forestry

38

Krbová kamna na dřevo, peletky, biolíh nebo elektřinu?

Krbová kamna na dřevo, líh nebo elektřinu, jaké jsou mezi nimi rozdíly? Dozvíte se, jaké vlastnosti mají peletová kamna i jaké mají výhody a nevýhody. V článku rovněž najdete aktuální cenové srovnání všech druhů krbových kamen... Číst více →



Kotel na dřevo: Kolik stojí a kdy se vyplatí?

Zvažujete do vašeho domu kotel na dřevo nebo uhlí? Kdy se kotle na dřevo vyplatí a jaké jsou aktuální ceny na trhu, zjistíte zde... Číst více →



Dřevěné pelety: Kdy se s nimi vyplatí topit?

Vytápění peletami je oblíbené z ekonomických a ekologických důvodů. Na příkladu si ukážeme, kdy je levnější než vytápění plynem nebo elektřinou... Číst více →



Vyplatí se kotel na pelety? Prohlédněte si 3 typy kotlů, které vás nezklamou

Zapomeňte na vysoké náklady za palivo. Čtěte, jak kotel na pelety vybrat, a zjistěte, zda je toto moderní topení právě pro vás... Číst více →



Máte rádi pivo? Postavit si vlastní domácí pivovar není těžké – postup výroby, cena, vybavení

Máte rádi pivo? Přinášíme vám návod, jak si postavit vlastní pivovar – postup výroby, cena a vybavení... Číst více →



Zakáže skutečně Evropská unie kotle a kamna na dřevo?

Spalování palivového dřeva je extrémně emisní, tvdí zahraniční studie. Chystá se zákaz krbových kamen a kotlů na dřevo?.. Číst více →



Zákaz kotlů a kamen na dřevo EU nechystá

Informace ohledně zákazu topení dřevem není pravdivá. Na základě původního článku jsme zpracovali shrnutí všech zavádějících informací... Číst více →



Stát chce od roku 2025 zakázat prodej některých kotlů a kamen

Prodej kotlů a kamen na uhlí bude od roku 2025 zakázán. Domácnosti si už nové nepořídí. Stát bude rozdávat pokuty za porušení zákazu... Číst více →



Zákaz kotlů na pevná paliva se blíží. Starý kotel přitom stále mají statisíce lidí, nových není dostatek

Některé kotle na pevná paliva budou od září 2024 zakázány. Za jejich provoz hrozí pokuta 50 tisíc korun... Číst více →



1 kWh tepla za 1,77 Kč. Způsob vytápění, který je levnější než tepelné čerpadlo a pohodlnější než klasické dřevo

Levnější než tepelné čerpadlo nebo plyn a komfortnější než dřevo. Takové je topení peletami, které stále patří mezi nejefektivnější způsoby vytápění... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů