HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Ztracené bednění, tradiční a systémové: Cena vs. čas

Bednění je konstrukce, která vytváří formu pro uložení betonu, jeho zhutnění i vytvrdnutí. Bednění je často označované i jako šalování (z něm. Die Schalung) a může být nejen dočasná konstrukce, která se po vytvrdnutí betonu odstraní, ale i trvalá, kdy se z formy stane součást konstrukce jako ztracené bednění.


ztracené bednění
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Bednění ať už ztracené, tradiční nebo systémové můžeme dělit podle jeho způsobu uložení:

Svislé bednění – Bednění, kterým se vytváří stěny, základy apod.

Vodorovné bednění – Podlaha, nebo strop jsou vodorovné prvky a podle toho musíme nachystat i formu.

Sloupy – kruhová forma, kterou je možné vytvořit například jednorázovým bedněním z recyklovaného papíru.

Druhy bednění

Vybírat můžete z několika možností provedení bednění a základní otázkou jsou čas a peníze, které chcete do vytvoření bednění vložit. Pojďme si společně projít varianty a jejich aktuální cenové přehledy.

Ztracené bednění (zabudované) 

Ztracené bednění zůstává po montáži v konstrukci, jako její součást. Používá se při stavbě mnoha konstrukčních systémů jako jsou zdi, ploty, základy, ale i železobetonové stropy ve formě dutých tvárnic, které se vylijí betonem. Ztracené bednění je sice součástí konstrukce, ale přenášení zatížení nemusí spolupůsobit, ale pouze ohraničovat prvek.

Rozměry ztraceného bednění

Tvárnice ztraceného bednění mají různé šířky v závislosti na tom, do jaké konstrukce základů mají být umístěny. Tvárnice ve většině případů mají stejné rozměry délkové (500 mm) a výškové (250 mm). Šířka ztraceného bednění začíná na 150 mm, které je určeno pro jednoduché konstrukce. Šířka bednění 200 mm se uplatní například u základů hospodářských staveb a přístřešků. Pro dřevostavby nachází uplatnění tvarovky šířky 250 a 300 mm. Pro ostatní namáhané konstrukce se používají širší tvarovky ztraceného bednění, které je však potřeba více vyztužit betonářskou ocelí. Před výběrem tvarovky bychom se však měli poradit s projektantem nebo statikem.

Umístění tvarovek do konstrukce základů

Tvarovky ztraceného bednění se umísťují na rovnou vrstvu, nejčastěji tvořenou podkladovým betonem. Tento beton bývá často vyztužený a z betonu jsou vyvedeny jednotlivé prvky betonářské výztuže, na které se tvarovky ztraceného bednění navlékají. První řada tvarovek se zakládá na maltové lože. Jednotlivé tvárnice se na sebe kladou volně na sucho, někdo je však pro jistotu propojují bodově lepidlem. Jinak tvárnice mají pero-drážku, díky které je zabráněno příčnému posunu tvarovek při vlastní betonáži. Při betonáži platí zásada, že je možné prolít betonem maximálně 4 řady tvarovek najednou. Výška 4 tvarovek odpovídá výšce 1000 mm.

Betonové tvarovky

Dutá betonová tvarovka vytváří formu pro lití betonu. Betonové tvarovky mohou mít různé tloušťky a podle toho se dělí jejich označení. Jejich použití je velmi široké od tvorby opěrné zdi, nadezdívku základových pasů až po stavbu nenosných obvodových zdí a plotů. Pokládka betonových tvarovek je velmi rychlá a jednoduchá na vazbu do již výše zmíněného zpevněného lože s případným vkládáním výztuže. 

Speciální plastové ztracené bednění

Vodorovné bednění, které vytváří vzduchovou odvětrávanou kapsu například v konstrukci podlahy suterénu. Odvětrávaná mezera zajistí nejen odvětrání vlhkosti, ale slouží i jako trvalá izolace proti radonu. Materiál tohoto ztraceného bednění je polyethylen s vysokou hustotou.

Podívejte se na aktuální cenu tohoto speciálního ztraceného bednění:

Gutta Guttadrytek H 05 ztracené bednění 50 mm
Zjistit cenu »


Stropní vložky

I stropní vložky jako Miako jsou vlastně ztracené bednění, které vytvoří formu a zalije se vrstvou betonu.

Jednorázové bednění

Tento druh bednění má formu z levného materiálu jako je například recyklovaný papír, protože po použití a odbednění je materiál bednění nevratně poškozen. Typickým zástupcem tohoto typu je papírové bednění sloupů, které mají kruhový půdorys.

Tradiční tesařské bednění

Výroba tradičního tesařského bednění ze dřeva je poměrně pracná a časově náročná. Bednění je zhotoveno z prken, dřevěných hranolů a deskového materiálu, takže po zatvrdnutí betonu je možné bednění odstranit a dále použít. Velmi často se stává, že bednění je po použití znečištěné nebo nevratně poškozené, takže pro další práci je možné použít jen zachované části bednění a zbytek je vyřazen jako spotřební materiál.

Výhodou je, že při vytváření formy na beton si můžete vytvořit libovolný tvar a stejně jako u ztraceného bednění je možné do připravené formy vkládat ocelovou výztuž. Také díky ceně se jedná o nejpoužívanější způsob pro všechny kutily, ale je potřeba dobře zvážit i časovou náročnost, aby se z vašeho projektu nestala noční můra.

Ramenáty – Ramenát je dřevěná konstrukce, která je vystavěná do tvaru oblouku a podle něj se vyskládají klenby.

Systémové bednění

Systémové bednění je vyráběno z materiálů, které se odstranění dají znovu použít. Každý výrobce má svůj vlastní systém a kombinaci materiálů, ale nejčastěji se používá ocel v kombinaci s překližkou, ale začínají se používat i plastové materiály.

Výhodou tohoto systému, je právě jeho opětovné použití a rychlá a snadná montáž. Jednotlivé díly mají spojovací systém, kterým bednění rychle sestavíte. Nevýhodou je však jeho vyšší pořizovací cena, proto se můžete podívat i na půjčovny, které bednění nabízejí. Při sestavování bedněné byste měli mít také sestavený plán, podle kterého bednění sestavíte.

Další možnosti bednění

Bednění mohou být i speciální posuvné konstrukce, které se používá u větších staveb. Posuv bednění je svislý například v rámci podlaží. Dalším zvláštním typem bednění je nafukovací bednění z pryže nebo PVC, kterým ohraničíte plochu, kterou chcete zabetonovat a po zatvrdnutí z bednění jen vyfouknete vzduch.

Byl pro vás článek o způsobech bednění přínosný? Neváhejte jej ohodnotit a napsat vlastní zkušenost do diskuze.

Vydáno dne:
20.07.2017

13

Stavba dřevostavby krok po kroku 5. díl – Základová deska

Stavební povolení máte v kapse, jdeme na základovou desku. Jak a za kolik?.. Číst více →



Levné dřevostavby: Jak ušetřit a neprodělat při stavbě domu

Na co byste se měli ptát výrobců levných dřevostaveb?.. Číst více →



Kořenová čistička odpadních vod: Jak funguje a jaká je cena?

Kořenová čistička odpadních vod představuje ekologickou variantu řešení odpadů v domácnosti. Jaké má kořenová čistička výhody, nevýhody a jaká je cena?.. Číst více →



Video: Jak vyrobit betonové obklady s dekorem dřeva

Nevíte si rady s obklady nebo se vám žádné nelíbí? Můžete si vyrobit vlastní. Trochu dřeva, trocha betonu a obklady jsou na světě!.. Číst více →



Pěnové sklo: Tepelná izolace s úžasnými vlastnostmi

Pěnové sklo má velmi široké využití a díky svým vlastnostem se řadí na špičku mezi izolačními materiály. Přečtěte si náš článek o pěnovém sklu a dozvíte se víc, třeba i kolik stojí v porovnání s ostatními izolacemi... Číst více →



Rozdělení základových konstrukcí vhodných pro dřevostavby

Chystáte se stavět nový dům? Podívejte se, jaké máte možnosti pro jeho založení... Číst více →



Ztracené bednění nahradil Jiří lepším systémem. Poradil si i s jílovitým podložím

Po 13 měsících manželé z Plzeňska konečně našli vhodný pozemek. Neměli však tušení o jeho skutečném stavu... Číst více →