HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Koupili 1200 m2 velký pozemek u Prahy. Později zjistili, že polovinu z něj však nemohou využívat

Představte si, že koupíte pozemek za několik milionů a o několik dní později zjistíte, že zhruba polovinu z něj nemůžete využívat. Nepříjemné? Právě takovou zkušenost nabyli mladí manželé z bytu na Vinohradech, kteří chtěli prchnout z Prahy. Zjistili jsme, jak tuto ošemetnou situaci vyřešili a jak se aktuálně pohybují ceny stavebních pozemků v lokalitě kolem Sázavy. Některé jsou dosažitelné i pro běžnou rodinu.


Bezúdržbová chata
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Na skok do přírody z vinohradského bytu

Moderní mladá rodina hledala kontrast ke svému městskému životu. Bydlí v Praze na Vinohradech se svými dvěma malými dětmi, se kterými neměli poslední dobou prostor pro vytváření nových společných vzpomínek. Začali tedy intenzivně hledat únik z víru tohoto velkoměsta. Napadlo je koupit pozemek v Posázaví, což je kousek za Prahou, a jezdit na společné víkendy do přírody. Co říkáte na jejich luxusní obydlí na samotě u vody?

Kolik stojí pozemek vzdálený půl hodiny autem od Prahy?

Tento pozemek je daleko od obce v chatové oblasti přímo u řeky. Rodina je tak kompletně odtržená od života ve společnosti. A to je přesně ten kontrast k městskému životu, který hledali. Místa u Sázavy jsou často pro stavbu komplikovaná, bývají v prudkém svahu a ne dobře územně rozplánovaná.

V okolí 1 km od Sázavy (Středočeský kraj) je aktuálně pár pozemků na prodej. Ku příkladu byste sehnali stavební pozemek (868 m2) za 3,9 mil. korun anebo o něco větší parcelu (1 680 m2) za 4,8 mil. V přepočtu na 1 m2 vychází samozřejmě lépe druhá nabídka. V této oblasti byste sehnali i menší zahrady na prodej. Ceny se pohybují okolo 750 000 za 398 m2. Vybírejte však pečlivě. Vyplatilo by se vám jako dnešní mladé rodině koupit pozemek ve svahu?

Pozemek ve svahu není sranda

Pozemek čtyřčlenné pražské rodiny má výměru 1 200 m2, přičemž je v horní části rovný, a tím pádem dobře a snadno využitelný. Spodní část, která má cca 500 m2, je však problematická. Jelikož byl pozemek velmi zarostlý a neudržovaný, nebyl na první pohled vidět příkrý svah, jehož podloží je navíc skalnaté. Prakticky se nedá vůbec využít, s čímž majitelé nejdříve nepočítali. Jediné, co na těchto 500 m2 plochy mohou vybudovat, je malá cestička dolů k vodě.

Řeka v tomto místě nabízí zajímavé pohledy a taky spoustu možností vyžití. Podívejte se na krásné výhledy do české přírody ve fotogalerii. Mladá rodina bydlí u chráněného pásma, nikdy tu (pravděpodobně) tím pádem nebude žádná nová zástavba. Je to krásný kus přírody.

Zasahovat musel i bagr. Se skálou jim ale nepomohl

Jak jsme už zmiňovali, pozemek byl ve špatném stavu – zarostlý a s mnoha starými a odumřelými stromy, které museli pokácet. Celá horní část pozemku se posléze musela srovnat i bagrem. Kvůli skalnatému podloží byly jakékoliv výkopy či zásahy do půdy extrémně komplikované.

A aby toho nebylo málo, na pozemku byla ještě i původní chata z roku 1919, která byla po revoluci asi 30 let neobydlená a zchátrala. Nesplňovala pro rodinu podmínky moderního bydlení, tak se rozhodli ji zbourat. Využili ale alespoň částečně její původní základy pro svoji stylovou novostavbu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Za návrhem domu stojí žena. Nikoliv však ta majitelova

Stejně jako u svého pražského bytu, svěřili i návrh novostavby osvědčené architektce. Měli s ní už zkušenosti a byli s její prací nadmíru spokojení. Dali jí zadání a ona pracovala samostatně, přičemž si i sama volila a domlouvala dodavatele. Tyto firmy následně realizovali kompletní dřevěnou konstrukci, zateplení, fasádu, terasu i vnitřní překližkové obklady.

Tři obytné místnosti a dost

Moderní dřevostavba koncipovaná jako víkendová chata má jednoduchý a kompaktní obdélníkový tvar s dispozicí 3+kk. Ze vstupní chodby vedou dveře do koupelny, dětského pokoje a obytné části s jídelnou a kuchyňským koutem. Z obýváku je dále vstup do ložnice pro rodiče, která má překrásný výhled na řeku.

Hlavní obytná místnost je vytápěna litinovými kamny, která celý dům vmžiku vytopí. Podívejte se, jak se aktuálně pohybují ceny kamen na trhu, zde. Existují i stylovější varianty, které jsou však krapet dražší. Chcete mít doma obyčejná kamna nebo ta, která se vám nikdy neokoukají? Jejich aktuální ceny najdete zde.

Vydáno dne:
25.04.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

3

Riskovali pokutu až půl milionu, ale získali stavební pozemek za skvělou cenu

Mladý pár při koupi pozemku riskoval, že bude nucen zaplatit pokutu ve výši až 200 tisíc korun. Byť se jim podařilo toto riziko snížit, stále není jisté, že je mine další pokuta ve výši 250 tisíc korun... Číst více →



Lidé mohou v tichosti přijít o své stavební pozemky

Vlastníte vy nebo někdo z vašich blízkých stavební pozemek? Dost možná vás vyvedeme z omylu. Je totiž docela dobře možné, že váš pozemek již stavební není, a jeho hodnota se tak několikanásobně snížila... Číst více →



Pokuta až 100 000 Kč za větve přesahující pozemek. Neznalost zákona se může prodražit

Máte zahradu a na ní vzrostlé stromy? V takovém případě je dobré mít se na pozoru. Zejména pokud se blízko vašeho pozemku nachází dráty vedení elektrického proudu... Číst více →



Běžný pozemek lze zdarma změnit na stavební. Jeho hodnota vzroste na několikanásobek

Vlastníte vy nebo někdo z vašich blízkých nějaký pozemek? Pak jistě víte, že jeho hodnota se velmi liší na základě toho, k jakému účelu jej lze využít... Číst více →