HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Bio krby: Je lihový krb jen hezká podívaná, nebo vás opravdu zahřeje?

Kdo by v sychravém počasí nezatoužil po teple živého ohně? O příjemnou podívanou se nemusíte připravit ani v případě, kdy bydlíte v bytě, do kterého nevede komín. Bio krby ho totiž nepotřebují. Myšlenka je to báječná, ale s provozem krbu na biolíh se pojí celá řada otázek. Na jakém principu fungují? Za kolik vyhřejí váš interiér? A jsou bezpečné? Odpovědi se dočtete v tomto článku.


bio krb
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Co je to bio krb?

Stručně řečeno jde o krb na biolíh. Jako jeho velkou devizu výrobci uvádějí, že se hodí do bytů, protože ke svému provozu nepotřebuje komín. Bio krby se dnes vyrábí v různých typech a provedeních. K dispozici jsou v odlišných designech, ať už ultra moderních nebo připomínajících tradiční klasické krby.

Hned na začátku je nutné podotknout, že bio krby nejsou příliš výhřevné. A tak jde hlavně o příjemnou podívanou než skutečné teplo. Přestože si s opravdovými krby příliš nezadají, nelze je kategoricky zavrhnout. Výhřevnost krbů na biolíh je sice nižší než u zdrojů spalujících dřevo, ale neznamená to, že je nulová. Nejedná se tedy jen o imitaci ohně. V bio krbu skutečně hoří plamen, který alespoň částečně dokáže interiér vyhřát.

Krbová kamna na dřevo, peletky, biolíh nebo elektřinu?

Výhřevnost většiny bio krbů na trhu se pohybujeme mezi 2 až 5 kW, což není úplně špatné. Podobně jako jiné zdroje je i bio krby možné regulovat (spalování paliva, velikost plamenů apod.). Výkon krbu na biolíh ovlivňuje také objem hořáku – například lihový krb s objemem 3 litry by neměl přijít do místnosti menší 20 metrů čtverečních.

Biolíh a princip bio krbu

Lihový krb spaluje tzv. biolíh, proto se mu někdy říká také bioethanolový krb nebo ekologický krb. Pokud si ještě z hodin chemie pamatujete, tak bioethanol je alkohol. Při jeho spalování se do ovzduší uvolňuje oxid uhličitý a vodní pára. Jiné zplodiny nevznikají.

S trochou nadsázky je tedy možné říci, že bio krby vydechují to samé, co my. Říká se, že množství námi vydechovaného oxidu uhličitého odpovídá zhruba tomu, co do vzduchu vypustí dvě středně velké svíčky. Sami ale dobře víte, jak může být vzduch rychle vydýchaný, především v menší místnosti. Proto většina výrobců krbů na biolíh doporučuje při jejich provozu pravidelně větrat. Samozřejmě, s větráním odchází i drahocenné teplo. Proto v zimě větrejte krátce, ale intenzivně (zhruba 5 minut tzv. luftem), aby stěny nestihly vychladnout.

Podívejte se na aktuální cenu klasického bio krbu.

Důležité je podotknout, že při spalování biolíhu v biokrbu nevzniká žádný popel ani žádné saze. Ovšem pozor si dejte na kvalitu biolihu, která u různých výrobců kolísá. Bioethanol by rozhodně neměl při spalování zapáchat.

Druhy a umístění krbu na biolíh

Bio krby lze velmi snadno instalovat. Nepotřebujete k tomu žádné povolení, kominíka ani žádného jiného specialistu. Za zhruba deset patnáct minut můžete krb na biolíh přenést z obýváku třeba do ložnice a pozorovat plameny z postele. Nebo si ho postavit na terasu či do zimní zahrady.

Na trhu se můžete setkat s různými typy bio krbů, které se liší podle umístění a možností instalace. K základním typům patří:

  • Volně stojící bio krby – Jsou nenáročné na instalaci a lze je postavit kdekoli.
  • Nástěnné bio krby – Snadno je zavěsíte na zeď třeba místo závěsného televizoru.
  • Vestavné bio krby – Vyžadují vybudování stavebního otvoru. Stěna musí být nehořlavá, nehořlavý sádrokarton není problém.
  • Bio krby zavěšené v prostoru – Působí velmi elegantně a efektivně.

Aktuální cenu nástěnných i rohových biokrbů naleznete zde.

Při instalaci bio krbu je třeba dbát bezpečnostních doporučení od výrobce. Optimálně je vzdálenost od nábytku nebo jiného hořlavého vybavení asi 1 metr. Záleží ale na typu a kvalitě krbu. Pokud je krb na biolíh uzavřený a zahřívá se po stranách jen velmi málo, lze vzdálenost zkrátit. Pamatujte na to, že z 90 % stoupá teplo z krbu nahoru, ke stropu.

Nepodceňte izolace střechy, teplo stoupá vzhůru

Topení v bio krbu a jeho regulace

Když budete chtít zatopit v bio krbu, musíte si pořídit biolíh. Zvolte kvalitní bioethanol, náhražky se opravdu nemusí vyplatit. Litr biolíhu vydrží za běžných podmínek hořet asi 2 až 5 hodin a říká se, že provoz ekologického krbu je zhruba stejně nákladný jako provoz klasického krbu.

Kvalitní krb na biolíh bude rozhodně vybaven regulovatelným hořákem, přirozenými odvody tepla a bude z kvalitní konstrukce. Důležitá je možnost snadného zhášení krbu, kdy pomocí regulační tyčky přivřete lištu hořáku, a krb zhasne. Což byste měli udělat vždy, když z domova odcházíte.

Podívejte se ve videu, jak vypadá hořící bio krb:

Příslušenství pro bio krby

Svému bio krbu můžete pořídit různé doplňky, například keramické imitace dřeva. Polínka z keramiky si vyskládáte do krbu a dojem, že spalujete opravdové dřevo, je hned opravdovější. Do příslušenství spadají také různé náhradní díly pro bio krby, například hořáky, které se vyměňují zhruba po dvou letech.

Cena bio krbů

Asi nepřekvapí, že bio krby se prodávají za různou cenu. Od zhruba 2 500 korun až do desítek tisíců korun. Záleží na tom, zda jde o krb nástěnný, nebo vestavěný, jestli je bio  krby designový, za jakého materiálu je vyrobený a jaké funkce přináší.

Aktuální cena designového přenosného bio krbu zde.

Jaké máte s bio krby zkušenosti vy? Podělte se o ně v diskusi s dalšími čtenáři.

Vydáno dne:
12.09.2016

Photocredit: Shutterstock

73

Krb do dřevostavby – teplovzdušný nebo akumulační systém?

Přečtěte si, jaké jsou výhody a nevýhody těchto krbových systémů.. Číst více →



Krbová kamna, jak vybrat ta správná

Na co si při výběru krbových kamen dát pozor a jak se nespálit.. Číst více →



Krbová kamna, nebo krbové vložky? Topíme dřevem

Přemýšlíte o tom, zda si budete topit nebo přitápět dřevem?.. Číst více →



Krbová kamna litinová, nebo kachlová?

Jaké vlastnosti mají litinová a kachlová krbová kamna. Čtěte zde.. Číst více →



Kanadská krbová kamna: Výhody, nevýhody, výrobci

Jaké jsou výhody a nevýhody krbových kamen? Dozvíte se zde... Číst více →



Kachlová kamna: Jak to, že zvládnou vytopit celý dům?

Kachlová kamna se znovu vrací, aby vytopila domy. Jsou opravdu tak účinná?.. Číst více →



Akumulační krbová kamna na dřevo: Jak fungují a kdy se vám vyplatí?

Akumulační krbová kamna na dřevo méně protopí a nemusíte tak často přikládat. Jaké mají výhody a nevýhody a kde jsou vhodnější než přímotopy?.. Číst více →



Kamna Petry: Zatopíte si dřevem i uhlím

Kamna Petry představují léty ověřenou kvalitu! Potřebujete si vytopit chatu, chalupu, nebo zahradní domek? Dozvíte se, jestli jsou pro vás kamna Petry vhodná, jak fungují a kolik tato prastará kamna na tuhá paliva stojí... Číst více →



Krby od A do Z: Krby jsou opět v kurzu, najděte ten svůj!

Nahlédněte do světa krbů, krbových kamen a krbových vložek a zjistěte vše, co jste chtěli o krbech vědět. Dozvíte se, kolik stojí krb i krbová kamna, z čeho jsou složeny a mezi jakými druhy krbů můžete vybírat?.. Číst více →



Komínové stříšky: varianty pro různé typy komínů

Znáte všechny funkce komínových stříšek? V tomto článku si ukážeme, proč jsou komínové stříšky tak důležité, a jaké typy lze použít... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů