HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Ceny bytů poletí vzhůru. S koupí se nevyplatí otálet, levnější už nebudou

Levnější a dostupnější hypotéky otevřely dveře novým příležitostem. Poptávky po bytech a rodinných domech začaly rapidně růst, a 61 % developerů tak hodlá navyšovat ceny těchto nemovitostí. Ti, kteří zvažovali koupi bytu k bydlení či jako investici, by měli přestat přemýšlet a začít jednat, dokud jsou ceny relativně nízko. Naopak dobrou zprávou je skutečnost, že by se objem nového bydlení měl zvýšit o 2,4 % (nejen v Praze).


Ceny bytů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: ŠJů (Wikipedia CC 4.0), CEEC Research s.r.o. (se souhlasem)

Oživení trhu přichází dříve, než odborníci očekávali

Oproti minulým rokům se výrazně zvýšil trend poptávky po nemovitostech (bytech i rodinných domech), což potvrzuje i většina ředitelů předních developerských nemovitostí. Ti jsou si téměř 100% jistí, že se tak nevyhneme růstu cen těchto residenčních nemovitostí. Příčinou je nedostatek nabídky, která je dlouhodobá zejména díky zdlouhavým povolovacím procesům při výstavbě. Developerům nahrává i faktor snižujících se úrokových hypotečních sazeb, což je ale nezbytné pro rozpohybování ekonomiky stavebního průmyslu.

V Praze přibyde více nových bytů

V Praze panuje mírně optimističtější nálada co se týče nových staveb. Očekává se, že počet dostupných nemovitostí na trhu vzroste o 2,6 % oproti minulému roku. Tento nárůst je způsoben zejména vyšším objemem prodeje bytů v nedávné době. Přes stále rostoucí počet nových bytů na trhu je jich však stále nedostatek, zejména v metropoli, kde dlouhodobě poptávka převyšuje nabídku. Tento trend je také ovlivněn rychlejším růstem počtu obyvatel ve srovnání s tempem, ve kterém probíhá výstavba.

Všichni víme, co je příčinou problému

Všichni developeři se shodují na jednom a témže problému, a to jsou zdlouhavé a komplikované povolovací procesy a někteří i výstavbu vzhledem k situaci na trhu v loňském roce odkládali.

Poptávka po bytech vzrostla až o 60 %

Poptávka po nových bytech v Praze loni vzrostla o 30 %, u jednoho z největších českých rezidenčních developerů dokonce o 60 %. Další výrazný nárůst se očekává i letos díky levnějším a dostupnějším hypotékám a také snížení sazby DPH u nových bytů. Nabídka nových bytů je naopak dlouhodobě výrazně nedostatečná kvůli několika faktorům.

  • Nefunkční povolování,
  • přetrvávající vysoké ceny stavebních dodávek,
  • drahé komerční úvěry,
  • rychle rostoucí poptávka,
  • transformace některých projektů na nájemní bydlení.

Za cenu 1kk v Praze můžete mít vilu s bazénem v Itálii. Češi raději skupují nemovitosti v zahraničí

A zájem o bydlení ještě poroste

Dvouletý pokles zájmu o nemovitosti skončil a s příchodem nového roku se situace na trhu zlepšila – očekává se oživení trhu a růst prodejů. Zvýšená poptávka bude postupně sílit, hlavně díky nižším úrokovým sazbám a rostoucí ochotě lidí investovat do vlastního bydlení. Je pravděpodobné, že se v první polovině roku poptávka zvýší o 3,9 %. Zájem o bydlení se předpokládá i v druhé polovině roku, kde by měla poptávka dále narůstat o 6,4 %.

V Praze se v první polovině roku očekává nárůst zájmu o nemovitosti o 4,7 %. Tento rychlejší růst je způsoben především prestiží hlavního města. Důležitým faktorem je také stabilní trh práce a široké možnosti, které Praha poskytuje. V druhé polovině roku se předpokládá, že poptávka po nemovitostech ještě vzroste, a to o 5,2 %.

Nové bydlení podraží

Během roku dojde k dalšímu zvýšení cen rezidenčních nemovitostí. Podle nedávného průzkumu plánuje většina developerů zdražit – konkrétně 61 % z nich hodlá zvýšit ceny bytů v průměru o 4,6 %. Toto rozhodnutí reflektuje tržní poptávku. Příčinou je uvolnění úrokových sazeb, výrazný pokles inflace a obecné zlepšení situace na trhu.

Růst cen je dlouhodobým trendem, který odpovídá dlouhodobě neuspokojené poptávce po novém bydlení a vnímání nemovitostí jako jedné z nejbezpečnějších investic. Na grafu níže můžete vidět, že naproti tomu 37 % oslovených developerů má v plánu udržet ceny na stejné úrovni jako v předchozích letech, zatímco v loňském roce uvedlo, že ceny zvyšovat nebude, 63 % dotázaných.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Pro zachování kvalitní výstavby, investic do nových technologií ve stavebnictví a dalších inovací neočekávám, že by se ceny v roce 2024 snižovaly. Pokud chceme ve výstavbě podpořit kvalitu, efektivitu a zároveň vyšší nároky na technologické postupy a stavbu jako takovou, očekávám spíše vývoj cen pozvolna směrem nahoru. Věřím, že je potřeba se na situaci dívat komplexně. Větší investice v době výstavby do energeticky úsporných řešení přináší snížení pravidelných nákladů při užívání nemovitosti,“ říká Ján Šivec, výkonný ředitel brněnské stavební společnosti.

A Miroslav Zetek, člen představenstva pro řízení obchodu hypoteční banky dodává: „Podle našeho očekávání je cenový pokles u nemovitostí k bydlení už za námi a s příchodem jara lze očekávat návrat k růstu cen bytů podobně, jako to už nastalo u rodinných domů. Celkový vývoj na trhu nemovitostí ukazuje, že k rozhodnutí o koupi přichází nejvhodnější doba. A proto domácnostem, které si plánují pořídit vysněné bydlení, můžeme doporučit, aby rozhodování zbytečně neodkládaly.“

Vydáno dne:
22.04.2024

Photocredit: ŠJů (Wikipedia CC 4.0), CEEC Research s.r.o. (se souhlasem)

1

2+kk za cenu garsonky – moderní bungalov zaujme dispozicí i technologiemi

Úžasný bungalov 2+kk poskytne dostatek klidu pro menší rodinu, která touží po novém domě nebo letním sídle. Dispozice domu je malá, ale velmi šikovně vyřešená... Číst více →



Bungalov 4+kk ideální pro rodinu se dvěma dětmi – 103 m2 za cenu městského bytu

Bungalov 4+kk je populární volbou rodin se dvěma dětmi. Chytrá dispozice dělí dům na soukromou a společnou část... Číst více →



Byt 3+1 za 2 miliony Kč a celý rok léto. Češi skupují nemovitosti na Kanárech

Rostoucí ceny nemovitostí v Česku ruku v ruce se změnou myšlení lidí nastartovaly nový trend. Místo předraženého bytu v některém z českých měst si lidé raději pořizují za zlomek peněz kvalitnější nemovitost jinde v Evropě, ideálně pak u moře, kde je celý rok teplé počasí... Číst více →



Lidé podávají na stavební úřad špatné žádosti. Zbytečně pak čekají

V povědomí většiny lidí jsou úřady obecně zapsány jako něco, s čím je lepší vůbec nepřicházet do styku. Ať chceme nebo ne, někdy je to však bohužel nevyhnutelné... Číst více →



Nemohl si dovolit bydlení v nájmu. Kvůli vysokým cenám se mladík (29) přestěhoval do kontejneru na odpad

Odjel na dlouhou dobu do zahraničí a když se vrátil, ceny bytových nájmů byly mnohonásobně vyšší. Nedokázal se s touto novou ekonomickou situací sžít, a tak se rozhodl protestovat... Číst více →