HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Montáž střešních oken svépomocí – řemeslník znovu připomíná zbytečné chyby

Hezký výhled, prosvětlený prostor a možnost větrání. To jsou pouze některé z výhod, které střešní okna nabízí. Pro někoho se navíc stane velkým lákadlem možnost nainstalovat si střešní okna svépomocí, a znatelně tak ušetřit. Není na tom nic těžkého, nicméně pokud si nedáte pozor, může dojít k řadě chyb. Na co se při montáži svépomocí zaměřit a jak se vyhnout nejčastějším chybám?


Při montáži střešních oken svépomocí je důležité dávat pozor na časté chyby
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Dělat chyby je lidské, lepší však je se jim vyhnout

Mnoho majitelů domů i bytů provádí nejrůznější úpravy či celé rekonstrukce svépomocí. Jejich zájmu často neujdou ani střešní okna. Tento DIY přístup má nepochybně řadu výhod, ale současně s sebou nese riziko chyb, které mohou ovlivnit funkčnost i estetiku celé střechy. Při montáži střešních oken je potřeba postupovat přesně, jinak hrozí zatékání do interiéru nebo vznik tepelných mostů. Jak probíhá montáž oken svépomocí, se můžete podívat v galerii.

Střešní okna jsou proti klasickým svislým oknům konstrukčně složitější. Zároveň jsou na ně kladeny větší nároky, jelikož plní více funkcí spojených s kvalitou bydlení. Nedostatků si nejdříve nemusíte ani všimnout, chyby při instalaci se mohou v plné míře projevit teprve s příchodem chladného počasí. Nedostatky se u střešních oken většinou opakují. V tomto článku se zaměříme na některé z nejběžnějších chyb, ke kterým může při instalaci střešních oken dojít.

Správné umístění střešního okna

Prvním krokem je rozhodnout se, kde budou střešní okna umístěna. Střešní okno by nemělo být v místě, kudy stéká voda z celé střechy. To by totiž mohlo vést k zatékání do interiéru. Zároveň je třeba dbát na to, aby střešní okna nebyla umístěna příliš vysoko, což by mohlo omezit výhled ven. Je také důležité zajistit, aby okolí střešního okna bylo dostatečně vytápěno, a předešlo se tak jeho rosení.

Pečlivá montáž rámu střešního okna 

Nesprávná montáž rámu může mít negativní vliv na celkovou stabilitu a funkčnost střešního okna. Když není zajištěna správná instalace, může docházet k problémům s vzduchotěsností a k úniku tepla. Důležité je zajistit dostatečný prostor mezi rámem okna a krokvemi a pevné připevnění montážních úhelníků. To pomůže udržet střešní okno v optimálním stavu a zamezit problémům s izolací.

Kvalitní tepelná izolace rámu střešního okna

Nedostatečná tepelná izolace rámu střešního okna může mít negativní následky na energetickou efektivitu domu. Pokud není zateplení kolem rámu okna provedeno správně, je zde ideální prostor pro vznik tepelných mostů. V zimním období může docházet k úniku tepla, což v důsledku znamená vyšší náklady na vytápění. Současně se v letních měsících může stát, že teplo naopak proniká do interiéru, což způsobuje nepohodlí. Řešením tohoto problému je pečlivá montáž s důrazem na těsnost spojů a použití kvalitních střešních oken.

Moderní střešní okna vyvrací zažité mýty. Hodí se i do pasivních domů

Dostatečné napojení střešního okna na hydroizolační folii střechy

Důležitým krokem v procesu instalace střešních oken je správné napojení okna na hydroizolační folii. Pokud tato spojení nejsou provedena správně, může dojít k průniku vody do tepelné izolace a odtud až do interiéru domu. Správné spojení zajišťuje, že střešní okno zůstane suché a nepoškozené.

Záchrana v podobě odtokového žlábku

U střešních oken se nevyplatí opomenout takzvaný odtokový žlábek, který odvádí vodu pryč od oken v případě poškození střešní krytiny. Tím se minimalizuje riziko zatékání do interiéru.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Vhodné otevírání střešních oken

Zvolení nevhodného způsobu otevírání střešních oken může mít významný dopad na uživatelský komfort. Pokud jsou střešní okna hlavním zdrojem světla v podkroví, je důležité zvolit takový způsob otevírání, který neomezuje výhled ven a zároveň zajišťuje snadný přístup. Správný výběr kování střešního okna může zajistit, že otevírání bude pohodlné, a přispěje k celkovému uživatelskému pohodlí.

Návod na správnou montáž střešních oken najdete v galerii.

Legislativní požadavky na stavby

Při instalaci střešního okna do šikmé střechy je důležité vyřešit napojení okna tak, aby byly dodrženy základní legislativní požadavky na stavby.

1) Dešťová voda nesmí zatékat do skladby střešního pláště a interiéru.

2) Uvnitř stavebního detailu nemá docházet k nadměrné akumulaci vlhkosti.

3) Dodržení požadavků na průvzdušnost připojovací spáry výplně otvoru.

4) Dodržení požadavků na lineární činitele prostupu tepla tímto stavebním detailem.

5) Dodržení požadavků na výskyt vlhkosti na vnitřním povrchu stavebních konstrukcí.

Splnění požadavků 1–3 lze dosáhnout důsledným napojením hydroizolační vrstvy a parotěsnicí vrstvy na konstrukci okna. Požadavek číslo 4 bude splněn dotažením tepelně izolační vrstvy střechy až k rámu okna. Pokud bude zabudován kvalitní výrobek střešního okna a rám okna poté opatřen tepelně izolačním límcem, dojde také ke splnění požadavku číslo 5. Límec bude napojen na tepelně izolační vrstvu střechy.

Vydáno dne:
17.11.2023

Photocredit: Shutterstock

1

Žaluzie do střešních oken: Jaké jsou možnosti a na co nestačí?

Jak fungují a z čeho jsou vyrobené žaluzie do střešních oken?.. Číst více →



Okna a izolace vám umí ušetřit až 70 % nákladů. Návod, jak toho dosáhnout

Když se řekne zateplení, vybaví se většině z nás nová fasáda. Možností zateplení je ale mnohem více. Které z nich je to úplně nejvýnosnější?.. Číst více →



Absurdní chyby, které Češi udělali na svých domech

„Už nikdy bych na domě neudělal těchto 11 absurdních chyb,“ vykřikují Češi veřejně. O jaké hloupé chyby se jedná?.. Číst více →



Banální chyby způsobují úniky tepla a zatékání do konstrukce

Předejděte zatékání, promrzání, prochladnutí a vzniku tepelných mostů ve vaší konstrukci. Zaměřte se na tyto skryté detaily... Číst více →



Tady je svět ještě v pořádku. Na moravské vsi otec se synem společnými silami rekonstruují dům

Otec se synem se pustili do společné rekonstrukce podkroví. Pan Martin se s námi podělil o postřehy z instalace střešních oken... Číst více →



Klimatizaci zavrhl. „Za méně peněz mám lepší řešení,“ pochvaluje si stavař z Brna

Stavař Jakub z Brna trpěl v přehřátém podkrovním bytě. Zvolil jednoduché a levné řešení... Číst více →



Moderní střešní okna vyvrací zažité mýty. Hodí se i do pasivních domů

Střešních oken se mnozí majitelé pasivních domů obávají. Pokud si však dají při výběru pozor, mohou jim střešní okna přinášet i jisté výhody... Číst více →



Při rekonstrukci střechy nemanipulujte s prvky původní krovové soustavy. Může dojít ke zřícení střechy

Je důležité myslet na to, že všechny prvky krovové soustavy jsou ve střešní konstrukci z nějakého důvodu. V článku jsme odkryli důležitá statická okénka... Číst více →