HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Difúzně uzavřená dřevostavba

Když se lidé rozhodují, zda budou bydlet ve zděném domě nebo v dřevostavbě, jejich rozhodování zde nekončí. V případě, že rozhodnutí padne na dřevostavbu, následuje otázka „Chceme konstrukci dřevostavby difúzně uzavřenou nebo difúzně otevřenou?“ V tomto článku se zaměříme na klasiku v podobě difúzně uzavřené konstrukce.

Stěny dřevostavby s difúzně uzavřenou fólií
i Foto: Archiv redakce

Proč se používají difúzně uzavřené konstrukce?

Obvodové stěny dřevostavby jsou ve většině případů tvořeny rámovou konstrukcí z dřevěných sloupků vyplněnou minerální izolací, která je doplněna přídavnou izolací z exteriérové strany. Tato skladba stěny dřevostavby z hlediska stavební fyziky vyžaduje omezení prostupu vodních par z interiéru směrem do konstrukce. Obzvláště pak, je-li přídavná izolace pod fasádou řešena např. fasádním polystyrenem, který vlhkost v konstrukci uzavře.

Bez vrstvy bránící průniku par do konstrukce vlhkost v rosném bodě zkondenzuje na kapalnou vodu a hromadí se v konstrukci. S rostoucí vlhkostí se zlepšují podmínky pro vznik a růst dřevokazných hub a hmyzu, jejichž působení může narušit samotnou statiku konstrukce celé dřevostavby. Nehledě na to, že plísně zhoršují kvalitu vnitřního prostředí pro obyvatele domu a vlhkostí jako takovou se degradují izolační schopnosti stěny.



Co znamená difúzně uzavřená konstrukce dřevostavby?

Z výše zmíněných důvodů se stěny dřevostavby opatřují s interiérové strany parotěsnou fólií, která zamezuje průniku vodních par do konstrukce. Tato fólie se zpravidla umisťuje mezi dřevěný rám a vnitřní konstrukční OSB desku nebo sádrovláknitou desku.

Neporušená a nepropustná folie je podmínkou funkční difúzně uzavřené konstrukce. Nebezpečí tak hrozí při užívání domu při proražení fólie. Proto je vhodné využívat skladbu stěny s tzv. instalační předstěnou, na kterou lze montovat další zařízení interiéru, aniž by hrozilo poničení parozábrany. Velmi častou otázkou je, zda fólii nevadí, když se připevňuje pod latě přístěny a tyto latě se k nosnému hranolu připevňují nejčastěji hřebíky, které zákonitě fólii prorazí. Zkušenosti praví, že nevadí. Teoreticky by otvor, který hřebík způsobí, sám sebou zaplní.

Bude Vás zajímat: Dřevostavba svépomocí

Výhody difúzně uzavřených konstrukcí:

  • Vyzkoušený systém, který funguje
  • Zkušenosti firem s tímto systémem
  • Z hlediska použitých materiálů jsou levnější než konstrukce difúzně otevřené

Nevýhody difúzně uzavřených konstrukcí

  • Vysoké požadavky na precizní výrobu i montáž dřevostavby
  • Vnitřní klima dřevostavby s relativně nízkou vzdušnou vlhkostí
  • Závislost systému na vrstvě parozábrany, která může být nesprávným užíváním stavby porušena

Obecně lze říci, že precizně provedená difúzně uzavřená dřevostavba se správně vyřešenými konstrukčními detaily (napojení rohů, stropů, střechy atd.) a uživatelem, který ví, jak řešit případné dodatečné zásahy do konstrukce, funguje velmi dobře. Představa, že člověk žije v igelitové tašce je poměrně mylná, protože i v případě, že se nepoužije izolační předstěna, je mezi parozábranou a vnitřním klimatem domu několik tun sádry obsažené v sádrokartonu nebo sádrovláknitých deskách. Pokud se dřevostavba užívá správně a neobsahuje nějakou stavební chybu, nelze ani měřením přístroji zjistit, zda se jedná difúzně otevřenou nebo uzavřenou skladbu stěn.

Bude Vás zajímat: Bungalovy jako dřevostavby: Proč je to výhodné?

Jaké zkušenosti máte s difúzně uzavřenou konstrukci dřevostavby vy? Podělte se o své názory i v dalších diskusích s tématem dřevostavby.

Vydáno dne:
03.01.2012

33

Difúzně otevřená dřevostavba

Difúzně otevřené konstrukce jsou novodobým synonymem dřevostaveb.. Číst více →



Polystyren je dobrý izolant, ale vlhkost nepropustí

Polystyren je dobrý izolant, ale vlhkost z domu ven nepustí.. Číst více →



Skladba obvodové stěny dřevostavby je základ

Jakou skladbu stěny použít? Věčná otázka, kterou pomůžeme rozlousknout.. Číst více →



Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin

Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin zjistíte v tomto příspěvku.. Číst více →



Difúzně otevřená dřevostavba, marketingový tah nebo lepší dům?

Je difúzně otevřená skladba dřevostavby skutečně lepší než uzavřená?.. Číst více →



Je to pasivní dřevostavba? 4. díl na téma vzduchotěsnost

Neprůvzdušnost, neboli vzduchotěsnost, to je další kritérium pasivních dřevostaveb.. Číst více →



Parotěsná fólie: Parozábrana nebo parobrzda?

Jak zajistit u vaší dřevostavby parotěsnost? Poradí vám tento článek... Číst více →



Pěnové sklo: Tepelná izolace s úžasnými vlastnostmi

Pěnové sklo má velmi široké využití a díky svým vlastnostem se řadí na špičku mezi izolačními materiály. Přečtěte si náš článek o pěnovém sklu a dozvíte se víc, třeba i kolik stojí v porovnání s ostatními izolacemi... Číst více →



Michaela: Místo bytu máme dřevostavbu, vyšlo nás to levněji, máme klid a zahradu

Přečtěte si rozhovor s paní Michaelou, která spolu s rodinou vyměnila byt za dřevostavbu a nám prozradila, jaké komplikace museli řešit... Číst více →