HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevěná vzducholoď přistála na střeše Dox Centra v Praze

Pro dnešní dobu vcelku neobyklý dopravní prostředek, a to vzducholoď, vyrobená z ještě o něco méně obvyklého materiálu, dřeva, se snesla na střechu budovy pražského centra pro současné umění. Jak už okolnosti napovídají, nejedná se o havárii vzdušeného plavidla, nýbrž o novou expozici zdejší výstavy.


Pohled na dřevěnou vzducholoď
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: inhabitat.com

V nápadu na stavbu tohoto nezvyklého dřevěného plavidla mají prsty dva poměrně známí pánové. Zakladatel uměleckého centra Leoš Válka a architekt Martin Rajniš. Dřevěná vzducholoď byla sestrojena, aby sloužila lidem jako místo pro pořádání autorského čtení a veřejných diskusí souvisejících se zdejší výstavou. 

Rozkaz zněl jasně. "Vytvořit nad moderní industriální budovou Centra DOX jakousi nekorespondující strukturu absurdního organického tvaru, který by byl v kontrastu s existující architekturou DOXu." píše na svém webu architekt Martin Rajniš. 

Inspiraci čerpal z proslulého vzdušného dopravního prostředku z počátku 20. století, který, ač si to dnes asi úplně neuvědomujeme, tou dobou reprezentoval vrchol technického pokroku. Dřevěná vzducholoď je navíc symbolicky pojmenována Gulliver, podle jedné z nejznámějších postav fantastické literatury. Tedy podle hlavního hrdiny cestopisu zpochybňujícího moderní racionalitu a civilizaci obecně, což dává dílu širší rozměr.

Celý návrh vznikal více než 2 roky ve spolupráci s předními odborníky na dřevěné konstrukční systémy. Výsledkem je 42 metrů dlouhý a 10 metrů široký dřevěný masiv, jehož základní kostra se skládá ze 14 kusů modřínových obručí. Tyto obruče jsou umístěny v roztečích přibližně 2,5 metru a vzájemně propojeny podélnými, taktéž dřevěnými prvky.

DOX centrum, ve kterém je tato nová expozice instalována původně sloužilo jako továrna na stroje pro firmu Rossemann a Kühnemann, tedy místo, které mělo ke kultuře poměrně dosti daleko. Zřejmě i proto se Leoš Válka, rozhodl tuto instalaci využít jako memento kontrastu uspěchanosti moderního světa a pomalého toku umění. 

Vydáno dne:
04.12.2016

Photocredit: inhabitat.com

5

10 tipů pro nákup dřevěných hraček a výrobků ze dřeva

Chystáte se k nákupu nábytku z masivu nebo dřevěných hraček pro děti? Čtěte... Číst více →



Jaký je rozdíl mezi dětským snem a dřevěným kolem?

Co dělí dětské sny od jejich realizace? Zeptejte se Collina, on ví.. Číst více →



Dřevěné kadibudky – inspirace

Byly jednou dvě budky, ale nebyly to obyčejný budky, byly začarovaný... Číst více →



Dřevěný listopad s knírem, známý též jako Movember

Potkáváte čím dál častěji muže s kníry a říkáte si: „Co to?“.. Číst více →



Škola Fujian – dřevěný most mezi minulostí a budoucností

Škola v čínské provincii Fujian tvoří dřevěný most mezi minulostí a budoucností... Číst více →



Rozhovor s hvězdou alternativního bydlení: Domky oblých tvarů stavím ze dřeva a hlíny

Dům plný přírodních prvků ve tvaru oranžové kopule a útulný dřevěný domek na kolech – seznamte se s prací Steva Areena – nadšence do alternativního bydlení... Číst více →



Originální bydlení v áčkových stavbách

Zajímá vás, jaký netradiční dům či chatu je možné si postavit? Inspirujte se v tomto článku áčkovými stavbami... Číst více →



Organický dům: Budeme jednou bydlet pod zemí?

Mít dům a kolem zahradu? A což takhle bydlet pod zemí, aby zahradou byla celá vaše parcela? Projekt Organický dům od mexického architekta boří konvence... Číst více →



Byty levnější nebudou. Přinese největší český bytový dům ze dřeva změnu?

V Praze budou stát nové moderní byty z CLT panelů. Interiéry vypadají přímo luxusně. Jaký dopad bude mít tato výstavba na životní prostředí?.. Číst více →