HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevostavby do 2 milionů – menší bungalov na klíč

Dřevostavbu za 1 milion postavit jde, ale zapotíte se u toho. Dřevostavby za 1,5 milionu již nabízí více možností, a to i pokud se necítíte na částečnou stavbu svépomocí a jsou-li vaše finanční možnosti jasně dané.

Pokud však máte pozemek a 2 miliony, které chcete do dřevostavby investovat, pořídíte za tuto cenu už hotový menší domek na klíč. Stále jsou však věci, na které je však potřeba myslet a dát si na ně pozor. Které to jsou, se dozvíte v tomto článku.


Domečky a nápis dřevostavba do 2 milionů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Přízemní dřevostavby o velikosti menšího bytu

Za 2 miliony korun už vám i kvalitní firma postaví menší přízemní domek na klíč. Počítejte s tím, že tato dřevostavba bude mít spíše užitnou plochu bytu, tedy maximálně okolo 50 m². Dejte si hlavně pozor na to, jestli je dřevostavba za uvedenou cenu vč. 15% DPH a základové desky, protože tyto položky jsou velmi podstatnou částí celé stavby.

TIP: Jednoduchý výpočet velikosti dřevostavby podle její ceny, si můžete snadno ověřit v naší kalkulačce cena dřevostavby.

Fotogalerie:

i Foto: Katalog projektů Dřevostavitele, 100 dřevostaveb, Jeffrey Waldman

Pokud máte jasný limit 2 miliony, nekupujte dřevostavbu za 1,99 milionu

V případě, že je výše investice do vaší nové dřevostavby jasně limitována částkou 2 miliony, doporučujeme vybírat z katalogových cen okolo 1,5–1,7 milionu. I když je uvedená katalogová cena vč. DPH a základové desky, připočítejte minimálně 80–100 tisíc Kč na přípojky. Abyste mohli v domě skutečně začít bydlet, budete v něm potřebovat taky kuchyňskou linku, základní spotřebiče a alespoň minimální nábytek, což vám spolkne dalších 200 tisíc.

TIP: Pokud vám bude v rozpočtu něco zbývat, investujte tyto prostředky raději do lepšího zateplení domu než do prvotřídního vybavení, aneb Na čem se v dřevostavbě nevyplatí šetřit?

Další „drobné“ výdaje se při stavbě rychle sčítají

Další důvod, proč se nepohybovat přesně na maximální hranici 2 milionů, je i spousta dalších výdajů, které jsou se stavbou spojeny, ale o kterých se moc nemluví, jako je například zaměření geodetem, radonový průzkum, odhadce z banky, napojení na inženýrské sítě a nejrůznější další „drobné částky“, které v součtu už tak drobné nejsou. Možná se vám to bude zdát hodně, ale na tyto „drobné“ výdaje si připravte finanční rezervu okolo 100 tisíc. Nemalou částku tvoří také projekt vaší dřevostavby pro účely stavebního povolení.

Čtěte dále: Co musí obsahovat projektová dokumentace?

Uvedená cena dřevostavby je uváděná jako konečná, ale…

Počítejte také s tím, že katalogová cena dřevostavby 2 miliony korun na klíč, která je uvedena jako konečná, většinou konečná není. Připravte se na to, že budete chtít posunout nějakou příčku nebo zmenšit čí zvětšit okno nebo posunout dveře. Všechny tyto změny oproti původnímu projektu jsou samozřejmě zpoplatněny.

Aby toho nebylo málo, tak si stavbu nejspíš prodražíte i vy sami. Nezřídka slýcháme od stavebníků, že přece staví jednou v životě, takže chtějí lepší okna, podlahu nebo více izolace než je uvedeno v rozsahu standardní dodávky dřevostavby na klíč

Dřevostavby jako bungalovy: Proč je to výhodné?

Jak rychle můžu bydlet

Montované či modulové dřevostavby jsou vyráběny moderní technologií v kryté hale, proto je většina konstrukce už předpřipravena předtím, než přijede k vám na pozemek. Hrubá stavba může u takto malých staveb trvat jen pár dní (1–5). K nastěhování bude stavba připravená do pár týdnů až měsíců. Záleží to na velikosti stavby a fázi dokončenosti, kterou si od firmy objednáte.

Rada na závěr

Pokud je výše vaší investice do nového bydlení v dřevostavbě jasně limitována na 2 miliony korun, dívejte se po dřevostavbách okolo 1,5 mil a s klidem sledujte, jak se většími i menšími krůčky limitu rychle blížíte.

Pomohl vám tento článek? Napište nám do diskuse, co byste chtěli k tématu dřevostavby do 2 milionů dále vědět.

P.S. Plánujete stavbu rodinného domu? Navštivte online kurz, kde se naučíte, jak správně postupovat i na co si dát pozor.


Vydáno dne:
17.03.2014

70

Celoroční mobilní domy plní díru na trhu

Mobilní dřevostavby, čím jsou přelomové a jak řeší problémy dnešní doby?.. Číst více →



Bydlet v malém domě, myslet ve velkém

Bydlení v malém domě může nabídnout podstatně více než málo místa... Číst více →



Dřevostavba do 1 milionu – bydlíte v malém, ale ve svém

Dřevostavba za milionu korun postavit lze, má ale řadu podmínek, které třeba hlídat.. Číst více →



Dřevostavby do 1,5mil – útulný dům bez vlastní práce

Útulný dům bez vlastní práce. Jakým jít směrem a na to si dát pozor.. Číst více →



Dřevostavby na klíč: Jaký je rozsah dodávky?

Firma ji postaví, vy dostanete klíče a hned bydlíte. Pozor, tento ideál neplatí vždy!.. Číst více →



CHYBA: Cena dřevostavby na prvním místě!

Při koupi dřevostavby bývá cena jedním z hlavních rozhodujících faktorů.. Číst více →



Bungalov nebo dům na patro?

Podíváme se na výhody a nevýhody přízemních a vícepatrových domů... Číst více →



Dřevostavby jako bungalovy: Proč je to výhodné?

Proč je výhodné stavět dřevostavby jako bungalovy? Odpověď v příspěvku.. Číst více →



Moderní bungalov na tradiční farmě? Posuďte sami, jak se architektům povedl

Je možné postavit moderní vzdušný bungalov na tradiční farmě v jižní Anglii? Přečtěte si náš článek a posuďte sami, jak se architektům podařilo skloubit staré s novým... Číst více →



Domek jako stvořený pro rodinu s dětmi

Opustili svůj byt v centru velkoměsta a postavili pro sebe a své dvě malé děti dům uprostřed přírody. Stálo to za to?.. Číst více →