HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevostavba inspirovaná Finskem stojí v podhůří Beskyd

Majitelé dřevostavby, která spojuje tradice a moderní technologie, měli jasno o místě, kde by chtěli vybudovat svůj dům. Radek si přivezl spoustu inspirace ze svého pracovního pobytu ve Finsku do českých Beskyd, kde vyrůstal. Proč se rozhodl právě pro dřevostavbu? Jaké materiály jsou použity v interiéru? Jaký je život na samotě v podhůří Beskyd? Dozvíte se v rozhovoru a fotogalerii.


moderní srub v Beskydech
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Lubomír Buchta / Svoboda & Williams

Co Vás přesvědčilo vybrat si právě toto místo ke stavbě domu?

Pracoval jsem a částečně pořád pracuji ve Finsku. Chtěl jsem však vytvořit zázemí a bydlení pro svou rodinu v kraji, kde jsem vyrůstal. Toto místo znám dlouho a náhodou se k nám dostala příležitost tento pozemek koupit. Bylo rozhodnuto. Mám rád zdejší klid, bydlíme skoro na samotě, rád se dívám na okolní hory. A autem do města je to pár minut.

A proč jste se rozhodli právě pro dřevostavbu?

Jednak jsme chtěli bydlet co nejdříve a dřevostavba je postavená velmi rychle, jednak mě ovlivnil můj pobyt ve Skandinávii. Líbily se mi tamní řešení domů, použité přírodní materiály a ekologický způsob myšlení. Rozhodli jsme se proto pro montovanou dřevostavbu v podobě moderního srubu.

Kdo váš dům stavěl?

Dispozici domu jsme si navrhli sami a místní stavební firma, která se zaměřuje na tento typ staveb a má v tomto ohledu dlouholeté zkušenosti, náš dům postavila.

Jste s výsledkem spokojeni?

Ano, určitě. Chtěli jsme jednoduchý obdélníkový dům se sedlovou střechou. Architekt původně navrhl lemování z originálního beskydského pískovce, valbovou střechu s velkým přesahem a masivní dřevěné podbití. Na jižní straně je nakonec umístěn výrazný prosklený arkýř vedoucí od přízemí až do podkroví, který dům příjemně prosvětluje a dodává mu členitost a vzdušnost. Navíc jsou z něj úžasné výhledy na okolní stráně. Myslím, že dům se svým stylem hodí do této krajiny.

Jak probíhala stavba?

Dům byl smontován na místě rychle a přesně jako stavebnice z předem vyrobených dílů. Vybrali jsme si roubenou konstrukci z lepených dřevěných hranolů, protože je pevná a lepené hranoly jsou mnohem stabilnější a méně pracují než masiv. Celá stavba i interiér jsou z přírodních materiálů – dřevěné profily a fošny ze smrkového dřeva, dřevěná okna, tepelná izolace je z ovčí vlny, při stavbě se používaly finské ekologické laky. Jen v přízemí je z praktických důvodů plovoucí podlaha, protože dům má podlahové vytápění.

Důraz na přírodní materiály byl pro vás tedy zásadní.

Ano. Inspiroval jsem se právě ve Finsku a kromě designu a účelnosti jsme dbali také na energetickou úspornost a ekologická hlediska. Ve Finsku jsem si ověřil, že dřevo má vynikající tepelněizolační vlastnosti a navíc vytváří příjemné klima, v němž se dobře dýchá.

Zmínil jste podlahové topení, nejde ale o jediný zdroj vytápění vašeho domu.

Domácnost využívá k vytápění jednak teplovodní podlahové topení, jehož zdrojem energie je tepelné čerpadlo se zemním vrtem, jednak mastkový akumulační krb vyrobený z přírodního kamene mastku. Opět tedy přírodní řešení a navíc velmi ekologické.

Krb ve vašem obývacím pokoji rozhodně nelze přehlédnout, pověděl byste nám o něm více?

Jde o akumulační mastková krbová kamna. Tyto kamna jsou celé vyrobeny z přírodního kamene mastku, který má skvělé akumulační schopnosti. Vybrali jsme si je hlavně proto, že se jedná o přírodní produkt bez šamotu a dalších umělých materiálů. Až teprve potom jsme zjistili, že kamna často používáme jako jediný zdroj vytápění, protože už po dvou hodinách topení akumulují dostatek tepla, které z nich příjemně sálá ještě dva dny. Jelikož v obývacím pokoji máme galerii a z druhé strany otevřené schodiště, tak vytopíme celý dům, který má okolo 200 m2. Výhoda těchto kamen je ta, že mají nízký výkon (do 3 kW) a dům nepřehřívají. Sálavé teplo je moc příjemné. Navíc má za následek to, že se v domě minimálně víří prach, což oceňuje především moje manželka, která je astmatička. Navíc tato kamna všechno dřevo důkladně spálí a vzniká jen minimální množství popela a žádné saze.

Nejen krb ovšem navozuje útulnou atmosféru v interiéru. Na čem vám při jeho zařizování záleželo?

Při stavbě domu, ale i při zařizování vnitřních prostor jsem vždy hledal vysokou kvalitu a také originalitu. Jiná řešení, jiné technologie a jiné výrobky, než u nás běžně potkávám. Vybrali jsme si kombinaci tmavě mořeného a běleného dřeva a té se držíme v celém interiéru. Všechna okna i dveře mají obložky, stropy, podlahy a obklady jsou olištované, pečlivě vybíráme nábytek a veškeré vybavení.

Jaká je zastavěná plocha vašeho domu?

Bez terasy je to 147 m?, přitom užitná plocha činí 198 m? opět bez teras.

A jak jsou rozčleněny prostory domu v přízemí a v patře?

Přízemí tvoří především jeden velký společný obývací prostor se sezením a krbem propojený s jídelnou a kuchyní. Dále se tu nachází pracovna a sociální a technické zázemí. Vstupní prostory jsou orientovány na sever. Díky tomu, že jsme Finskem opravdu hodně ovlivnění, nesmí chybět ani sauna.

V patře je dispozice téměř symetricky rozdělena na čtyři místnosti – tři pokoje a velkou koupelnu, které obklopují ústřední halu. Tu využíváme k relaxaci, vlastně jako druhý obývák. Díky prosklenému rizalitu na jižní fasádě sem slunce svítí skoro celý den a také výhled do krajiny je odtud nádherný. Nesmím zapomenout ani na malou, ale velmi důležitou místnost vedle schodiště – šatnu.

Za velkou výhodu považuji propojení všech obytných místností s terasami, kterých je celkem okolo 200 m2, které lemují jak přízemí, tak podkroví. Díky dvěma balkonům je vše z domu snadno přístupné.

Čerstvého vzduchu si můžete užívat nejen na terasách kolem domu, ale i na samotném pozemku. Popište nám jeho úpravy, prosím.

Ano, když je hezky, trávíme venku hodně času. Vybudovali jsme si takovou dřevěnou palubu s bazénem a posezením. Další terasa je nahoře pod lesem, v nejvyšším bodu pozemku. Je tu krásně.

Je tu opravdu krásně a nám nezbývá než poděkovat majitelům za rozhovor a popřát jim vše dobré. 

Vydáno dne:
07.10.2016

Photocredit: Lubomír Buchta / Svoboda & Williams

5

Video: Energeticky soběstačná sauna

Přemýšlíte o stavbě vlastní sauny? Inspirovat se můžete třeba tady! Taky toužíte po klidném místu pro relaxaci a uvolnění? Postavte si saunu!.. Číst více →



Infrasauna do bytu a jak se správně saunovat (6 kroků při výběru)

Máte rádi saunování? Infrasauna má kompaktní rozměry, takže ji můžete mít i v bytě. Seznamte se s druhy topidel a vyberte tu správnou infrasaunu... Číst více →



Chaty a chalupy ve finské přírodě: Jaká jsou pravidla pro přespání?

Víte, že ve Finsku jsou v přírodě volné chaty pro denní potřebu, nebo i pro přespání? Jejich použití je zdarma a nabízejí vše nezbytné pro přežití v divočině... Číst více →



Video: Průhledný dům jako moderní alternativa života na stromě

Máte rádi soukromí? V tomhle domě nic takového neexistuje. Život v domě s průhlednými zdmi. Kam se asi chodí na záchod?.. Číst více →



Video: Netradiční sauna s výhledem na jezero

Tak tahle sauna se opravdu povedla, co říkáte? Pojďte se podívat, jak vypadá interiér tvarovaný CNC stroji!.. Číst více →



Finská sauna ve Finsku. Tu prostě musíte navštívit!

Finská sauna prostě patří k finské kultuře. Tuto novou veřejnou saunu můžete navštívit v Helsinkách nebo v naší fotogalerii. Užijte si odpočinek a relaxaci... Číst více →



Výjimečný dokument z roku 1990: Tradiční stavba srubu ve Finsku

Zajímá vás tradiční proces výstavby srubů a roubenek? Tak to se určitě podívejte na tento krátký dokument, který vás provede stavbou srubu ve Finsku od základů až po střešní krytinu... Číst více →



Prohlédněte si kompaktní dům v tradičním norském stylu

Líbí se vám kompaktní domy v tradičním duchu, které ale poskytují dostatek moderního pohodlí? Přečtěte si článek o rodinném domku u norského jezera Mylla... Číst více →



Jak přeměnit stavbu z roku 1905 na moderní dům? Architekt to zvládl

Přečtěte si, jak architekt postavil moderní udržitelný dům, a to i na místě stoleté stavby. Dům dokonale zapadl do okolní tradiční zástavby... Číst více →



Jak se žije v tradičním malém domku nad pláží, kde migrují velryby?

Pozorovat z terasy migrující velryby nebo pasoucí se losy můžou obyvatelé malého tradičního domku, který stojí nad pláží nejvýchodnějšího kanadského ostrova... Číst více →