HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevostavba postavená na hlavu

V počátku projektu má každý investor hlavu plnou plánu a představ, jak bude jeho ideální dům vypadat, ale postupem času z nich slevuje. Dům, kterému je věnován tento článek Vám ukáže, že v dřevostavbách je v současné době možné snad už úplně všechno, takže Vaše prvotní plány nemusí být nerealizovatelné, je však potřeba sáhnout hlouběji do peněženky. Tohoto německého investora vyšla jeho Šílená dřevostavba na více než 430 000€.

Dřevostavba postavená na hlavu
i Foto: Archiv redakce

Dalo by se říci, že jde o normální montovanou dřevostavbu. Užitná plocha 120m², dvě patra, 9 pokojů, koupelna, kuchyň. Na podlaze jsou koberce, na sporáku hrnce a u postele bačkory. Na první pohled nic zvláštního, ale jen pokud stojíte na hlavě.

Šílená dřevostavba (das Verrückte Haus) nebyla postavena pro rodinu protinožců, ale pro davy turistů. Architekt Joerg Oster chtěl lidem poskytnout pohled na každodenní život z jiného úhlu, dát jim možnost zkusit, jak se žije v jiné perspektivě.

Nejdříve se staví první patro a až potom přízemí dřevostavby

Stavba domu probíhala zpočátku jako u jakékoliv jiné dřevostavby a trvala 3,5 měsíce včetně jeho prefabrikace. Projektanti však museli navíc zohlednit opačné působení gravitačních sil a najít odpověď na otázku „Co se stane s konstrukcí domu, když se otočí vzhůru nohama?“

Největší oříšek stavby přišel ve chvíli, kdy bylo na pozemku sestaveno první patro Šílené dřevostavby. Do práce bylo nutné zapojit dva jeřáby, které tuto 34tunovou část domu otočili vzhůru nohama. Teprve na první patro se montovalo přízemí z prefabrikovaných komponentů a za dalších šest týdnů byl dům hotov včetně vybavení domu.

Bude Vás zajímat: Dřevěné podlahy a jejich výhody a nevýhody

Veškerý interiér Šílené dřevostavby, včetně elektrických spotřebičů, nábytku a běžných věcí obyvatelů domu, je otočen o 180 stupňů. Pouze schodiště, okna a dveře jsou orientována „normálně“ z důvodu požadavků stavebního úřadu na bezpečnostní aspekty a únikové cesty v případě požáru. Celková hmotnost Šílené dřevostavby včetně vybavení je asi 45 tun.

Přijďte na návštěvu, ale pozor na závratě

Šílená dřevostavba otevřela své dveře turistům poprvé 26. března 2011. O tom, že se z ní brzy stala vyhledávaná atrakce, nasvědčuje fakt, že jen za první den se na ni přišlo podívat 600 návštěvníků. Na oficiálních stránkách však provozovatelé upozorňují, že 99% lidí, kteří navštíví Šílenou dřevostavbu, dostane závratě.

Jak je vidět na fotografiích, celý dům je nakloněn – o 6° v podélném a o 7° v příčném směru. Tato na první pohled nevýrazná změna úhlu však dokáže pořádně zacvičit se smyslem pro rovnováhu a vnímání gravitace. Vaše tělo se snaží vyrovnat podle vizuálně vnímaných svislých čar v prostoru, ale zároveň vnímá sklon podlahy podle postavení nohou a rovnovážného centra v uchu. Váš smysl pro rovnováhu Vám opravdu ukáže novou perspektivu bydlení v Šílené dřevostavbě!

Pokud bydlení vzhůru nohama nesplňuje Vaši představu vysněného domu, ale přeci jen byste chtěli rodinné album obohatit o zajímavé fotografie, navštivte severoněmecký Bispingen. Vstupné do Šílené dřevostavby stojí pro dospělé 5€, pro děti do 14 let 4€.

Interiér Šílené dřevostavby je navíc sledován bezpečnostní kamerou. Ta je však také vzhůru nohama, takže po prohlídce domu se můžete svým známým pochlubit videem, na kterém se poklidně procházíte v kuchyni po stropě.

Bude Vás zajímat: Obkladové palubky

Tento dům a další netradiční dřevěné konstrukce jsou důkazem toho, že ze dřeva se dá v dnešní době postavit snad už úplně všechno. Šílená dřevostavba v Bispingenu není jedinou svého druhu na světě, obdobné stavby popírající fyzikální zákony byste mohli najít v německém Trassenheide nebo v polském Szymbarku.

O tom, že domy postavené na hlavu vzbuzují údiv nejen v redakci Dřevostavitele se můžete přesvědčit na následujícím videu. Polská dřevostavba vzhůru nohama se umístila na druhém místě 10 nejpodivnějších domů světa. Úctyhodné 6. místo získala nejvyšší dřevostavba světa Nikolaje Sutyagyna.


Máte i Vy nějaké tajné, šílené nebo nerealizovatelné plány na stavbu dřevostavby? Nebo se radši držíte tradičních katalogových domů a investice do podobných projektů Vám přijdou jako zbytečné vyhazování peněz? Napište nám do diskuse.

Vydáno dne:
29.02.2012

31

Volba firmy pro stavbu dřevostavby

Jak vybrat správnou firmu je jedna z nejdůležitějších otázek, pokud jste se již rozhodli pro život v dřevostavbě... Číst více →



Dřevostavba je investice, která vám nepřeroste přes hlavu

Kolik stojí dřevostavba? A kolik vás bude stát její užívání? Jak tyto částky udržet pod kontrolou?.. Číst více →



Nejvyšší dřevostavba světa byla postavena svépomocí

Nejvyšší dřevostavbu světa jste mohli hledat v ruském městě Arkangelsk a našli byste ho celkem jednoduše. S výškou 44 metrů, 13 pater byl nepřehlédnutelnou dominantou města... Číst více →



Cena dřevostavby – online nástroj, který vám to spočítá

Spočítejte si, kolik bude stát vaše dřevostavba i s úroky a kdy.. Číst více →



Nezapomněli jste na tyto 3 elementární prvky ve svém projektu dřevostavby?

Jsou nehmatatelné až zanedbatelné. Mohou vás však stát víc než peníze... Číst více →



Nejstarší, nejvyšší, nejširší a největší stromy světa

Který ze stromů je na světě nejstarší, nejvyšší, nejširší a největší?.. Číst více →



Dřevěná zima v bílém kabátu

Zima je v plném proudu a bílý kabát dřevostavbám prostě sluší.. Číst více →



Dřevostavba pro/na ptáky

Tuto zajímavou dřevostavbu nápadně připomínající ptáka naleznete v Německu na pobřeží Baltu kousek od města Heiliganfen. Více v této fotogalerii.. Číst více →



Škola Fujian – dřevěný most mezi minulostí a budoucností

Škola v čínské provincii Fujian tvoří dřevěný most mezi minulostí a budoucností... Číst více →



Pracovní oděv: Jak správně vybrat montérky i pracovní obuv

Pracovní oděv je důležitý pro vaši ochranu, a proto nepodceňte jeho výběr a použití. Poradíme vám, jak vybrat pracovní boty a jaké typy pracovních oděvů použít při různých činnostech... Číst více →