HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Proč (ne)držet dřevostavby při zemi?

Stále častěji se setkáváme s projekty vícepatrových dřevostaveb. Dřevěné budovy se začínají vracet do městské výstavby a nejen rodinné domy, ale i takzvané budovy občanské vybavenosti, jako jsou banky, školy či nemocnice, se častěji staví právě ze dřeva. Tento trend je však stále více patrný spíše v zahraničí.

V nedávném článku Nepřítel pětipatrových budov jsme nastínili český přístup k vícepodlažním dřevostavbám. Tento článek vám přiblíží švýcarský pohled na věc. S nadsázkou bychom jej mohli přejmenovat na „Vícepodlažní dřevostavba investorův přítel“.


Vícepatrová dřevostavba
i Foto: Archiv redakce

Jaké faktory způsobují to, že dřevo jako stavební materiál znovu vstupuje do výstavby městských budov?

Za tímto trendem na jedné straně stojí subjektivní nebo chcete-li soft faktory, jako například blahobyt, zdraví, rentabilita, moderní pojetí. Na straně druhé jsou tvrdé faktory, jako statické a stavebně-fyzikální vlastnosti dřeva, jeho cena, tvárnost, dostupnost a především ekologické aspekty, které ho dělají tak atraktivní.

Cesta sem byla tvrdá a obtížná. Dřevařský průmysl za sebou nemá vlivné lobby, které by obecně podporovalo dřevo jako stavební materiál. Má však odborníky architekty a dřevařské inženýry, kteří jsou vychováváni prostřednictvím cíleného vzdělávání a jsou schopní se v tématice dřevěných konstrukcí orientovat a přemýšlet.

V mnoha rovinách byly odstartovány výzkumy na témata ekologie, ekonomiky, požární ochrany, akustiky, životnosti i udržitelnosti dřevěné výstavby. S tímto úzce souvisí vývoj v elektronickém zpracování dat, ale také v technologii obráběcích center a robotů. Vyvíjí se i odborný pohled na dřevostavby (úvahy o životním cyklu LCA, úvahy o udržitelnosti, 2000-Wattové úvahy) a všeobecné povědomí veřejnosti o nich.

Tyto změny zapříčinily například to, že u nás ve Švýcarsku se od roku 2006 smí stavět šestipatrové dřevostavby a dřevo jako stavební materiál najdete v konstrukcích mnoha vícepodlažních budov, budov odolných proti zemětřesení nebo v energeticky renovovaných budovách.

Bude Vás zajímat: Lepené dřevo to natře oceli

Hybridní dřevostavba

Kdo si představuje pod pojmem „hybridní“ pouze auto, dělá velkou chybu. Moderní vícepodlažní dřevostavba je prakticky vždy hybrid dřeva a dalších materiálů.

Dřevo je ve srovnání se sportovcem desetibojař. Součtem svých vlastností a schopností se řadí na čelo stavebních materiálů, ale například u staveb nad čtyři podlaží musí být schodiště nezávislý úsek, a proto se dělá z betonu.

Dřevo má prim i co se týče přesnosti stavby. Dnešní architekt má často problémy s přesností surového stavebnictví, kdy se jeho dům rozchází mnohdy o více než několik centimetrů na patře. Využívají se proto precizní dřevěné konstrukce se statickým zesílením jako základ, který se pouze zalije betonem. Tuto technologii můžete najít v betonových krycích deskách, středních patrech vícepatrových dřevostaveb, ale i v jejich stěnách.

Hybridní dřevostavba se navíc chová lépe než monolitické konstrukce, a to jak v akustice, požáru, tak i při zemětřesení.

Dřevěná ochrana investic

Hospodářské krize v posledních letech ukázaly, že nemovitosti představují trvalou hodnotu. To ovšem tehdy, je-li budova správně postavená a vypadá dobře. Jinými slovy to musí být stavba energeticky úsporná, odolná a přitažlivá.

Bude Vás zajímat: Výpočet nákladů na vytápění

Investor dnes musí velmi pečlivě uvažovat, jak bude dům stavět. Musí to dělat tak, aby byl jeho dům vždy plně pronajat a vydržel mnoho let. Se současnými ohromnými náklady na energii nechce totiž žádný nájemce ani kupující žít v energetické „ždímačce“.

V dnešní době chceme naopak všichni žít v lehkém dřevěném domě s krásnou dřevěnou podlahou, dýchat čerstvý vzduch a cítit příjemnou pokojovou teplotu. Chladné betonové zdi, alespoň mně, více než rodinnou pohodu připomínají parkovací garáž.

Bude Vás zajímat: Typy dřevěných podlah: Parkety, prkna, plovoucí a další

Jedním z nejsilnějších argumentů dřevařského průmyslu je rychlost, protože čas jsou peníze. Čím rychleji a čím déle nová budova stojí, tím více se zhodnocuje vložená investice. Proto jsou dnes dřevostavby posuzovány bankami velmi odlišně. Proč je tedy držet při zemi a nepostavit o několik pater vyšší?

Vydáno dne:
26.04.2012

15

Česká legislativa je nepřítel pětipatrových dřevostaveb

Kvůli němu lapáme po dechu a zahraniční kolegové se nám ztrácí.. Číst více →



Vícepodlažní dřevostavby za použití sádrovláknitých desek

Vícepodlažní domy, které mají ve Skandinávii a Severní Americe dlouhou.. Číst více →



Nezapomněli jste na tyto 3 elementární prvky ve svém projektu dřevostavby?

Jsou nehmatatelné až zanedbatelné. Mohou vás však stát víc než peníze... Číst více →



7 tipů jak ochránit dřevo, aby vydrželo věčně i bez impregnace

Jednoduchá konstrukční pravidla a dřevo vám bude sloužit věčně... Číst více →



Olympijský ovál ve Vancouveru 1. díl – Koncepce a požadavky

Olympidáda je dávno za námi, ale dřevo-stavitelský klenot zůstal.. Číst více →



Olympijský ovál ve Vancouveru 2.díl – Hlavní nosná konstrukce

Rozbor inovativních řešení, která byla použita pro hlavní konstrukci stadionu.. Číst více →



Jaké jsou omezení a limity pro dřevostavby? Mentalita zděných domů

Jaké mají dřevostavby omezení a limity? Nejsou často jen v naší hlavě?.. Číst více →



5 vlastností dřeva, které musíte znát, než nakoupíte trámy na stavbu

O jaké vlastnosti nám dostupných dřevin je vhodné se zajímat a proč? Čtěte.. Číst více →



Rizika dřevostaveb? Cena domu a firma, která jej bude stavět, říká Vratislav Blaha

Co stojí za rozvojem dřevostaveb u nás, a kde se schovávají rizika, na která byste si při výběru domu měli dát pozor?.. Číst více →



Dřevěné kanceláře v Sydney: Jak se staví vícepatrové dřevostavby?

Když architektovi při navrhování zahradního skleníku ujede ruka, může vzniknout i kancelářský komplex. Podívejte se... Číst více →