HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Ekonomické stavby: Rodinné domy, které se vám zaplatí

Ekonomika staveb byla, je a vždy bude důležitým faktorem. Co však ovlivňuje to, zda je vaše stavba ekonomická či nikoliv? Je to především velikost stavby a typ použitého materiálu. Tento článek se tedy zaměří na materiál, ze kterého se ekonomické dřevostavby staví. Povíme si o tom, které materiály jsou z ekonomického pohledu výhodné a do čeho se vyplatí investovat.


Ekonomické stavby
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Co je ekonomická stavba?

Dobrá ekonomika stavby není jen o úsporách, ale z větší části o dobrých investicích, které se časem vrátí. Někdy se vyplatí za něco zaplatit o 20 % více, aby vám to něco vydrželo dvakrát tolik, někdy je však obdobná investice ztrátou peněz. Podívejme se společně na jednotlivé části dřevostavby a používané materiály a řekneme si, kde můžete buď ušetřit, nebo kde je dobré sáhnout hlouběji do kapsy a trochu zainvestovat.

Ekonomika základů stavby

Začneme pěkně od základů. Zde si můžete přečíst o tom, jak má vypadat základová deska pro dřevostavbu. Pro lepší ekonomiku stavby se nesnažte nahrazovat kvalitnější beton méně kvalitním.

Tip: Pro zděný rodinný dům se často navrhují základové pasy tloušťky 500 mm. Pokud máte v projektu navržené totožné základy i u vaší dřevostavby, zkuste si prověřit u statika, zda by nestačili pasy tloušťky 350 mm. Tak se dá na materiálu výrazně ušetřit.

Dřevěná konstrukce ekonomické stavby  nešetřit!

Některé firmy i samostavitelé stále používají pro zdánlivě lepší ekonomiku stavby nevysušené a impregnované hranoly, což je zbytečné. Jednak nebudete mít dřevo na přibíjení velkoplošných materiálů úplně rovné, protože se mokré dřevo bude vysycháním kroutit. Hlavně však mějte na paměti, že dřevo, které má vyšší vlhkost než 20 % nemá v konstrukci co dělat! Jako dobrá alternativa jsou KVH hranoly, které jsou vysušené a hoblované.

Čtěte dále: Jsou KVH hranoly opravdu dražší?

Izolace jsou ekonomická alchymie

Izolace tvoři v konstrukcích sendvičových dřevostaveb většinu objemu. (Podívejte se na aktuální cenové srovnání jednotlivých izolací.) Minerální vata je v dřevostavbách standard díky dobrému poměru cena/výkon, ale i kvůli velmi inertní reakci na oheň, čímž zvyšuje požární odolnost domu.

Bude Vás zajímat: Minerální vata je přítel dřevostaveb

Pokud chcete sáhnout po přírodním materiálu, jsou tu dřevovláknité desky, které mají velkou objemovou hmotnost a velkou tepelnou setrvačnost. Zejména v podkroví to pomůže při přehřívání v horkých letních měsících.

Jestli chcete v domě někam investovat, tak je dřevovlákno ve střeše dobrý nápad. Ve stěnách rozdíl mezi levnější průmyslovou a dražší přírodní izolací pravděpodobně příliš nepocítíte.

Velkoplošné materiály a kouzlení s nimi

Velkoplošných materiálů v domě také použijete hodně, proto jsou pro ekonomiku výstavby také zajímavé. V případě, že máte skladbu, kde je OSB deska a na ní sádrokarton, zkuste tyto dvě desky nahradit za jednu desku sádrovláknitou.

Čtěte dále: Sádrokarton nebo sádrovláknitá deska

V dnešní době však existují tvrdé izolace, které slouží zároveň jako statická velkoplošná deska a izolace dohromady (např. Steico universal). Je to nejen z hlediska ekonomiky stavby velmi zajímavá alternativa.

Na fasádě se na materiálu šetřit nevyplatí

Ať už zvolíte na fasádě klasickou omítku nebo půjdete cestou dřevěné fasády, tak se v obou případech vyplatí investovat do systému, který déle vydrží.

V případě omítky, zvolte nejlépe celý omítkový systém (maltu i fajnovou) od jednoho výrobce. Nestane se tak, že vám barva sleze po třech letech a vy budete muset fasádu znovu přetírat. Nejde jen o to, že přetřená fasáda vydrží méně než originální barva, ale jde hlavně o to, že náklady na renovaci fasády nejsou jen barva, ale také lešení kolem celého domu a práce na dva dny pro několik lidí.

U dřevěné fasády máte dvě alternativy:

1) Použijete kvalitnější dřevinu, kterou necháte přirozeně zešednout a máte fasádu, která nevyžaduje údržbu.

Čtěte dále: Fasádní palubky: Modřín, smrk nebo tropické dřevo

2) Na dřevěný obklad použijte opravdu kvalitní povrchovou úpravu. Na trhu již existují palubky, které jsou již od výrobce povrchově upravené a na jejichž povrchovou úpravu máte dokonce záruku.

Střecha ekonomické stavby není jen o záruce

Na střechy jsou dnes poskytovány záruky v rozmezí 20-50 let. Obecně je betonová a pálená taška levnější než plechová krytina, která má zas obecně delší životnost a nemáte s její údržbou žádné starosti, protože vám zkrátka mechem nezaroste. U ekonomiky střech se tak můžete opřít o záruku na jednotlivé typy střešních krytin, ale také o jejich náklady za údržbu. U střešních krytin také velmi záleží na jejich řemeslném provedení.

Mohlo by vás zajímat: Katastr nemovitostí: Nahlížení do KN a návod jak na to

Vydáno dne:
29.04.2015

Photocredit: Archiv redakce

20

Na čem v dřevostavbě nešetřit

Úspora nemusí být vidět, ale vaše peněženka o ní bude vědět... Číst více →



Stavba dřevostavby krok po kroku 1. díl: Co za Vás nikdo neudělá

Úvodní díl seriálu, který Vám poradí, co a jak při stavbě dřevostavby.. Číst více →



Dřevostavby na klíč: Jaký je rozsah dodávky?

Firma ji postaví, vy dostanete klíče a hned bydlíte. Pozor, tento ideál neplatí vždy!.. Číst více →



Montované dřevostavby na klíč: Nejrychleji postavený dům

Montované dřevostavby na klíč = nejrychleji postavený dům... Číst více →



8 otázek, na které se zeptat, než koupíte stavební pozemek

Při koupi pozemku nahlédněte především do katastru nemovitostí a územního plánu. Kontaktujte stavební úřad a zeptejte se na těchto několik otázek... Číst více →



Nadkrokevní izolace: Větší obytnou plochu v podkroví chce každý

Nadkrokevní izolace vám nejen zvětší prostor v interiéru, ale také eliminuje tepelné mosty a tím sníží tepelné ztráty vašeho domu. Podívejte se na skladbu nadkrokevní izolace a zvažte i její nevýhody... Číst více →



Tiny House jako fenomén: Chytré bydlení, kde není ani centimetr navíc

Účelné bydlení ve vlastním domku, ale na minimální ploše. I tak by se dal charakterizovat fenomén tiny house. Co všechno se za tímto pojmem skrývá a jak se v malých domcích trvale bydlí?.. Číst více →



V odpadním dřevě se skrývají statisíce. Stačí vědět, jak ho využít

Spalovat odpadní dřevo ze staveb pomáhá chránit vlastní lesy a ušetřit na dovozu dřeva ze zahraničí. Jak to řeší ve Švýcarsku? Poučme se z jejich chyb... Číst více →



Malý byt pro velkého chlapíka: komplexní rekonstrukce na ploše 35 metrů čtverečních

S novým dřevěným jádrem a na míru sestaveným víceúčelovým nábytkem objevíte i v malém bytě velký zdroj radosti. Podívejte se na podařenou rekonstrukci mini bytu v centru Amsterdamu... Číst více →



Katastrální mapy – nenahraditelný pomocník i moderní době

Katastrální mapy jsou důležitým článkem katastru nemovitostí. Tento článek vám přiblíží, jakou mohou mít podobu, a kde všude se dají využít... Číst více →