HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Alergie na elektromagnetické záření ji donutila postavit si speciální dům

S rozvojem technologií a všudypřítomným zářením mobilních telefonů a wi-fi sítí se do stále větší pasti dostávají lidé, kteří trpí velmi specifickým a stále ne příliš probádaným problémem, který je zjednodušeně označován jako alergie na elektromagnetické záření. Nároky na stavbu rodinného domu pro takového člověka jsou velmi vysoké, nikoli však nemožné. Ať už se na věc díváme z jakéhokoli pohledu, nutno uznat, že řešení, které se povedlo k minimalizaci elektromagnetického záření najít, může být inspiraci pro zdravé životní prostředí nás všech.


Dům bez chemie a elektromagnetického záření
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Marc Goodwin (se souhlasem)

Nezvyklá diagnóza

Můžete si to vykládat jako přehnanou starostlivost, přebujelou péči o blaho rodiny, pošahanou esoteričnost snaživé biomatky či neúprosný vlek módních trendů zdravého životního stylu. Pro klientku však bylo určující, aby se obydlí plánované pro její rodinu zcela zřeklo „chemie“. A nejen jí. Je prý totiž velmi citlivá na elektromagnetické záření. Přímo alergická.

Diagnóza tzv. elektromagnetické hypersenzitivity si cestu do medicínských slovníků teprve hledá, ale závěry badatelů tento fenomén u malého promile lidské populace opatrně potvrzují. Někdo zkrátka trpí nevysvětlitelnými bolestmi hlavy, nechutenstvím, vyrážkami a ekzémy, pokud se vyskytne blízko zdrojů elektromagnetického záření.

Co to obnáší? Například že mají trápení tam, kde se dobíjí chytrý telefon, hučí zapnutá mikrovlnka anebo je pokrytí wi-fi signálem. V dnešní přetechnizované době to ovšem znamená, že tihle nešťastníci mají problémy v civilizaci jako takové. A právě tomu chtěla paní domu předejít. Záměrně si pro stavbu rodinného obydlí vybrala parcelu, která má s civilizací společného jen pramálo.

Život mimo civilizaci

Souostroví Turku totiž leží tam, kde končí souš Finska a začíná Baltské moře. Není to úplně liduprázdná divočina, ale dráždivé techniky nebo chemie v ovzduší je tu přítomno opravdu málo. A na jednom z těch izolovaných ostrůvků, které znají jménem jen místní rybáři a k nimž se dostaneme jen vlastním člunem, měli architekti pro klientku rozplánovat projekt nového bydlení.

Svým provedením poněkud atypickou jednopodlažní dřevostavbu, o ne úplně skromných rozměrech 160 metrů čtverečních užitné plochy. Typického toho ostatně na této zakázce mnoho nebylo. Prostorově izolovaný zdravý dům, který se choulostivě vyhýbá chemii a záření, totiž nenavrhujete každý den.

Klientka si předem vyžádala vzorky jednotlivých stavebních materiálů a testovala je během spaní, jestli jsou pro ni skutečně vhodné. Zamítla jich dost. K dalším požadavkům patřilo, aby užitá architektura byla současná – nestála o domov v hliněné chýši – a nesla v sobě tradiční řemeslné prvky.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Dřevo, které nevoní

Architekti se naštěstí těch výzev nezalekli. Vsadili na osvědčenou jednoduchost konstrukčních řešení a monolitické pojetí stavby. V takovém objemu se totiž lépe daří regulovat relativní vlhkost a zlepšovat kvalitu vnitřního vzduchu. Objekt je zvednutý od země, aby konstrukce byly větrané. Stavba je kombinovaná. Vstupní a koupelnová křídla, kde se rodina zase tak často nezdržuje, jsou z masivních nosných pálených tvárnic. Ale vlastní obytné prostory okupují konstrukci z osikových klád.

Proč právě z nich, když jsou tak „lehkým“ materiálem, který se při dřevostavbách obvykle nepreferuje? Osika totiž obsahuje malé množství terpenů. Méně tedy voní dřevem, ale také nedráždí něčí citlivé smysly. Také to zjemňuje akustiku a celkově činí interiér hladším na dotek.

Povrchové ošetření materiálů chemickou impregnací byste v interiéru pochopitelně hledali marně, vítaná tu není. Vnější plášť ale ošetřen je, speciální zeleným nátěrem. O jeho složení – a proč majitelce nevadí – se už architekti nezmiňují.

Zdravá míra izolace

Obytná dřevěná část má sedlovou střechu s neobvykle zvýšeným proskleným prostorem v jídelně. Připomíná spíše francouzská okna nebo dveře do oranžérie. V chladu, který je Finsku vlastní, to působí nezvykle. Vedle ložnice se pak nachází nezateplená a nezastřešená veranda. Vytváří tenký plášť budovy, přechod mezi interiérem a exteriérem. Dům se tudy přirozeně vyvětrává.

Pochopitelně, že bez vytápění by to nešlo. Hřejivým srdcem zdravého domu je krb, usazený uprostřed stavby. Je to energeticky úsporné řešení, zvlášť v situaci, kdy za zády máte vlastní les.

Krbová kamna na dřevo a jejich aktuální srovnání cen na českém trhu si můžete prohlédnout zde.

Majitelka domu, a snad i její rodina, je v novém spokojená. Bydlení, které si nechali vytvořit, je totiž nejen šetrné k přírodě. Vyhovuje též téměř úplnou absencí zdrojů elektromagnetického záření, aniž by připomínalo pravěkou jeskyni.

Představuje velmi civilizované řešení bydlení, které chcete mít bez zatěžujících civilizačních vymožeností. Podle ní je to přesně ta zdravá míra izolace, kterou potřebovala.

Vydáno dne:
27.04.2024

Photocredit: Marc Goodwin (se souhlasem)

1

Ekologické stavby jako utopie nebo budoucnost?

Zajímají vás ekologické stavby a domy? Podle čeho se měří míra ekologie.. Číst více →



Ekologická novinka ze severu: dřevoplast kompletně vyrobený z odpadů

Dřevěný plast nebo plastové dřevo? Tyto kompozity jsou čím dál rozšířenější. Ve Finsku je teď nově dokonce vyrábí z odpadů. Jsou tak šetrnější vůči životnímu prostředí. Jak proces probíhá?.. Číst více →



I s nízkým rozpočtem se dá postavit kvalitní a ekologický domek

I když máte nízký rozpočet, nemusíte při stavbě domu rezignovat na kvalitu a ekologičnost. Důkazem je krásný domek v buši Nového Zélandu... Číst více →



Vysokohorský hotel, který se vzdal hvězdičky ve prospěch ekologie

Když se architekti rozhodnou myslet na udržitelnost a tradici, může vzniknout naprosto unikátní hotel ve výšce 2200 metrů nad mořem... Číst více →



Dům, o jakém každý sní. Nádherný, výjimečný, ekologický, chytrý

Chytrý dřevěný dům, který dokonale souzní s okolním prostředím. Budou takto vypadat domy budoucnosti?.. Číst více →



Výhled z ekologického tiny housu s moderním interiérem na Vysočině dostane i vás

Zašijte se na Vysočině v tomto ekologickém tiny housu. Má kouzelné výhledy nejen ze střešních oken a ten nejkrásnější interiér... Číst více →



Dřevostavba s plochou 200 m2 motivuje své obyvatele, aby trávili hodně času venku

Člověk by řekl, že když už si někdo postaví velký a rozhlehlý dům, dělá to tak, aby v něm mohl trávit co nejvíc času. Tak to možná bylo dřív, ale dnes už to neplatí... Číst více →