HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Hvězda televize Prima si postavila kamennou zeď jen za 3 500 Kč svépomocí. Popsala postup

Na návštěvě v krásném rodinném domě neunikla naší pozornosti luxusní kamenná zeď. Když jsme se dozvěděli, že za její realizaci nedali majitelé majlant, zajímala nás ještě více. Vyptali jsme se sympatické dvojice na postup a požádali jsme ji i o fotografie z průběhu realizace. Díky nim si můžete takový obklad z kamene vytvořit i vy, a to cenově dostupnou a přitom efektivní metodou.


Imitace kamene svépomocí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Josef V. (se souhlasem)

Vrátíme se na začátek

Hvězda pořadu Receptář prima nápadů na TV Prima Lída Garcia si s přítelem postavila svépomocí srub u Prahy a podělila se s námi o svůj příběh. Ten ale nebude podstatou dnešního článku (celý rozhovor vám přikládáme v závěru). Zaujala nás však konkrétní část výstavby, kdy si Lída sama postavila kamennou zeď, respektive ji vytvořila za „pár kaček“. Řekla nám jak, čím a za kolik. Pojďme na to.

Pěkně postupně, nejdřív musíme postavit příčku

V interiéru krásného srubu se nestavěla jediná nosná zeď. Předtím, než se pokládaly podlahy, se v celém domě postavily příčky. Lída Garcia se zedničinou neměla zkušenosti, a tak si domů přizvala zedníka.

Zedník založil první řadu, dal mi vodováhu, ukázal mi, jak se to dělá, a řekl mi, ať pokračuji. Všechny příčky jsem dělala já, zatímco přítel stavěl komín,“ popisuje v rozhovoru Lída.

První fáze je za námi, pusťme se do kamenného obkladu

Sympatickému páru se odjakživa líbila představa, že budou mít v obýváku krásnou kamennou zeď. Ideálně za minimální náklady. Proto si zvolili ražené obklady. Celý obklad je z betonu a 3D dekor kamene se do něj vlastně jen obtiskne pomocí formy či razítka.

Lída dodává: „Zjistila jsem, jak se to dělá, a objednala si silikonová razítka, vyšlo to asi jen na 3 500 Kč,“ a pustila se do popisování postupu.

Budete potřebovat:

  • betonovou směs (max. C 25/30 v konzistenci S3 nebo S4),
  • silikonová razítka s motivem kamene (nazývané též raznice do betonu),
  • barvy pro beton (volitelné),
  • míchadlo na beton,
  • hladítko,
  • kbelík na míchání betonu,
  • vodu,
  • ochranné rukavice.

Postup krok po kroku:

1. Očistěte povrch příčky.
Ujistěte se, že je povrch příčky čistý, suchý a pevný. Odstraňte veškeré nečistoty, mastnotu nebo volný materiál.

2. Smíchejte beton.
Připravte betonovou směs podle návodu výrobce. Použijte míchadlo na beton pro dosažení homogenní směsi. Pokud chcete dosáhnout specifického odstínu kamene, přidejte do směsi barvy pro beton.

3. Aplikujte beton.
Beton nanášejte na příčku hladítkem. Vrstvu aplikujte rovnoměrně, přičemž tloušťka by měla odpovídat hloubce vzoru na silikonovém razítku.

4. Natiskněte vzor.
Přiložte silikonové razítko na čerstvě aplikovaný beton. Jemně na něj tlačte, aby se vzor přenesl. Pracujte rychle, než beton začne tuhnout. Pro realističtější vzhled můžete použít různé vzory razítek, jak to udělala i Lída, a otočit je do různých úhlů.

5. Upravte detaily.
Jakmile odstraníte razítko, můžete pomocí menších nástrojů (např. špachtle) upravit nebo doplnit detaily v betonu, aby vypadal více jako přírodní kámen.

6. Vyčkejte na vytvrzení betonu.
Nechte beton pořádně vytvrdnout a zaschnout. Doba schnutí se může lišit v závislosti na typu betonu a podmínkách prostředí (alespoň 24–48 hodin).

7. Vyhrajte si s detaily.
Po vytvrzení betonu můžete přidat další povrchové úpravy, jako jsou tónovací látky nebo ochranné povlaky pro zvýraznění vzoru a ochranu povrchu.

Kolik stojí pro srovnání betonová stěrka? Aktuální cenu zjistíte zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Tipy redakce

Jak už jsme zmiňovali v bodě č. 2, můžete experimentovat s různými barvami a technikami aplikace, abyste dosáhli realističtějšího vzhledu. Stejně tak toho docílíte, pokud použijete více razítek s různými motivy. Například Lída Garcia měla tři.

Tato razítka také pravidelně čistěte, aby se na nich nehromadily zbytky betonu, které by se následně propsaly v kvalitě otisku.

Hvězda televizní show Lída Garcia si postavila s přítelem srub. Navštívili jsme je u Prahy

Vydáno dne:
05.03.2024

Photocredit: Josef V. (se souhlasem)

3

Vesnický dům u Tábora spojil kámen s dřevostavbou

Dřevostavba u Tábora stojí na původních kamenných základech. Uvnitř však překvapí krásnými detaily, které kombinují tradiční i moderní materiály... Číst více →



Video: Jak postavit pěknou kamennou zeď

Přemýšlíte, jak zkrášlit vaši zahradu? Naučte se stavět pěkné kamenné zdi, australský kameník vám ukáže, jak na to!.. Číst více →



Šamotové cihly do krbu a kamen: V čem jsou tak výjimečné?

Šamotové cihly slouží ke stavbě kamen, krbů nebo grilů. Šamot je tradiční materiál, který dobře akumuluje teplo. Jak šamotové cihly vybrat? A jak s nimi při stavbě krbu pracovat? Dočtete se v článku... Číst více →



Kamenný krb je dominantou každého domu, má však svá ale

Hodí se kamenný krb do každého interiéru? Jaké jsou typy a jak vybrat ten správný? Inspirujte se v článku a galerii nádhernými realizacemi... Číst více →



Hvězda televizní show Lída Garcia si postavila s přítelem srub. Navštívili jsme je u Prahy

Lída Garcia si nedaleko Prahy postavila se svým přítelem krásný srub a přivítala nás uvnitř. Nejenže nám popsala do detailu celý příběh, který začínal bydlením v rozpadlé chatě, poradila nám i spoustu vychytávek, díky kterým mohou stavitelé ušetřit statisíce... Číst více →



Dali přednost rekonstrukci a ušetřili statisíce. Hodnotu starého domu se jim podařilo několikanásobně navýšit

Na stavební parcele se nacházela i původní stavba ze 30. let minulého století postavená z levných chudinských cihel a kamenů. Uvažovali, zda se pozemku nevzdají a nebudou hledat jiné možnosti. Pan majitel je však vystudovaný stavař, a proto zde viděl velký potenciál, kterého si jiní nevšimli... Číst více →