HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jak mít více světla a přitom se vyhnout přehřívání? Majitel dřevostavby má řešení

Dřevostavba s dispozicí 5kk byla dokončena teprve nedávno a už stihla ohromit téměř celý svět. Projekt, který odráží sluneční svit a pohlcuje tepelnou energii do interiéru, umožňuje dokonalé propojení s přírodou. A jak? Detailní popis nám majitel sám sdělil. Přečtěte si tyto odstavce.


přehřívání dřevostavby
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pier-Olivier Lepage (se souhlasem)

Stavba dokončená v srpnu 2022

Jezdíme do přírody za luxusem, přitom se právě pro tento účel budovala moderní velkoměsta. Paradox, viďte? Majiteli velké architektonické společnosti tato skutečnost nedala spát, a tak si navrhnul dům v horách. Jelikož tráví ve svém příbytku celé dny, vyžadoval maximální prosvětlení pokojů. S otázkou přehřívání si poradil.

Fotogalerie:

i Foto: Pier-Olivier Lepage (se souhlasem)

Dřevostavba stojí na 195 m2 velkém pozemku

Dřevěný skvost architektury leží na svažitém pozemku uprostřed javorového lesa. Rezidence je na pozemku chytře umístěná tak, aby zajišťovala dokonalé výhledy na svítání i západ slunce. Tyto příjemné chvíle si majitel nemůže vynachválit od doby, co se do domu nastěhoval.

  • Dům disponuje východnízápadní terasou.
  • Obývák s kuchyní jsou navržené v proskleném středu domu.
  • Koupelna a WC jsou v severní části.

Ideální návrh dispozice – správné rozmístění pokojů v domě podle světových stran

Jak maximalizovat podíl světla a vyhnout se přehřívání?

Proti přehřívání budovy byly výklenky domu navrženy s dostatečnou hloubkou (2,7 metrů) tak, aby regulovaly množství sluneční energie vstupující do domu. Snímky ze zkušebního měření byly modelovány a optimalizovány pomocí počítačového softwaru, který simuloval křivku slunečního svitu podle různých ročních období.

A jaké byly výsledky měření?

V létě slunce vstupuje do domu přes východní fasádu od svítání až do cca 10:00 hod. V tomto prvním časovém úseku je slunce relativně nízko a paprsky jsou částečně filtrovány listím stromů, což způsobuje nízký tepelný příkon v domě. Od 10:00 do 14:00 hod je slunce umístěné výše a zcela blokováno rámy – neproniká tedy do domu.

V druhém časovém úseku, který odpovídá nejteplejšímu období dne, dům nedostává žádné teplo ze slunce, ale zachovává si svítivost, která vzniká odrazem slunečních paprsků na vnějších stěnách dřevěných rámů.

Nakonec od 14:00 hod až do západu slunce vstupuje do domu opět západně orientovanou fasádou. V tomto třetím časovém úseku je slunce stále níže a paprsky jsou částečně filtrovány listím stromů, což opět způsobuje nízkou zásobu tepla v domě.

Účinné vytápění dřevostavby

Vytápění proudí z betonové podlahy opatřené sálavým potrubím s glykolem. Tento topný systém je poháněn elektrickým ohřívačem vody a je energeticky velice účinný.

Chytré chlazení dřevostavby

Během teplejších měsíců je klima budovy zmírňováno solární regulací. Dům je navíc po celý den přirozeně větraný velkými posuvnými okny a těží ze vzduchu temperovaného chladnějším lesním klimatem.

Byla v domě použita trojskla? Nikoliv

Okna jsou dvojitá. V zimě dostatečně izolují (vzhledem ke zvýšeným solárním ziskům v tomto období).

Nedostatek listí na stromech propouští mnohem více slunečního světla do domu na začátku a na konci dne. Trojité zasklení by zvýšilo izolační schopnost domu, ale rozpočet na stavbu to neumožňoval. Kolik stojí okna s trojsklem? Aktuální ceny si srovnejte zde.

Povrchová úprava dřeva

Veškeré dřevo v interiéru bylo namořeno na místě tak, aby odpovídalo barvě vnějšího obkladu.

  • Nábytek byl vyroben z kvalitního březového lepeného dřeva.
  • Stropy jsou z méně kvalitního smrkového řeziva pro snížení nákladů.

Proti hnilobě – ACQ

Vnější povrch dřeva je smrk ošetřený procesem ACQ (Alkaline Copper Quaternary) šetrným k životnímu prostředí, aby odolal hnilobě.

Proti UV záření – ochranný tmel

V případě potřeby bude v budoucnu aplikován ochranný tmel proti UV záření, aby se omezilo zabarvení dřeva.

Minimalistická kuchyně a zapuštěný gauč v podlaze

Obývací pokoj je navržený ve stylu japonského kotatsu, což je kus nábytku tvořený dřevěným rámem, těžkou dekou a stolem zapuštěným v podlaze. Podívejte se na tento nábytek zde.

Nízkoprofilová kuchyně s mnoha úložnými předměty zdobí prosklený střed domu. Tento minimalistický návrh je doplněný o mnoho úložných prostor.

Ložnice je dle přání majitele navržena v naprostém kontrastu od zbylých místností. Jelikož vyžadoval soukromí a zároveň maximální prosvětlení, musely být výhledy z onoho pokoje odkloněny na jižní stranu – k javorovým lesům.

K luxusu stačí málo – interiér

Hlavní vstup je orientovaný v severovýchodním rohu dřevostavby. Po vstupu se ocitnete v úzké chodbě s knihovnou, odkud vedou dveře do šatny, koupelny s WC a jedné ze tří ložnic. Za vestavěnou knihovnou se nachází hlavní obytná místnost, tedy obývací pokoj, jídelna a kuchyně. Celý prostor je kompletně prosvětlen, lze odtud vejít na dvě venkovní terasy. Za kuchyní se nachází druhá menší chodba, odkud je možný vstup do prádelny, dvou zbylých ložnic a technické místnosti. V domě se také nachází výsuvný žebřík na půdu, která slouží jako jeden velký úložný prostor. Detailněji si půdorys můžete prohlédnout zde.

Popis dispozice dřevostavby

  1. Vstupní veranda
  2. Šatna
  3. WC
  4. Ložnice
  5. Obývací pokoj
  6. Kuchyně
  7. Terasa
  8. Technická místnost
  9. Prádelna
  10. Úložný prostor (půda)
  11. Knihovna

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Dům, ve kterém vítězí dřevo a přirozené světlo

Díky bohatému prosvětlení vám dřevostavba umožňuje vychutnat si panorama místa z obou stran budovy. Velkorozměrová okna jsou bez sloupků a dokonale ladí se stropy a stěnami z tvrdého dřeva. V kontrastu s vybělenou betonovou podlahou je tento dokonalý návrh jen umocněn. Dřevo je navíc všudypřítomné jako dokončovací prvek.

Proč bychom měli být v kontaktu s přírodou?

Benefitem kontaktu s přírodou byť jen za sklem, je především zlepšení pozornosti a soustředění. Odborné výzkumy také potvrzují, že má příroda na naše duševní zdraví skvělý vliv. Variabilní prostředí, které nám příroda nabízí upevňuje náš imunitní systém více, než doplňky z lékáren. 

Hodně času trávím prací z domova. Mnohem lépe se soustředím, když cítím spojení s přírodou,“ zakončuje rozhovor majitel dřevostavby.

Vydáno dne:
18.04.2023

Photocredit: Pier-Olivier Lepage (se souhlasem)

2

Je to pasivní dřevostavba? 6. díl aneb mají vaše okna správné U?

Poradíme, podle čeho vybrat okna, která splňují standard pasivních domů... Číst více →



Neotřelá rekonstrukce bytu, kde levituje nábytek a chybí zdi

Originální přestavba bytu v ikonickém kompletu Lake Shore Drive u jezera Michigan získala několik architektonických ocenění. Podívejte se, jak vypadá byt, kde se místo televize sleduje okolní příroda přes prosklenou fasádu a kde nábytek vytváří optické iluze... Číst více →



Návod, jak ochladit dům. Bude vám lépe v dřevostavbě nebo ve zděném domě?

Přehřívání interiéru je v posledních letech zásadním problémem. Stačí však několik základních opatření a můžete si i v největším horku udržet doma příjemné prostředí. Čtěte, jak na to!.. Číst více →



Dům, kterým příroda doslova prorůstá

Navštivte s námi dům, který je tak srostlý s přírodou, že z dálky není téměř vidět – dokonale propojený s přírodou, dřevěný a s výhledem na hory... Číst více →



Pasivní domy – v létě nabízí příjemný chládek. Zkušenosti majitelů mluví za vše

Pasivní domy nabízejí vysoký komfort bydlení. V zimě je v nich krásně teplo, jak je to ale s letním přehříváním? Máme pro vás zkušenosti přímo od dvou majitelů... Číst více →



Karel se ženou si postavili vysněnou dřevostavbu v krásné přírodě Tyrolska

Karel se v Tyrolsku zamiloval do své ženy i zdejší přírody. Přečtěte si rozhovor o jeho životě ve vysněné dřevostavbě s dechberoucím výhledem na okolní hory... Číst více →



Glamping aneb revoluce v kempování – 12 způsobů, jak zažít dovolenou pod stanem trochu jinak

Rádi byste odletěli na pěknou luxusní dovolenou, ale vaši přátelé by jeli raději pod stan? Co takhle spojit tyto dvě myšlenky? Glamping je moderní verzí kempování... Číst více →



Dvě romantické hygge chatky s koupacím cedrovým sudem v malebném Posázaví

Čím jsou výjimečné dvě dřevěné chatky Hygge a Lykke postavené v srdci Vysočiny? Tyto původem skandinávské pojmy skrývají recept na šťastný život... Číst více →



Moderní mini domek v srdci Vysočiny – odpojte se pomocí kouzelného tlačítka OFF

Ubytujte se na vrcholku hory Melechov v moderní chatě s proskleným štítem a podlahovým vytápěním. Čím vším tento dům disponuje?.. Číst více →



4 způsoby, jak si levně a legálně postavit minidomek

Láká vás bydlení v malém domku? A co si ho postavit vlastníma rukama? Máme pro vás pár tipů, se kterými bude stavba tiny housu hračka... Číst více →