HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Americká dřevostavba v Česku: Jak se v ní žije?

Manželský pár, se kterým vás rádi v tomto dílu seriálu Jak se žije v dřevostavbě seznámíme, se rozhodl pár let před důchodem pro stavbu nového domu. Jak již tušíte, volba padla na dřevostavbu, přesněji na rámovou nízkoenergetickou dřevostavbu s jasným odkazem na americký původ.

Jak se manželům v tomto domě bydlí, proč u nich dřevo zvítězilo nad cihlou a jak jsou s domem spokojeni? Na tyto otázky se ptal redaktor Jiří Pollak.


americká dřevostavba
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Vaše volba nového domu padla na dřevostavbu. Jaké byly důvody pro toto rozhodnutí?

Bylo to hlavně z důvodu rychlosti výstavby a budoucích nízkých nákladů na vytápění. Dále se nám líbil styl domů v USA a to jak provedení exteriéru, tak interiéru. Po návštěvě několika domů od firmy, která nám nakonec dům stavěla, jsme měli jasno. Rozhodli jsme se pro jeden z jejich projektů, který si dovezli ze svého působení ve státě Illinois. Dům jsme pouze upravili na „české“ rozměry a potřeby dvoučlenné domácnosti.

                Podívejte se: Jak vypadají americké dřevostavby?

Dispozičně se jedná o dům s obytným podkrovím a to ze tří čtvrtin. Centrum domu je totiž obývací pokoj v přízemí, který je otevřen až po strop. Dole je kromě obývacího pokoje, jídelny a kuchyně ještě ložnice, koupelna a šatna. V patře pak dva pokoje pro děti, vnoučata, nebo návštěvy a vnitřní balkón sloužící jako pracovna a šatna.

Vaše dřevostavba je postavena ve svahu a má na české poměry zajímavé uložení. Mohli byste nám k němu říct více?

Dům je postaven na základových betonových pasech bez souvislé betonové desky. Máme tak pod domem asi ze dvou třetin „sklep“. Je do něj přístup jak zvenku, tak z domu a kromě skladiště slouží i jako technická místnost. Je zde umístěn boiler na teplou užitkovou vodu, vodoměr a rozvody instalací, které by jinak zabíraly místo někde v domě.

                Čtěte více: Jaké jsou požadavky na základové desky pro dřevostavby?


Strop sklepa tvoří dřevěná konstrukce vyplněná minerální vatou, sloužící jako podlaha v přízemí. Toto řešení nám nejenom vyřešilo starosti s terénními úpravami, ale zároveň nám přineslo i užitný prostor, se kterým jsme původně nepočítali.

                Bude vás zajímat: U dřevostavby si pohlídejte stavbu stropu

Jak dlouho jste vaši dřevostavbu stavěli a jaké jsou její parametry?

Začali jsme na jaře v roce 2009 a na podzim jsme se stěhovali. Dům jsme stavěli subdodavatelsky a během dalších let jsme dodělali terasy kolem domu a přístřešek na auto.

                Diskuse: Proč (ne)stavět dřevostavbu svépomocí?

Co se týče technických parametrů, tak se jedná o dřevostavbu na půdorysu 8x10m. Skladba stěn je difuzně uzavřená za použití vnitřní parozábrany a šířka dřevěné konstrukce je 140mm vyplněná minerální vatou. Z vnější strany je na záklopu z OSB použita kombinace kontaktního zateplovacího systému za použití 100 mm EPS a plastových lamel tzv. Vinyl Siding. Výplně otvorů jsou dřevěná trojskla a jako krytina je použita pálená taška s černou glazurou.

Jak jste spokojeni s tepelně izolačními vlastnostmi Vašeho domu?

V domě máme elektrické přímotopy, ale téměř vůbec je nezapínáme. V obývacím pokoji totiž máme krbovou vložku a ta naprosto bezproblémově vyhřeje celý dům. Naše roční spotřeba se pohybuje okolo 10 m3 dřeva, ale jelikož bydlíme na vesnici, tak sehnat dřevo na topení tak není problém.

                TIP: Jak vybrat správná krbová kamna?

Ve srovnání se zděnou stavbou, kterou jsme dosud obývali, se nám v létě sice dřevostavba rychleji vyhřeje, ale o to rychleji se i ochladí. Takže nám to nevadí, navíc máme teplo rádi.

Měli jste tedy i zděný dům. Jaké jsou mezi nimi rozdíly, výhody, nevýhody…

Zděný dům jsme měli také jako novostavbu a bydleli jsme v ní 10 let. Nic proti zděným domům nemám, ale dřevostavba u nás vyhrála na plné čáře.

Ten pocit tepla jak ze zdí, tak od nohou – na podlaze máme dřevěné podlahové rošty, je nesrovnatelný. Máme chvíli před důchodem a tepelná pohoda je pro nás čím dál důležitější. Další chvála platí o malé náročnosti na vytápění a neposlední věc je také variabilita interiéru i exteriéru.

Jako nevýhodu vidím vyšší hlučnost v interiéru ve srovnání se zděnou stavbou (testováno na vnoučatech). Je to ale subjektivní dojem. Musím říct, že jsme s naší volbou velmi spokojeni.

Díky za rozhovor.

Jaké jsou vaše zkušenosti s dřevostavbami? Chtěli byste ostatním poradit, na co si dát pozor? Napište nám do redakce jaksezije@drevostavitel.cz a staňte se osobností seriálu Jak se žije v dřevostavbě?

Vydáno dne:
23.03.2015

3

Malý exkurz do moderní historie dřevostaveb

Jaké dřevostavby se stavěly kdysi, nebo dnes staví za našimi hranicemi? Dozvíte se v článku... Číst více →



Jak se žije v kanadském srubu: příběh rodiny Báry a Zdeňka

Proč se manželé Bára a Zdeněk rozhodli právě pro tento typ dřevostavby? A jak se jim v ní žije několik let po stavbě?.. Číst více →



Video: Zapalte si finský oheň a grilujte i v zimě

Plánujete grilovačku nebo survival pobyt v divočině? Naučte se rozdělávat finský oheň! K čemu slouží a co k němu potřebujete, se dozvíte ve videu... Číst více →



Bodie: Dřevěné město duchů, kde se zastavil čas

Dnes již opuštěné město Bodie nabídne zajímavou podívanou do doby zlaté horečky. Dřevěná stavení zůstala v původním stavu, jakoby si jejich majitelé jen odskočili na polední pauzu... Číst více →



Podsklepit nový dům nebo ne? Společně najdeme správnou odpověď

Když se rozhodnete stavět dům, musíte si položit otázku, zda ji podsklepit, nebo ne. Neměli byste se ale rozhodovat jenom s ohledem na peníze... Číst více →



Jak na barvy v interiéru, aneb ultramarínovou nebo tyrkysovou?

Barvy definují náš interiér a významně ovlivňuj naši psychiku. Přinášíme vám rádce, jak správně pracovat s barvami v jednotlivých místnostech... Číst více →



Alpský domek se štítem jako splněný sen mladé rodiny

Mladá rakouská rodina si postavila ekologický nízkonákladový domek uprostřed alpských hor. Čistý a jednoduchý, ideální pro výchovu malých dětí... Číst více →



Tajemný Smith Mansion: Dům, který stál svého tvůrce život

Co na počátku bylo jen obyčejným domem, se postupně začalo měnit v něco kuriózního. Tato stavba stála svého tvůrce manželství a nakonec i jeho život..... Číst více →



Dům ve stylu USA si postavili v Česku. Rozhodnutí hodnotí s odstupem

Po několika letech života v dřevostavbě v USA se rozhodli postavit si ji i doma. Je řešena nápaditě a obyvatelům dopřává soukromí. Navštivte ji dnes s námi... Číst více →



Dřevostavba převlečená do betonu – na zahradě má dvoupatrovou terasu

Ze strany ulice vypadá tento dům jako nudná, betonová kostka. Směrem do zahrady se však postupně proměňuje na hřejivou a příjemnou dřevostavbu. Prohlédněte si netypický americký rodinný dům... Číst více →