HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Krbová kamna, jak vybrat ta správná

Přemýšlíte, čím ve své dřevostavbě topit a kromě tradičních otopných systémů byste si chtěli dlouhé zimní večery zpříjemnit pohledem na hořící polínka, nebo máte poblíž les a dostatek dřeva do kamen máte, takže krbová kamna jsou pro vás jasnou volbou? Ať už je váš důvod jakýkoliv, vždy myslete na to, že ne všechna krbová kamna jsou do vaší dřevostavby vhodná!

Krbová kamna u stěny
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Krbová kamna se v novostavbách nejčastěji používají jako přídavný zdroj tepla, o běžné vytápění se vám v dobře izolovaném domě bohatě postará kotel s podlahovkou nebo třeba jen několik přímotopů. Krbová kamna bývají častým doplňkem obývacích místností. Při jejich výběru však nestačí jednoduše vybrat ta první kamna, na která narazíte.

Každý, kdo již nějaký čas proseděl několik večerů u krbu ví, že pár polínek dokáže pořádně „zatopit pod kotlem“ a z příjemného posezení se může velice rychle stát nepříjemná výheň. Alfou a omegou správného výběru krbových kamen se tak stává jejich přiměřený výkon.

Kamna Petry: Zatopíte si dřevem i uhlím

Zejména dřevostavby, jejichž jednou z výhod je právě malá potřeba tepla na vytápění, vyžadují kamna, která budou mít dostatečně nízký výkon. Jak jsme již uvedli na začátku, krbová kamna jsou pouze alternativním zdrojem tepla, takže opravdu stačí kamna s nízkým výkonem, ale jak tomu ironie našeho trhu chtěla, právě taková krbová kamna bývá mnohem těžší sehnat pro jejich omezený sortiment a navíc si za ně budete muset i něco málo připlatit.

TIP: Aktuální cenové srovnání krbových kamen do 50 000 Kč naleznete zde.

U krbových kamen platí, že méně je více

Kromě toho, kamna s větším výkonem bývají obvykle větších rozměrů (není to však pravidlem), větší výkon vám místnost vyhřeje natolik, že přebytkové teplo je pak třeba vypouštět ven a všichni víme, jak nákladné je topení pánubohu do oken.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Pokud se chceme větrání vyvarovat, logicky bychom chtěli topit méně a kotel přiškrtíme. To však vede k horšímu spalování, jehož důsledkem jsou pak zadehtovaná kamna se začernalým sklem, kamna plná sazí a se zaneseným komínem. Ta pak vyžadují mnohem více údržby.

Je tedy lepší koupit kamna s menším výkonem, tedy výkonem, který bude odpovídat velikosti a izolačním vlastnostem dřevostavby. Menší výkon pak můžete využít naplno a bez sazí.

Jak si spočítat, jak velká krbová kamna jsou potřeba?

Orientačně vám do dobře zaizolovaného domu postačí o výkonu okolo 4 kW. V případě, že chcete na krbová kamna napojit výměník na ohřev vody, může být výkon vyšší.

Krbová kamna s výměníkem teplovodním nebo teplovzdušným?

Jak však zjistíte přesně, jaký by vaše kamna měla mít výkon ve vaší dřevostavbě? Jedna možnost je podívat se do průkazu energetické náročnosti budovy ten však ukazuje „výkon“ celého domu. Číslo tedy musíte přepočítat na poměr, do kolika místností případně nebytových prostor bude teplo zasahovat. Druhou možností je projekt vytápění, který je součástí stavební dokumentace k vašemu domu. Zde najdete údaj o tepelné ztrátě jednotlivých místností. Výkon krbových kamen by pak neměl výrazně převyšovat tepelnou ztrátu vytápěných místností.

Poslední možností, jak zjistit, jak výkonná krbová kamna budete potřebovat, a to zejména v případě, že vám chybí údaje k jejich vlastnímu výpočtu, nezbývá vám než kontaktovat nezávislého odborníka, který energetickým štítkům nebo návrhu otopných systémů rozumí. Ten vám poradí a věřím, že jeho názor bude mnohem objektivnější než názor prodavače v obchodu s krbovými kamny.

Až budete vědět výkon, vrhněte se na výběr vhodných kamen v naší sekci Vybavení, která budou do vašeho domu sedět nejen svým výkonem, ale i designem.

Vydáno dne:
20.10.2014

Photocredit: Shutterstock

33

Krbová kamna litinová, nebo kachlová?

Jaké vlastnosti mají litinová a kachlová krbová kamna. Čtěte zde.. Číst více →



Krbová kamna s výměníkem teplovodním nebo teplovzdušným?

Krbová kamna, která vytopí celý dům? Když k nim připojíte.. Číst více →



Krbová kamna na dřevo, peletky, biolíh nebo elektřinu?

Krbová kamna na dřevo, líh nebo elektřinu, jaké jsou mezi nimi rozdíly? Dozvíte se, jaké vlastnosti mají peletová kamna i jaké mají výhody a nevýhody. V článku rovněž najdete aktuální cenové srovnání všech druhů krbových kamen... Číst více →



Kanadská krbová kamna: Výhody, nevýhody, výrobci

Jaké jsou výhody a nevýhody krbových kamen? Dozvíte se zde... Číst více →



Palivové dřevo: Jaká je jeho výhřevnost a cena

Palivové dřevo na topení je stále vyhledávaným zdrojem pro vytápění objektů. Jak se spočítá jeho výhřevnost?.. Číst více →



Akumulační krbová kamna na dřevo: Jak fungují a kdy se vám vyplatí?

Akumulační krbová kamna na dřevo méně protopí a nemusíte tak často přikládat. Jaké mají výhody a nevýhody a kde jsou vhodnější než přímotopy?.. Číst více →



Ceny zahradních krbů začínají na 3 tisících. Jak si vybrat?

Jaké zahradní krby nabízí náš trh a který splní vaše představy a požadavky? Nabízíme pár tipů, jak při výběru a nákupu postupovat... Číst více →



Britové doplácí na kouřící kamna. Hrozí jim i zákaz topení dřevem!

Britové fandí topení dřevem, ale zdá se, že trochu pozapomněli, jak se to správně dělá. A co vy, topíte také mokrým dřevem?.. Číst více →



Jak správně topit v krbových kamnech a krbech

Topení v krbu či kamnech není jen způsob, jakým doma vykouzlit romantickou atmosféru, ale i příjemné teplo. Víte ale, jak správně topit?.. Číst více →



Palivové dřevo je nejlevnější za poslední dekádu. Může za to kůrovec

Cena palivového dříví klesla meziročně o téměř 40 %. Za kolik jej dnes nakoupíte a vyplatí se dělat zásoby na zimu? Čtěte v našem článku... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů