HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Mám nejlepší povolání v Česku,“ říká průkopník glampingu v ČR

Bojí se výšek, přesto jeho podnikání doslova šplhá do nebe. Teprve nedávno spustil svůj třetí projekt, nicméně už dnes jeho životní dílo oslovilo tisíce lidí. Jeho kreativní nápady neznají mezí. Seznamte se s unikátním projektem mladíka, jenž se stal průkopníkem nového stylu bydlení, které v Česku nemělo ještě před pár lety obdoby.


Glamping ČR
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan V., Petr H., Matěj P. (se souhlasem)

Nejstylovější pobyt na stromě v srdci Vysočiny

Jako jeden z mála treehousů v České republice má právě tento vlastní saunu, dominantou však je jeho prosklená střecha. Co všechno ukrývá stavba ležící na jednom z nejvýše položených míst v blízkém okolí? Podívejte se na úchvatné fotografie zde.

Fotogalerie:

i Foto: Jan V., Petr H., Matěj P. (se souhlasem), Matěj P. (se souhlasem), Jan V. (se souhlasem)

Do třetice všeho dobrého – platí to i u glampingu?

Honza rozjel své velkolepé projekty v roce 2020. Jeho první treehouse, který postavil kompletně svépomocí (s podporou rodiny i přátel), stojí kousek od Velkého Meziříčí. Více informací se dozvíte v článku, který je mimo jiné obohacený i o kouzelné fotky a překrásné výhledy z balkónu.

Treehouse s koupacím sudem na Vysočině inspirovaný stromovým barem na Filipínách

Druhou stavbou, realizovanou v roce 2021, se stal útulný tiny house s proskleným štítem. Jeho součástí je vyjma luxusního posezení na terase i koupací sud s krásnými vyhlídkami. Mrkněte se na fotky v rozhovoru (viz níže). 

Tiny house na Vysočině s rustikální fasádou z modřínových fošen postavil kompletně svépomocí

Jeho (doposud) posledním projektem se stal nový dům na stromě. Leží pár kilometrů od prvních dvou staveb. V čem je třetí stavba výjimečná a čím se liší od ostatních treehousů v Česku?

Co je na novém treehousu speciální?

Když pomineme ten dechberoucí výhled z balkónu, novinkou je také prosklená střecha. Ta umožňuje dokonalé výhledy na nebe, a to především v noci. Hvězdy můžete pozorovat přímo z postele.

Proč jste se pustil do další stavby? 

Třetí stavbu jsem plánoval už dlouho, jen jsem nevěděl, kde bude stát. Chtěl jsem držet linku země–voda–vzduch (tiny house–houseboat–treehouse), ale během loňského roku jsem narazil na tento pozemek. Byla to náhoda. Měl krásný výhled, a navíc tu stála lípa, která je součástí každé mé stavby. Tak jsem neváhal.

Jaké dřevo jste použil na stavbu treehousu?

Nosná konstrukce je celá ze smrku. Na všechny plochy, na které prší (terasa, balkón, obklad), jsem použil modřín a borovici.

Z jaké dřeviny jste postavil saunu?

Nosná konstrukce a vnitřní obložení jsou smrkové. Uvnitř sauny jsem na lavičky použil dřevo Abachi. Má nízkou tepelnou vodivost, a tak nepálí, ani když je uvnitř 100 stupňů. Venkovní obložení je, stejně jako na treehousu, z modřínu.

Jaké další materiály jste na stavbu použil?

Jako izolace domku je použita dřevovláknitá izolace a polystyren. Sauna je zaizolovaná minerální vatou.

Vaší vizitkou jsou prosklené plochy – jaké sklo jste tentokrát volil?

Co se týče skla, tak čelní stěna domu je obyčejné čiré sklo. Prosklená střecha je pak z bezpečnostního lepeného skla. Na saunu je použito kalené sklo, které lépe odolává teplotním rozdílům.

Seznam použitých materiálů na stavbu treehousu

  • Aktuální ceny smrkových palubek zjistíte zde.
  • Aktuální ceny modřínových prken zjistíte zde.
  • Aktuální ceny borových desek zjistíte zde.
  • Kolik stojí dřevo Abachi? Jeho cenu zjistíte zde.
  • Aktuální cenu dřevovláknité izolace zjistíte zde.
  • Aktuální cenu polystyrenu zjistíte zde.
  • Aktuální cenu minerální vaty zjistíte zde.

Prosklená střecha je famózní, jak jste ji realizoval?

Všechny moje stavby spojují dvě věci – lípa a prosklená plocha. Tady jsem chtěl přidat něco speciálního. Prosklený štít poskytující ohromné výhledy do údolí byl od prvopočátku samozřejmostí, pak mě napadlo udělat i prosklenou střechu.

Fotografie z výstavby treehousu bez těžké techniky si prohlédněte v galerii.

Jen vsuvka – máte nějaký hack, jak taková okna umývat?

No, upřímně trochu spoléhám na déšť. :) Samozřejmě je možnost vylézt na střechu po žebříku a okna umýt klasicky, ale do toho se příliš nehrnu. Možná se to nezdá, ale je to docela výška. :)

Honza nám poskytnul fotografii, na které umývá okna na svém prvním treehousu (naleznete ji na konci galerie). Není divu, že si není ve výškách jistý.

Jak dlouho jste treehouse stavěl?

Začalo se na podzim a na jaře bylo hotovo. Chtěl jsem, aby byl hotový do začátku sezóny, která startuje v dubnu.

V Česku není příliš tradiční spojit treehouse a saunu...

Přesně tak. Přemýšlel jsem, čím bych se mohl alespoň trochu lišit, protože glampingových ubytování je tu spousta. Hned vedle koupacího sudu jsem tedy postavil saunu, jejíž součástí je i solná stěna.

Podívejte se na průběh výstavby a finální vzhled Honzovy báječné sauny zde.

Co vás napadne jako první, když si vzpomenete na výstavbu?

Nejspíš si vybavím ty adrenalinové zážitky. Velká část prací probíhala ve výškách, a já se výšek celkem bojím. Hlavně když si vzpomenu na stavbu střechy – pod treehousem je relativně velký sráz. Zespodu se to nezdá, ale z hřebene jsem to velmi pociťoval. :)

Jak jste vlastně stavěl konstrukci střechy bez těžké techniky?

Nejtěžší části jsem stavěl s přáteli. Myslím, že nás tu bylo nejvíc pět. Vnitřní konstrukce je tvořena několika trámy do tvaru písmene A, tak nám to šlo relativně rychle.

Funguje treehouse na principu off-grid?

Ano. Na východní straně jsou umístěné solární panely, které zajišťují přísun elektřiny do treehousu. Kousek od domku stojí WC. Co se týká pitné vody, tu mají návštěvníci nahoře na kuchyňské lince v 5l nádobě (uvnitř jsou schované i další 5l nádoby s vodou). Naopak užitková voda je venku před treehousem.

Jak daleko odtud vidíte?

Nemám moc dobrý odhad, ale předpokládám, že zhruba 40 km do dálky vidíme. Za lepší oblačnosti ještě dál.

Co tady ještě chybí? Budete na treehousu něco dodělávat?

Kromě drobných estetických dodělávek by se mi tady líbil ještě lesní bar. Je tu nádherný výhled na Vysočinu, svítí sem sluníčko a prostor by tady na to byl – ideální podmínky.

Co vás na stavbě dřevěných domků baví? Co vás žene dopředu?

Mám radost z toho, že se to líbí návštěvníkům. To mě asi nejvíc posouvá dopředu a motivuje stavět další domky.

Dalo by se tedy říct, že máte práci snů?

S velkou nadsázkou – ano, dalo by se to tak říct. Na mém podnikání je nejlepší to, že jsem (lehce) pánem svého času. :) V létě je práce poměrně dost, jelikož je sezóna. Naopak přes zimu mám více volného času.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Jaké jsou výhody a nevýhody vaší práce?

Je skvělé vidět ten kus odvedené práce za sebou. Pocit, že se návštěvníkům líbí stavba, kterou jsem sám postavil, je úžasný. Velice mě pak motivuje realizovat další glampingová ubytování. 

Všechno má i svou druhou stránku a moje profese není výjimkou. Musím být stále na příjmu, kdyby se cokoliv stalo. A taky nárazově řeším problémy, které se v daných chvílích naskytnou.

Plánujte realizovat další stavby?

Doteď se mi dařilo držet linku – jeden nový glamping za sezónu. Myslím si, že tímto treehousem to však končí. Víte, není to dlouhodobě příliš udržitelné. Sice se mi v hlavě už rýsuje další nápad, ale na příští sezónu to určitě hotové nebude. :)

Mockrát děkujeme Honzovi za příjemný rozhovor i pozvání do jeho nového treehousu. Věříme, že se tato stavba nestane jeho posledním projektem, a tudíž mu přejeme hodně štěstí s budoucím plánováním.

Vydáno dne:
17.06.2023

Photocredit: Jan V., Petr H., Matěj P. (se souhlasem)

1

Domek v korunách stromů nadchne milovníky dokonalých výhledů

Máte rádi nekonečné výhledy a nebojíte se výšek? Potom je domek v korunách stromů to pravé pro vás. Nakoukněte s námi dovnitř... Číst více →



Domek pro muže, který si plní svoje dětské sny

Mít tajný skrytý domek na stromě, do kterého se dá dostat jen po žebříku, to je sen nejednoho kluka. Jak to ale vypadá, když si takový sen splní dospělý muž?.. Číst více →



Video: Tento obrovský treehouse v lese rozhodně nepřehlédnete

Viděli jste už někdy větší treehouse? Tato stavba dozajista upoutá vaši pozornost svojí velkolepostí. Kolik místností je uvnitř a kde se dům na stromě nachází?.. Číst více →



Navštivte toto úžasné místo na Vysočině, které je světu ukryté v korunách stromů

Nevíte, kam na Vysočině? Toto kouzelné místo v korunách stromů musíte navštívit i vy. Výlet na příští týden je tedy naplánovaný. Nahlédněte do fotogalerie, na co se můžete těšit... Číst více →



Treehouse s koupacím sudem na Vysočině inspirovaný stromovým barem na Filipínách

Navštívili jste už někdy treehouse? Pokud ne, neváhejte se podívat na krásný stromový dům na Vysočině v naší fotogalerii. Můžete si ho i pronajmout a strávit v něm třeba romantický víkend... Číst více →



Treehouse se soukromými lázněmi v korunách stromů. Překonat musíte jen 18metrový visutý most

Tento treehouse se řadí na seznam těch nejkrásnějších glampingových míst světa. Proč? Podívejte se na fotografie jednoho nádherného baldachýnového domu na stromě s lázněmi a možná pochopíte... Číst více →



Vladislav vyměnil notebook za sekyru a po 13 letech se rozhodl splnit svůj dětský sen

Pan Vladislav si splnil svůj dětský sen a postavil vlastníma rukama treehouse uprostřed hlubokého lesa. Nyní jej můžete navštívit i vy. Budete to jen vy takřka uprostřed ničeho... Číst více →



Tříčlenná rodina odmítla zaplatit za drahý pozemek. Odstěhovali se z města do domku na stromě

Tříčlenná rodina se přestěhovala do treehousu, který odpovídá malému karavanu o ploše 10 m2. Je takový příbytek ideální pro rodinu s dítětem?.. Číst více →