HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kdy a jak na sekání trávy?

Nikdy nepodceňujte sekání trávníku. Jakmile pažit doroste do určité výšky, přímo si říká o zásah sekačky. Budete-li pravidelně trávník sekat na doporučenou výšku, vylepšíte tím jeho fyzickou kondici. Vytvoří hustý koberec s dostatečnými kořeny a bude mnohem lépe odolávat vnějším vlivům, ať už nedostatku vláhy v sušších letech, či třeba plevelům. V článku si povíme, čím jak a kdy se pustit do sečení trávy.


sekačka na trávu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Skitterphoto

Kdy na jaře poprvé sekat trávník?

Obvykle koncem dubna, kdy má trávník už minimálně 10 cm výšky. Ideální je odstranit třetinu délky, tedy zhruba na 7 cm (odsek 3 cm). Pokud chcete zkrátit ještě více, proveďte to na dvakrát, druhé sekání cca 3 dny po prvním. Když budete na jaře sekat, zpomalíte růst trávníku a drny se zahustí.

Nejvhodnější čas sečení trávy

V nižších polohách sekejte už koncem dubna, ve vyšších později. Louky postačí zkrátit maximálně třikrát do roka, parky asi desetkrát. Největší práci představují krátké anglické trávníky, které se sekají třeba 20 krát, tedy klidně i jednou týdně.  Vždy se do zahrady pusťte ve chvíli, kdy je tráva suchá. Mokrou trávu může sekačka vytrhávat. Nesekejte po dešti, v horku nebo za plného slunce. 

Jak sekat trávník?

Na mladé trávníky je nejlepší vyrazit s kosou, nedochází tak k vytrhávání mladých nedostatečně zakořeněných rostlinek. Vždy musí být sekačka nabroušená, aby měla ostrý hladký řez. Střídejte také směr sekání.  Vždy odstraňujte maximálně třetinu délky stébla. Nejlépe se odsekává délka cca 3-6 cm.

Stroje k sekání trávy

Srp využijete pro ruční dožínání kolem keřů, kosou nejsnáze zvládne mladé trávníky, nebo louky s vyšší trávou, sekat velké plochy je namáhavé. Nůžky na trávu mohou být ruční, akumulátorové, elektrické, manuální a se dají využít v oblasti, kam sekačky nemohou – místa kolem keřů apod.

Podívejte se na aktuální ceny nůžek na trávu Bosh AGS 10.

Ruční sekačky na trávu bývají často strunové a pomáhají při dosekávání kousků, kam vozíkové sekačky nezajedou. Větší plochy nezvládnou. Mechanické nebo motorové vřetenové sekačky se hodí pro mladé trávníky a menší plochy.

Strunové jsou vhodné na mladé trávníky nebo svahy. U větších ploch neumí udržet stálou výšku sestřihu. S rotačními sekačkami se snadno manipuluje, lehce se udržují, nejdou příliš drahé. Mohou být vybaveny benzínovým motorem či elektromotorem.

Podívejte se na aktuální ceny strunové sekačky Fieldmann FZS 2001-E a vřetenové sekačky Gardena 400 Classic.

Sekačky s benzínovým motorem bývají těžší na manipulaci a hlučnější, nehodí se také na svahy, protože se může vylít olej a zadřít motor. Do svahů volte elektrické sekačky, u nich podobné nebezpečí nehrozí. Akumulátorové sekačky mají nevýhodu v tom, že baterie ztrácí kapacitu a nemusí se podařit posekat najednou větší plochu.

Podívejte se na aktuální ceny sekaček:

VeGA 46 HWXV
Zjistit cenu »


BOSCH ROTAK 32
Zjistit cenu »


Vznášedlové sekačky také získávají oblibu. Nad trávníkem se nesou na vzduchovém polštáři. Méně futuristickou, ale stejně komfortní variantou jsou zahradní traktůrky nebo čtyřkolky. Zejména pro rozlehlé zahrady se vyplatí traktůrky nebo čtyřkolky, protože jejich šířka sekání se pohybuje v rozmezí 60-120 cm. Jde o variabilní zařízení, do nichž lze pořídit různé nástavce. Kromě sekačky třeba vertikutátor, válec, zametač či sněhovou frézu. Dokážete s nimi zvládnout celkovou údržbu zahrady a prostor kolem domu.

Zde se můžete podívat na aktuální ceny traktoru na sekání trávy MTD SMART RE 125.

Tip pro vás: Dbejte na to, aby sekačka měla vždy ostře nabroušené nože a byla čistá. Po sekání je třeba otřít žací nůž naolejovaným hadrem.

Pozor na sekání v neděli. Místní lidé v obcích zvládnou sekání trávy během pracovního týdne, „lufťáci“ musí o víkendu. Proto některé obce vydávají vyhlášky, které dobu sekání omezují. Zjistěte si, jak to vypadá právě u vás, ať neriskujete zbytečné konflikty a pokuty.

Kam s posekanou trávou?

Nejlepší je uložit ji na kompost, kde by ale neměla být v tlusté vrstvě, jinak bude plesnivět. Prokládejte ji proto zeminou.

Sekání trávy: Šikovná brigáda i živnost

Sekání trávy může být dobrou brigádou nebo dokonce sezónní živností. Ceník sekání se odvíjí od pracnosti a výšky porostu od 0,40 do 3,50 Kč za 1 m2.  Nižší cena obvykle bývá bez sběru posekané trávy.

Na závěr ještě poznámka: Pokud je pro vás pořízení sekačky příliš drahé, můžete si zahradní techniku i půjčit. Například rotační sekačka vás bude na půl dne práce stát asi 200-300 Kč.

 

Vydáno dne:
02.09.2016

Photocredit: Skitterphoto

2

Mech v trávníku a jeho odstranění

Dojem z vašeho pěkného trávníku může nenávratně zkazit mech. Jak říct mechu ve vašem trávníku definitivně stop?.. Číst více →



Mulčovací kůra: Kolik stojí a návod jak mulčovat

Plevel je noční můrou mnoha zahrádkářů. Jak vám s tím pomůže mulčovací kůra? Dozvíte se zde... Číst více →



Jak a kdy správně zalévat trávník?

Zalévání trávníku není velká věda, víte ale kdy je ten správný čas? Jaké je optimální množství vody a čím zalévat? Vše se dozvíte v našem článku... Číst více →



Plevel v trávníku? Návod jak s ním zatočit

Pečujete o trávník, přesto z něj každou chvíli vykoukne plevel. Váš boj s ním je marný a plevel vzdoruje? Poradíme vám, jak se ho zbavit... Číst více →



Zatravňovací dlažba: Kde ji použít a jaké má výhody

Zatravňovací dlažba je řešením pro zpevnění venkovní plochy. Zároveň zatravňovací dlažba umožní prorůstání trávy, takže na pohled působí zcela nenápadně... Číst více →



Kamení na zahradě v hlavní roli: Zužitkujte jej do posledního oblázku

Kámen je nepostradatelnou součástí zahrady. Přinášíme tipy, jak ho zajímavě a jednoduše zužitkovat a vytvořit si na zahradě originální a užitečné kamenné stavby... Číst více →



Strom u vašeho domu se vám může pěkně vyplatit. Zvedá totiž cenu nemovitosti

Stačí pár vzrostlých stromů a cena vámi nabízené nemovitosti může být až o pětinu vyšší. Stromy totiž přináší nejen stín, ale také blahobyt... Číst více →



Okrasné zahrady ve fotogalerii: Jaký typ je vaším favoritem?

Přemýšlíte, jaký typ okrasné zahrady zvolit k vašemu domku? Nechte se inspirovat naším článkem a fotogalerií a vyberte si tu pravou... Číst více →



Chytrá zahrada už není sci-fi, ale realita

Mít zahradu, která se sama zalévá a hnojí, a trávník se sám seká, je snem každého zahradníka. S chytrými technologiemi to zvládnete i vy. Povíme si, jak... Číst více →