HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Krbová kamna na dřevo, peletky, biolíh nebo elektřinu?

Krbová kamna na dřevo, do kterých přikládáme dobře vysušená polena, jsou klasikou. Alternativu představují kamna na pelety. Ani když doma nemáte komín (nebo bydlíte v bytě), se nemusíte požitku z ohně rozhodně vzdávat. Krbová kamna na biolíh nebo elektřinu představují zajímavá řešení i pro vás. V článku se podíváme, jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých typů krbových kamen.


Krbová kamna
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Krbová kamna na dřevo

Zastánci tradic určitě nedají dopustit na krbová kamna na dřevo. S tím, jak roste poptávka po topení dřevem, přicházejí výrobci kamen s různými variantami. Znovu se objevují kuchyňská kamna na dřevo, na kterých lze i vařit. Kanadská kamna slibují vysokou efektivitu provozu, krbová kamna s teplovodním nebo teplovzdušným výměníkem zase umožňují vytápět celý dům.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, est living, Cassie Gallaway, Ash James

Krbová kamna na dřevo představují levný zdroj tepla. Dřevo se totiž, co se týká ceny, drží mezi ostatními palivy dlouhodobě na nejnižších příčkách. Vhodně vybraná krbová kamna umí vytopit i velké prostory za minimum nákladů.

Elektřina nebo plyn: Kdo zaplatí víc? Počítejte s námi

Nevýhodou krbových kamen na dřevo může být jejich náročnější obsluha, i když i to je relativní. Jinak řečeno, nestačí prostě jen otočit kohoutem nebo zmačknout knoflík na termostatu. Při vynášení popela nebo vnášení dřeva do interiéru, kde jsou většinou krbová kamna umístěná, se občas „nadělá“. Na druhou stranu, pozorování plamenů ohně je pro celou řadu lidí vítanou odměnou a příjemnou relaxací.

Srovnejte si: Ceny krbových kamen na dřevo.

Peletová kamna s výměníkem i bez

Už několik let se do popředí dostává vytápění peletkami, nebo chcete-li peletami (výrobci používají se oba názvy). Peletová kamna se používají většinou jako lokální zdroje tepla – tedy k vytápění jednotlivých místností, menších prostor nebo energeticky úsporných domů.

Navíc jde o ekologické palivo, jehož cena je ve srovnání s plynem nebo elektřinou nízká. Náklady na vytápění peletkami je možné snížit vhodným nákupem, protože cena peletek podléhá sezónním výkyvům. Pelety jsou levnější především na jaře a v létě.

Srovnejte si: Aktuální ceny krbových kamen na pelety.

Obsluha krbových kamen na pelety je jednoduchá. Automatická krbová kamna jsou vybavena zásobníkem, který se naplní peletami. Kamna jsou zapálena horkovzdušným zapalovačem, což probíhá automaticky a proto je možné moderní kamna na pelety ovládat i na dálku.

Podívejte se na aktuální cenu peletových kamen s výměníkem.

Výkon peletových kamen lze většinou snadno regulovat, takže se vyhnete přetopení místnosti. Moderní krbová kamna na peletky bývají většinou vybavená krbovou vložkou a jejich účinnost narůstá a dosahuje až 85 procent.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Elektrická krbová kamna

Ne pokaždé je možné krbová kamna na dřevo nebo na pelety v interiéru instalovat. V některých domácnostech chybí komín, jinde žijí třeba alergici, kterým nevyhovuje vytápění dřevem a s ním související prach a popel. Pokud přesto toužíte po požitku z hořícího ohně v interiéru, zajímavou alternativou pro vás mohou být elektrická krbová kamna.

Jde vlastně o přímotopy, které simulují hoření a „živý“ oheň. Pochopitelně vydávají také teplo, takže je lze použít k přitápění. Dražší modely umí dokonce napodobit i praskání dřeva nebo typické odlétání jisker.

Krbová kamna na elektřinu je třeba chápat spíše jako lokální a doplňkový zdroj tepla do domů, bytů, chat nebo chalup. Výhodou je bezpečnost a možnost i tzv. studeného provozu, kdy kamna pouze simulují hoření a nevydávají teplo.

Další možností jsou krby na elektřinu. Ty jsou přenosné a cenově dostupné. Zapojit je můžete všude, kde máte elektrickou zásuvku. Podobně jako elektrická krbová kamna, i elektrické krby mají rychlý náběh a v interiéru je brzy teplo.

Nevýhodou elektrických kamen je nákladný provoz (průměrná cena kWh elektřiny se nyní pohybuje kolem 4 korun). Současně jde pořád jen o imitaci hoření dřeva, která může být více či méně věrohodná, a to podle konkrétního modelu.

Krbová kamna na biolíh

Bez napojení na komín se obejdou i krbová kamna na biolíh. Krbová kamna na biolíh je možné instalovat i v panelových nebo bytových domech. Podobně jako elektrická krbová kamna vydávají teplo, takže je lze využít k přitápění. Výkon krbových kamen na biolíh se pohybuje většinou mezi 3 až 4 kW.

Jako topivo se používá biolíh. Ten je k dostání i s různými vůněmi (vanilka, bylinky, jedle, smrk, skořice apod.). Při spalování biolihu vzniká žlutý plamen bez kouře a škodlivých spalin (uvolňuje se pouze CO2 a H2O) a pro umocnění vizuálního efektu je možné dovnitř kamen vložit speciální keramická polena, která vypadají jako klasická dřevěná. Krbová kamna na biolíh jsou k dostání v různém designu – ať už v retro stylu nebo ryze moderním vzhledu.

Bio krby: Je lihový krb jen hezká podívaná, nebo vás opravdu zahřeje?

Obsluha kamen na biolíh nemusí být složitá (záleží samozřejmě na typu kamen). Biolíh se lije do nádoby v kamnech, která má pochopitelně omezený objem, přičemž průměrná doba hoření krbových kamen na biolíh se pohybuje mezi dvěma až pěti hodinami. Kamna se poté musí nechat vychladnout, než je možné nádobu znovu dolít.

Cena krbových kamen na biolíh se odvíjí od vzhledu, výkonu nebo funkcí – pořídit je lze už za několik tisíc korun. Další proměnnou (a pro mnohé i nevýhodou) je cena biolihu, která je vyšší než cena dřeva. Litr paliva stojí asi 100 až 120 Kč.

Srovnejte si: Aktuální ceny krbových kamen na biolíh.

Jakým krbovým kamnům dát přednost?

Krbová kamna na biolíh nebo elektřinu je třeba chápat spíš jako lokální a doplňkový zdroj tepla. Oba typy kamen mají svá omezení, se kterými je třeba při provozu počítat (např. vysoká cena elektřiny, doba hoření, aj. ). Krbovky na biolíh nebo elektřinu se ale mohou stát zajímavým prvkem interiéru.

Pro běžné vytápění domu jsou vhodnější krbová kamna na dřevo nebo pelety. Ty lze pořídit v dostatečném výkonu, aby bezpečně vytopily nejen jednu místnost, v níž jsou instalovány, ale i celý dům.

Máte zkušenost s krbovými kamny na biolíh nebo elektřinu? Vytápíte kamny na pelety nebo dřevo?

Vydáno dne:
20.07.2015

Photocredit: Shutterstock

16

Krbová kamna, nebo krbové vložky? Topíme dřevem

Přemýšlíte o tom, zda si budete topit nebo přitápět dřevem?.. Číst více →



Krbová kamna litinová, nebo kachlová?

Jaké vlastnosti mají litinová a kachlová krbová kamna. Čtěte zde.. Číst více →



Krbová kamna s výměníkem teplovodním nebo teplovzdušným?

Krbová kamna, která vytopí celý dům? Když k nim připojíte.. Číst více →



Kanadská krbová kamna: Výhody, nevýhody, výrobci

Jaké jsou výhody a nevýhody krbových kamen? Dozvíte se zde... Číst více →



Akumulační krbová kamna na dřevo: Jak fungují a kdy se vám vyplatí?

Akumulační krbová kamna na dřevo méně protopí a nemusíte tak často přikládat. Jaké mají výhody a nevýhody a kde jsou vhodnější než přímotopy?.. Číst více →



Vše o vytápění dřevními peletami: Proč a kdy je výhodné s nimi začít

Pelety jsou malé válečky drcených pilin a hoblin s vysokou výhřevností a minimálním podílem vody a popele. Pelety mají průměr 6 nebo 8 mm a délku 20 až 30 mm... Číst více →



Designové digestoře jako ze sci-fi filmu. Nechte se unést!

Podívejte se pod pokličku světa designových digestoří. Neuvěříte, jaké netradiční kousky si domů lidé pořizují... Číst více →



Jak správně topit v krbových kamnech a krbech

Topení v krbu či kamnech není jen způsob, jakým doma vykouzlit romantickou atmosféru, ale i příjemné teplo. Víte ale, jak správně topit?.. Číst více →



Volíte mezi krbem a krbovými kamny? Inspirujte se 40 moderními variantami

Chcete si pořídit krb, ale nemáte žádnou inspiraci? Pak jste na správném místě. Nechte se inspirovat více než 40 fotografiemi krbů a krbových kamen v naší galerii... Číst více →



Akumulační krbová kamna zvládnou vytopit celý dům už za pár korun

Akumulační krbová kamna jsou levný a zdravý způsob vytápění všech domů. Proč jsou úsporné a na kolik vychází jejich provoz?.. Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů