HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Které dřevo je nejlepší?

Připravili jsme pro Vás článek o největších supermanech mezi dřevinami z celého světa a dozvíte se, které české dřevo je se svými vlastnostmi nejblíže tomu absolutnímu vítězi v kategoriích nejtěžší, nejpevnější, nejtvrdší, nejlehčí a nejtrvanlivější dřevo na světě.


Dřevo z Vancouver 2010
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock

Nejtěžší dřevo

Máte odjakživa zafixovanou informaci, že dřevo plave?  Na to pozor, některé druhy dřevin si to klidně po vnoření do vody zamíří ke dnu, a není jich zrovna málo. O tom, jestli dřevo plave, rozhoduje jeho hustota a vlhkost. Hustota se u těch nejtěžších dřevin pohybuje i okolo 1300 Kg/m3, což automaticky znemožňuje vybranému kusu dřeva se nad hladinou udržet.

Fotogalerie:

i Foto: Shutterstock, David J. Stang, Forest & Kim Starr

Nejtěžší dřevina na světě je gaujak (Lignum vitae), který má při vlhkosti 12 % hustotu 1360 kg/m3. S touto dřevinou se můžete setkat v Karibiku a v Jižní Americe.

Českým favoritem v kategorii nejtěžší dřevina je zimolez obecný (Lonicera) s hustotou 900 kg/m3. Jelikož se jedná o keř, který nemá dnes již prakticky žádné průmyslové využití, lze do této kategorie s klidným srdcem zařadit i zástupce z řad využívanějších domácích dřevin - nejtěžší dřevo pak mají akát a habr s hustotou 770-820 kg/m3.

Počítejte s námi: Kolik váží dřevo českých dřevin?

Nejlehčí dřevo

Tento druh dřeviny určitě znají všichni modeláři letadel, protože ví, že nejlehčí dřevo je balsa (Ochroma lagopus) s hustotou okolo 130 kg/m3. Balsový strom naleznete růst v Karibiku a ve střední Americe.

Domácím dřevinou s nejlehčím dřevem je smrk, který je současně v našich lesích zastoupen největším procentem. Dřevo smrku má při vlhkosti 12 % hustotu kolem 440 Kg/m3.

Čtete dále: Kde všude a proč se smrk používá?

Nejtvrdší dřevo

Tvrdost dřeva se měří buď podle Brinella nebo podle Janky, což jsou dvě možné stupnice tvrdosti materiálů. V zásadě je tvrdost dřeva definovaná jako schopnost materiálu odolávat vnikání cizího tělesa.

Pro celosvětové srovnání dřevin použijeme Jankovu stupnici, podle které na ocelovou kuličku o průměru 11,28 mm působí síla v jednotkách lbf (1 lbf=4448 N) tak, aby kulička vnikla do dřeva do poloviny své výšky. Tím ve dřevě vznikne otlačená plocha 100 mm2. Čím je dřevo tvrdší, tím větší silou je třeba na kuličku působit.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Nejtvrdším dřevem je shodou okolností opět guajak (Lignum vitae), který je charakterizován tvrdostí dle Janky 4390 lbf což odpovídá tlaku cca 195 MPa.

Nejtvrdší dřevo v česku získáte z akátu (Robinia pseudoacacia) – tvrdost dle Janky = 1700lbf, což odpovídá tlaku 76 MPa. Z více využívaných českých dřevin šlape akátu na paty dřevo habru (Carpinus betulus) s tvrdostí 1630 lbf. Tvrdost dřeva má význam řešit např. u dřevěných podlah.

Bude Vás zajímat: Dřevěné podlahy a jejich výhody a nevýhody

Nejpevnější dřevo

Pevnost dřeva se liší v jeho třech směrech i ve způsobu jeho zatížení (tlak, tah, ohyb, smyk). Nejčastěji se pevnost dřeva udává jako ohybová pevnost (MOR) což je kombinované ztížení (tlak v horní části tah v dolní části).

Nejpevnější dřevo je bubinga (Guibourtia demeusii), které roste v rovníkové Africe a používá se nejčastěji k výrobě rukojetí nožů. MOR – ohybová pevnost tohoto dřeva dosahuje hodnoty 168,3 MPa.

Nejpevnější dřevo v ohybu v českých lesích je habr s pevností MOR = 140 MPa.

Nejodolnější (nejtrvanlivější) dřevo

Celosvětově se považuje za nejtrvanlivější dřevo teak (Tectona grandis), který se řadí do nejvyšší třídy odolnosti 1. S teakem se potkáte v Barmě, Thajsku, Indii a tropické Africe. Používá se na velmi kvalitní truhlářské výrobky ale díky své trvanlivosti na exteriérové terasy atd.

Nejtrvanlivější dřevo z českých dřevin je pak dub a akát.

Více informací o přirozené trvanlivosti a odolnosti dřeva.

Zajímá vás více informací o dřevu jako materiálu? V naší sekci dřevo naleznete další zajímavé a užitečné články. Nenašli jste zde informace, které vás zajímají? Napište nám do diskuse. Za vaše podněty, rady a připomínky jsme rádi.

Vydáno dne:
24.11.2014

Photocredit: Shutterstock

16

Přirozená trvanlivost a odolnost dřeva

Dřevo je odolný a trvanlivý materiál, pokud dodržíte tyto podmínky.. Číst více →



Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin

Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin zjistíte v tomto příspěvku.. Číst více →



Na co a jak se využívá smrk ztepilý?

Kde použít smrkové dřevo, jaké má vlastnosti a kolik smrků u nás roste?.. Číst více →



Měsíční dřevo? Pohádka, na které možná něco je…

Může výslednou kvalitu dřeva ovlivnit to, v jaké fázi Měsíce strom pokácíte? Povíme vám v článku... Číst více →



Tajemství houslí od Stradivaria? Chemií ztýrané dřevo!

Originální housle od Stradivariho se cení na pět milionů dolarů. Co ale skutečně stojí za jejich mimořádným zvukem?.. Číst více →



Chodící stromy: Divoká teorie není fikcí. Jak to dokážou?

Opravdu mohou stromy chodit? Zdá se, že za určitých podmínek to možné je. Podívejte se sami, co může palmu Socratea rozpohybovat... Číst více →



Zelená čínská zeď: Proč největší zalesňovací projekt v historii nefunguje?

V Číně je třeba zastavit rostoucí poušť. Proč zalesňovací pokusy čínských soudruhů selhávají?.. Číst více →



V amerických městech se ročně pokácí 36 milionů stromů. Je to problém?

Stromy zásadním způsobem zvyšují kvalitu života ve městech. Američané si to ale zatím moc neuvědomují. Kde se kácí nejvíc a kde to bude opravdu bolet?.. Číst více →



Stromy umí udělat z pekla nový ráj. Jaký trik za tím stojí?

Stromy mají nevšední schopnost přežít i v jedem zamořené půdě. Toho si před časem povšimli finští výzkumníci. Jak se naučili tento zázrak využít?.. Číst více →



Proč romantické dřevostavby z Panamy nepřežijí sezónu?

Dřevo je přírodní stavební materiál a má jistě bezpočet kvalit. Ve vlhkých tropech však záleží na tom, kde stavíte a odkud dřevo pochází. S čím se potýkají dřevostavitelé v různých koutech světa?.. Číst více →