HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Lina a PVC slaví návrat: Jaké mají výhody a nevýhody?

Snadná pokládka, univerzálnost a jednoduchá údržba. To jsou hlavní výhody lina a PVC podlah, které většinou míváme spojené s klasickým vybavením panelových bytů nebo školních chodeb. Tyto podlahové krytiny ale prošly proměnou a dnes slaví velký návrat. Uvažujete, že si je položíte na podlahu? Jaký je rozdíl mezi PVC a linem? Co byste měli vědět o pokládce?


Linoleum
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Lino není PVC

Ačkoli většinou pod pojmem „lino“ máme na mysli „PVC“, jde o zcela odlišný materiál. Linoleum se vyrábí z přírodních surovin. Základem je lněný olej, pryskyřice a korková nebo dřevitá moučka, vápenec a juta. Přidávají se také různé pigmenty.

Linoleum s korkovou moučkou je měkčí, a proto se většinou rychleji opotřebuje, zatímco lino s dřevitou moučkou je pevnější a více odolává mechanickému poškození. Často najdete toto „lino“ pod názvem "Marmoleum".

Víte, že...: Na rozdíl od linolea, PVC (polyvinylchlorid) není přírodní podlahová krytina, protože se vyrábí z ropy.

Výhody a nevýhody linolea

  • Výhody: Jde o přírodní materiál, který je vyráběný z obnovitelných zdrojů. Vyznačuje se dobrou odolností a dlouhou životností, zachovává si neměnný vzhled.
  • Nevýhody: Vyžaduje vyšší nároky na pokládku, hůře snáší vlhkost, důležitá je pravidelná údržba (voskování).

Výhody a nevýhody PVC

  • Výhody: Nižší pořizovací cena, snadná údržba, jednoduchá pokládka, dobré tepelně-izolační vlastnosti.
  • Nevýhody: Nejde o přírodní produkt (obsahuje chemické látky), rozdílná kvalita (kvalitnější je homogenní PVC).

Pokládka linolea

Stejně jako v případě jiných podlahových krytin platí i v případě linolea, že čím vyšší tloušťku zvolíte, tím kvalitnější podlaha bude. Do obytných a namáhavějších prostor je většinou doporučováno linoleum minimálně o tloušťce 2 mm. Běžně se linoleum vyrábí v pásech (o šířce 2 m).

Novinkou je tzv. zámkový systém (neboli systém click) podobný principu plovoucí podlahy, kdy se obdélníkové lamely nebo čtverce připevňují bez lepení.

Povrch by měl být před pokládkou linolea čistý, rovný a hlavně suchý. Především zámkový systém je na vlhkost citlivý. Je třeba počítat s tím, že linoleum je přírodní materiál, který má tendenci pracovat. V případě, že se rozhodnete pro celoplošné lepení, je nutné, aby bylo linoleum velmi dobře a po celé ploše přilepeno.

Pokládka PVC

PVC se vyrábí v různých tloušťkách. Pro domácnosti se hodí minimální tloušťka kolem 1,355 mm. Větší pohodlí nabídnou PVC krytiny o tloušťce 1,5 až 2 mm. PVC se podobně jako linoleum prodává v rolích o různých šířkách, takže pokud si ji vhodně zvolíte, minimalizujete spáry.

Snadnou pokládku umožňují čtverce PVC (většinou o rozměrech 30 x 30 cm), které lze snadno nalepit na stávající podlahu (například na staré PVC). Požadavky na poklad jsou stejné jako v případě linolea (čistý, hladký, rovný povrch).

Kolik stojí lino a PVC?

PVC patří k nejlevnějším typům podlahové krytiny. Záleží ale vždy na výrobci a požadované kvalitě. Nejlevnější PVC podlahy pořídíte už od nějakých 90 korun za metr čtvereční, ale pokud zvolíte kvalitnější, můžete za ně zaplatit i 600 korun za metr čtvereční.

Linoleum je už dražší záležitostí. Cena záleží nejen na tloušťce nebo dekoru, ale i na typu. Heterogenní linoleum (složené z více vrstev) je levnější a pořídíte ho kolem 200 korun za metr čtvereční. Homogenní linoleum (složené jen z jedné vrstvy) je dražší a cena se pohybuje kolem 600 korun za metr čtvereční. Pokud zvolíte systém click (lamely), zaplatíte za metr čtvereční kolem 800 až 900 korun.

Více se o cenách dočtete v tomto článku: Linoleum: Vzorník, ceník a fotogalerie

Kam zvolit linoleum a PVC?

Linoleum a PVC patří k tzv. středně teplým podlahám, proto ho lze použít velmi univerzálně. Jen pro pořádek, mezi teplé řadíme podlahy dřevěné nebo korkové, mezi studené pak třeba dlaždice.

Bude Vás zajímat: Jakou zvolit v dřevostavbě podlahu?

PVC nebo linolea se tradičně objevovala v kuchyni, v předsíni nebo v dětském pokoji, protože jsou relativně odolné vůči mechanickému poškození a dobře se udržují. Dnes nacházejí cestu i do obývacích pokojů, pracoven nebo do ložnic, a to s ohledem na celou řadu dekorů, které imitují například dřevěnou podlahu nebo jiné přírodní vzory.

Co byste zvolili vy, lino nebo PVC? Jaké máte s těmito podlahovými krytinami zkušenosti vy? Podělte se o ně s námi v diskusi.

Vydáno dne:
07.12.2015

21

Zaostřeno na dřevěné podlahy: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Jaké jsou výhody a nevýhody dřevěných podlah? Odpoví vám tento článek.. Číst více →



Typy dřevěných podlah: Parkety, prkna, plovoucí a další

Když se rozhodnete pro dřevěnou podlahu, nejsou to jen parkety.. Číst více →



Linoleum: Vzorník, ceník a fotogalerie

Zajímá Vás linoleum, jeho ceny, vzorník a rády byste viděli fotogalerii.. Číst více →



Vinylová podlaha: Příjemný vzhled a snadná pokládka

Jak vypadá vinylová podlaha? Čím se vůbec liší od klasického lina? Kolik stojí a zvládneme si ji doma položit sami? Odpoví článek... Číst více →



Marmoleum, nebo PVC? Jaké podlaze dát přednost?

Vybíráte podlahu? Je lepší přírodní marmoleum, nebo umělé materiály? Jaký je v těchto podlahovinách rozdíl a kam se hodí je použít? Podívejte se na jejich srovnání... Číst více →



Kamínková podlaha na terasu: jaké má výhody a nevýhody?

Kamínková podlaha je typ podlahy využívané jak v interiéru, tak v exteriéru. Podívejte se s námi na její největší výhody i nevýhody... Číst více →



Podlahové a rohové lišty – jaké druhy jsou u nás k dostání

Není lišta jako lišta. Podlahové a rohové lišty se vyrábí v mnoha variantách, materiálech i barvách. Vybrané podlahové a rohové lišty vám představíme v následujícím článku... Číst více →