HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dům za 1,1 mil. si Lucie postavila na rodném Ostravsku

Podobně jako spousta jednotlivců nebo párů toužila i paní Lucie po vlastním bydlení. Na ceny stavebních pozemků by však nedosáhla. Nevěděla, co si počít, protože jí končilo nájemní bydlení. Po několika týdnech však nastal zvrat a ona přišla s novým nápadem. Použila peníze, které měla našetřené, a rozhodla se vzít osud do vlastních rukou. Uplynul rok a dnes bydlí v krásné dřevostavbě ve svém rodném kraji bez hypotéky na krku.


Malý dům u Ostravy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Lucie P. (se souhlasem)

Uvedeme vás do obrazu

Paní Lucie se s námi vřele podělila o svůj zajímavý příběh. Moc si přála bydlet ve svém vlastním domě a mít krásnou zahradu, ale aktuální ceny stavebních parcel byly příliš vysoké. Rozhodla se tedy stavět na pozemku svých rodičů na Ostravsku. Během dvou měsíců bydlela ve svém. A to za neuvěřitelnou cenu 1,1 mil. korun.

Jak jste bydlela předtím, než jste se rozhodla pro stavbu vlastního domu?

Bydlela jsem osm let ve srubu pronajatém od kamarádky, v krásném dřevěném domečku asi 8 x 6 m. Byla jsem tam hodně šťastná, připadala jsem si pořád jako na dovolené nebo na chatě. Bohužel ho kamarádka po osmi letech prodávala, a tak jsem se musela vystěhovat. To byl zrovna začátek roku 2022, kdy ceny všech pozemků a nemovitostí vyskočily strašně vysoko.

To je docela špatné načasování. Jak se v té době pohybovaly ceny pozemků?

To tedy ano. Řekla jsem si, že si někde najdu nějaký menší pozemek a na něm si postavím malou dřevěnou chatičku, protože jsem sama a nepotřebuji nic velkého. Pozemky o velikosti 1000 m2 stály minimálně 3 miliony.

A v jaké lokalitě jste hledala pozemek k výstavbě?

Hledala jsem v okolí Ostravska, rodiče tady taky bydlí. Říkala jsem si, že asi nebudu mít dost peněz, abych koupila pozemek a ještě si na něm něco postavila. Tak jsem přišla na to, že bude nejlepší postavit dům u rodičů na zahradě.

Pozemek jsme nijak neupravovali. Měli jsme u rodičů na zahradě takový rovný vydlážděný plácek, takže se stavělo na té rovné ploše. Měla asi tři metry na šířku a já jsem měla v nákresu dům se šířkou 4 m, to znamená, že z té rovné plochy domek vystupuje do svahu a ta část je na patkách. Takže jeden metr domu přesahuje přes rovnou plochu.

To zní zajímavě. Povězte mi o tomto nápadu víc

Na zahradě byl takový rovný plácek, kde jsme sedávali u stolečku s kávou, ale jen hodně výjimečně. Domluvila jsem se s rodiči, jestli by jim nevadilo, kdybych si tam postavila něco jako kancelář nebo pracovnu. Maminka řekla, že pokud se to sem vejde, ať si tu něco postavím. Potom jsem si řekla, že nebudu stavět jen kancelář, když tam můžu mít celý malý domeček.

Byla jste rozhodnutá vydat se cestou stavby svépomocí, nebo jste plánovala oslovit firmu?

Svépomocí určitě ne. Hledala jsem na internetu domy, které by mě oslovily, a našla jsem menší dům 4 x 6 m. Přistupovala jsem k té stavbě jako k malému domku do 25 m2, který nemusíte hlásit na stavebním úřadě.

Úřad zakázal novomanželům zastavět víc než 10 m2. S výzvou si přesto poradili

Jak hledání ideální firmy dopadlo? Našla jste spolehlivého dodavatele?

Moje kamarádka má souseda, který má zkušenosti se stavbou menších dřevostaveb. Tak jsem ho navštívila s fotkou vysněného domečku. Řekl, že to nebude problém, a ptal se mě, z jakého materiálu ho chci postavit, jak ho chci zateplit a podobně.

Věděla jste v prvotní fázi, jak chcete vytápět tak malý dům?

Pronajatý srub, ve kterém jsem předtím bydlela, nebyl zateplený vůbec. Takže jsem věděla, že nový domeček musí být dobře izolovaný a chtěla jsem podlahové vytápění a krbová kamna.

Ceny krbových kamen na českém trhu si můžete srovnat např. zde.

Jak tedy vypadá váš domek z konstrukčního hlediska?

Domek je z dřevěných trámků o tloušťce 12 cm, které jsou vyplněné izolační vatou. Nahoře u střechy mají trámy tloušťku 16 cm, aby to bylo lépe izolované jak od tepla, tak od zimy.

Jak dlouho trvala výstavba domu do 25 m2?

Dodavatel mi řekl, že hrubá stavba domku bude hotová za jeden den a všechny dokončovací práce zaberou tak 2–3 měsíce. Tak jsme se domluvili.

Kde jste do té doby bydlela? U rodičů?

Ano, přechodně jsem se přestěhovala k rodičům a byla jsem za to ráda, protože řemeslníci přijížděli vždycky ráno, tak jsem to měla blízko.

Dokázala byste mi popsat, jak probíhaly práce řemeslníků?

Jeden den vybetonovali patky, asi za dva dny přivezli rošty na podlahu, které vyplnili vatou a dali tam OSB desky. Další den přijeli se stěnami a měla jsem dům postavený. Celkově jim to tedy zabralo dva dny. Když začali na domě pracovat, poptala jsem si souseda elektrikáře. Ten má bratra, který je zase vodař. Jakmile už na pozemku stála konstrukce, začaly se hned dělat rozvody elektřiny a zároveň mi zapojili vodu. Žádné přípojky jsem nepotřebovala, vodu i elektřinu mám natažené z domu rodičů. A opravdu jsem se za tři měsíce od rodičů stěhovala do nově postaveného domečku.

Měla jsem velké štěstí na všechny lidi. Nikdo z nich neměl s ničím problém, chodili sem sami od sebe, vůbec nijak se mi nehlásili, prostě tady byli. Elektrikář, který bydlí kousek ode mě, je dost zaneprázdněný, ale i přesto byl na pozemku každý den, a navíc ještě všechny řemeslníky kontroloval, dělal tak trochu stavební dozor. Na všechny jsem se mohla ve všem úplně spolehnout. Dokonce přijeli i přes víkend, když měli čas.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

To jste měla opravdu štěstí. Takže to byla stavba na dokončení, chápu to dobře?

Asi ano, postavili mi celý dům, ale podlahy i koupelnu už dělali kamarádi. Ten majitel měl partu asi pěti chlapů, kteří postavili konstrukci a potom stavbu opláštili deskami zvenku i zevnitř. To trvalo nejdéle, asi dva měsíce. Následně udělali střechu, koupili mnou vybraný šindel, řešili i komín a sami ho postavili, protože kominík neměl čas.

Kolik jste celkově investovala do procesu výstavby domu?

Hrubá stavba stála asi 800 000 Kč. To je cena i se střechou a s okny. Dohromady s ostatním vybavením si myslím, že jsem do bydlení investovala 1 100 000 Kč. Nežádala jsem si ani o žádnou hypotéku, od rodičů jsme se sestrou dostaly každá půl milionu, ze stavebního spoření jsem ještě dostala 270 000 Kč. Takže dům byl postavený za hotové našetřené peníze.

Velice děkujeme paní Lucii za poskytnutý rozhovor pro portál Dřevostavitel. Velmi si vážíme, že s našimi čtenáři sdílela svůj netradiční příběh výstavby domu, a přejeme jí spokojené bydlení v její nové dřevostavbě.

Vydáno dne:
11.12.2023

Photocredit: Lucie P. (se souhlasem)

16

Miliony za stavební pozemek ušetřil mladík z Brna díky domovní čističce

Stavební pozemky nejsou a když už se nějaké objeví, obvykle stojí nekřesťanské peníze. Mladík z Brna v této výzvě obstál, a to i v této náročné době. Klíčem k řešení bylo využití pozemku bez dostupné kanalizace, tedy dál z města, který se dal pořídit za mnohem dostupnější cenu... Číst více →



Modulový dům 3+kk s mezonetem a vikýřovými okny v podkroví – známe cenu

Jak vypadá modulový dům s mezonetem a dispozicí 3+kk? Prohlédněte si jeho půdorys, interiér a zjistěte cenu... Číst více →



Cenově dostupné bydlení z modulů poskytuje rodině jedinečný luxus. Je k dostání i v Česku

Městská rodina si nechala postavit moderní bungalov ze tří dřevěných modulových buněk. Podívejte se, jak dokonalý atriový dům dokázali vytvořit jen za pomocí tří materiálů – dřevo, sklo, beton... Číst více →



To nejlepší řešení pro cenově dostupné bydlení – Češi si alternativu oblíbili ve velkém

Přečtěte si způsob, jak ušetřit na pozemku, a přitom bydlet ve vlastním. Benefitem je posléze (automatické) zajištění pasivního příjmu... Číst více →



Cenově dostupné rodinné domy – výběr bungalovů na klíč do 3 mil

Bydlete do 3 milionů ve svém vlastním domě! Přinášíme vám 7 bungalovů pro seniory a tříčlenné rodiny. Cenově se tyto domy pohybují již od 1,3 milionu Kč... Číst více →



Dřevostavba svépomocí – odborník radí, jak na dostupné bydlení s min. náklady na provoz

Přečtěte si rozhovor s odborníkem, jenž se pohybuje ve stavebnictví přes 23 let. Sdělil nám nejdostupnější cesty pro ty z vás, kteří se chystají bydlet... Číst více →



Stále hledáte cenově dostupné bydlení? Víme o typovém domě pro čtyřčlennou rodinu

Plánujete začít stavět vlastní dům a hledáte kvalitu, cenu a především inspiraci? Prohlédněte si oblíbený typový dům s dispozicí 4+kk... Číst více →



Ceny stavebních pozemků přiměly mladý pár stavět na skále. Rozhodnutí však nelitují

Dostupnost stavebních pozemků se bude v následujících letech snižovat. Velké parcely nebudou pro střední třídu finančně dostupné a k mání budou pouze ty menší nebo ty s nestabilním podložím. Jak se s tímto problémem popral mladý pár zapálených designérů?.. Číst více →



Nový bungalov 5kk snižuje cenovou laťku a nabízí dostupné bydlení i pro střední třídu

Moderní bungalov získal mnoho kladných referencí, ve kterých si majitelé vychvalují hlavně promyšlenou dispozici v kombinaci se samotnou cenou typového domu. Podívejte se na již realizované projekty v článku... Číst více →



Našel cestu, jak bydlet levně. Vzal si hypotéku s měsíční splátkou 15 600 Kč a za 9 let ji měl splacenou

Mladík již odmítal nadále platit vysoký nájem. Zároveň se však chtěl vyhnout nepříjemnému závazku v podobě vysoké hypotéky, ke kterému by byl nucený se upsat. Přišel tedy na způsob, kterému dnes tleská celý svět... Číst více →