HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Podlahové topení: Na boso i v zimě? Návod, jak toho docílit

Kombinace masivní dřevěné podlahy a podlahového topení nemá jen jeden háček, ale hned několik. Ať už je podlahové topení elektrické, teplovodní nebo velkoplošné z uhlíkových fólií, vždy je jeho hlavním cílem ohřát podlahu a udržovat ideální teplotu v místnosti. Je však možné zkombinovat vysokou teplotu s masivním dřevem, které pracuje vlivem změny okolních podmínek?


podlahové topení
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Jak už jste možná někde slyšeli, dřevo je hydroskopický materiál. Co to znamená? Znamená to, že dřevo je schopno odevzdávat či přijímat vlhkost ze svého okolí. Přijímáním a odevzdáváním vlhkosti se mění i rozměry daného dřevěného dílce. Jinými slovy můžeme také říci, že dřevo bobtná nebo sesychá. Jak moc dřevěný dílec změní své rozměry záleží přirozeně na jeho délce a šířce.

Zatímco v délce je změna minimální, v šířce se střední hodnota odhaduje na 0,25 % při změně vlhkosti o 1 %.

Co je masivní dřevo?

Masivní dřevo je rostlé dřevo, které se skládá z jednoho kusu měkkých či tvrdých dřevin. Je to krásný přírodní materiál, který má své výhody a nevýhody. V praxi se s masivním dřevem setkáme například u palubkové podlahy, parketách apod.

Masivní dřevěná podlaha vs ostatní podlahy

Rozměrová stabilita dřevěné podlahy

Jako masivní dřevo může být označované i lepené dřevo - například BSH hranol, nebo KVH hranol. Tyto vícevrstvé výrobky jsou sice masivní, ale jejich vlastnosti z hlediska roztažnosti materiálu jsou zcela odlišné. Masivní palubka či parketa složená z jediného kusu dřeva je skutečně náchylná na změnu rozměrů. Se zvyšující se šířkou vznikají i větší spáry mezi jednotlivými prkny.

Jinak tomu je u vícevrstvých podlah, které mají lepší vlastnosti z hlediska rozměrových změn. Je to dáno zejména zmenšením průřezu a slepením jednotlivých vrstev tak, aby se snížilo napětí. Mezi tyto podlahy řadíme například vinylové podlahy, laminátové podlahy a vícevrstvé dřevěné podlahy (dvouvrstvé a třívrstvé). Díky lepší rozměrové stabilitě, jsou tyto podlahy častěji doporučovány při výběru podlahového vytápění.

Tepelný odpor

Čím větší je tepelný odpor skladby nad podlahovým topením, tím více energie budete potřebovat k ohřátí podlahy. Tepelný odpor je tedy rozhodujícím kritériem pro volbu skladby materiálů při volbě podlahového vytápění.

Měrný tepelný odpor dřeva je až 8x vyšší než u betonu. V praxi to znamená, že 2 cm masivního dřeva má stejný tepelný odpor jako 16 cm silná vrstva betonu. Celkový tepelný odpor vrstev nad podlahovým vytápěním by neměl překročit hodnotu 0,15 m2K/W. Podlahy s větší tloušťkou povedou ke zvýšení tepelného odporu a vzniku větších ztrát.

Teplotní přijímavost podlahy

Znáte to, když se bosou nohou projdete pod dlažbě a podlaha studí? Jak to, že u dřevěné podlahy není ten pocit tak velký? Je to dáno tím, že dřevo má nízkou teplotní přijímavost. Dřevěná podlaha tak odvádí z naší nohy méně tepla a materiál proto působí jako teplejší. Na druhou stranu tato vlastnost výrazně ovlivňuje akumulaci.

Dřevo akumuluje teplo až 13x méně než například beton. To znamená, že po skončení zahřívání dřevěná podlaha mnohem rychleji vychladne. Je tedy vhodnější neustálé topení na nižší teplotu, než zapínání a vypínání topení.

Měrná teplotní vodivost podlahy

Další vlastností, kterou můžeme sledovat je i samotný ohřev dřevěné podlahy. Dřevo se opět v porovnání s betonem zahřívá až 5x pomaleji. Pokud tedy vejdete do vychladlé místnosti bude její vyhřátí trvat déle než například s keramickou dlažbou.

Podlahové topení vs. masivní dřevo

Teď ale zpět k tématu článku. Pokud se skutečně rozhodnete, že pod masivní dřevěnou podlahu umístíte systém podlahového vytápění, musíte počítat s určitými pravidly. Realizační firmy, které masivní dřevěné podlahy dodávají a montují v kombinaci s podlahovým vytápěním si nejspíš stanoví i podmínky, za kterých bude skladba fungovat a dřevo se nepoškodí.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Obecné podmínky, které je dobré brát v potaz jsou následující:

  • Vhodné dřeviny pro podlahové topení a jejich maximální rozměry:
    • Smrk severský 15 x 135 mm
    • Borovice severská 15x 135 mm
    • Modřín sibiřský 15 x 107 mm, 15 x 135 mm
    • Dub tloušťky 15 a 21 mm do šířky 1148 mm
  • Naprosto nevhodné dřeviny jsou buk, jasan a habr.
  • Maximální teplota povrchu podlahy 26 °C.
  • Maximální vlhkost masivní palubky 9 % (± 2 %).
  • Materiály nad topným tělesem k povrchu nesmí mít tepelný odpor v součtu větší jak 0,15 m2K/W.
  • Postupné zvyšování teploty na začátku topné sezóny.

Podmínky ohledně vhodných dřevin pro podlahové topení, teploty a vlhkosti jsou poměrně jasné a bez debat. Co se však týká tepelného odporu skladby umístěné nad podlahovým topením, jde o to, aby se teplo dostalo co nejsnadněji přes skladbu podlahy k nášlapné vrstvě a ke vzduchu, který má ohřívat. V této chvíli však nastává kolize s masivním dřevem, kdy je někdy zapotřebí naopak teplotu snížit. Správný návrh skladby mezi masivní dřevěnou podlahou a systémem vytápění je tedy naprosto klíčový.

Tip: Zaostřeno na dřevěné podlahy: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Druhy podlahového topení

Podlahové topení v kombinaci se dřevem je dobré udržovat s teplotou primárního okruhu maximálně 45 °C. Ideální teplota nášlapné vrstvy je pak kolem 23 °C. V případě, že se chystáte podlahové topení zalít vrstvou betonu, nebo anhydritem, je potřeba dohlédnout na odstranění zbytkové vlhkosti.

Mohlo by vás zajímat: Anhydritové podlahy vás ochrání před hlukem v patrovém domě

Podlahové topení elektrické – odporové

V podlaze je uložen systém kabelů, rohoží, fólií apod., kterým je veden elektrický proud. Výhodou tohoto systému je jeho menší tloušťka podlahy. Použití tohoto podlahového vytápění v kombinaci s dřevěnou masivní podlahou je možné pouze s termostatem, který pomocí senzoru hlídá ideální nastavenou teplotu.

Podívejte se na zajímavou animaci, jak probíhá instalace elektrického podlahového topení krok po kroku.

Teplovodní podlahové topení

V podlaze je rozveden systém trubek, ve kterých proudí teplá voda. Teplota vody je regulována okolo 40 °C a hadice jsou upevněné v tepelně izolační vrstvě pomocí drážek.

Čtěte také: Podlahové topení v dřevostavbě

Výhody podlahového vytápění

  • Rovnoměrné ohřívání vzduchu zespoda nahoru.
  • Nedochází k cirkulaci a víření prachu.
  • Systém je ukrytý v konstrukci podlahy a nezabírá obytný prostor.
  • Dlouhá životnost.
  • Příjemný pocit v nohou.
  • Když vás manželka vykopne z ložnice, vyspíte se i na zemi.

Nevýhody podlahového topení

  • Pomalejší náběh teploty a vyhřátí místnosti.
  • Je potřeba mít kvalitně zateplenou místnost, bez větších úniků tepla.
  • Obtížné opravy.
  • V případě změny dispozice, nebo posunutí nábytku není možná změna ohniska vytápění.

Návrh skladby masivní dřevěné podlahy s podlahovým vytápěním, je dlouhodobě diskutované téma. Pokud se pro tuto kombinaci rozhodnete, je vždy třeba vaši skladbu probrat s výrobcem jak dřevěné podlahy, tak i s dodavatelem systému podlahového topení. Jedině tak budete mít záruku, že vaše podlaha bude efektivně hřát a vypadat skvěle.

Podívejte se na video s 10 tipy jak vybrat podlahu pro podlahové topení:

Vydáno dne:
03.11.2017

29

Proč je nám s přímotopy někdy zima, i když topíme?

Znáte ten pocit kdy teploměr ukazuje 24°C a vám je přesto zima.. Číst více →



Vinylová podlaha: Příjemný vzhled a snadná pokládka

Jak vypadá vinylová podlaha? Čím se vůbec liší od klasického lina? Kolik stojí a zvládneme si ji doma položit sami? Odpoví článek... Číst více →



Kotel na dřevo: Kolik stojí a kdy se vyplatí?

Zvažujete do vašeho domu kotel na dřevo nebo uhlí? Kdy se kotle na dřevo vyplatí a jaké jsou aktuální ceny na trhu, zjistíte zde... Číst více →



Plovoucí podlaha nemusí být jen laminátová

Víte, že plovoucí podlaha není jen laminátová? Hlavním znakem plovoucí podlahy není její nášlapná vrstva, kterou vidíte, ale to, co se skrývá pod ní. Více se dozvíte zde... Číst více →



Radiátory k ústřednímu topení i na elektřinu: Jak vybrat ten správný?

Pořizujete nové radiátory nebo jen vyměňujete staré za nové? Jaké můžeme vybrat radiátory k ústřednímu topení a jak je odvzdušnit? Vše se dozvíte zde... Číst více →



6 kroků a budete brousit parkety jako mistr (praktický návod)

Váháte, jestli se pustit do broušení parket? S následujícími 6 kroky se nemáte čeho obávat. Vymyslete typ úpravy, sežeňte vše potřebné a pusťte se do toho! Stačí trocha odvahy, peněz a času a budete chodit po parketách jako na zámku... Číst více →



Chata pro lidi, kteří milují drsný severský les a moře

Jaké jsou typické tradiční dřevostavby v Estonsku? Říká se jim koda. Tamní architekti přišli s novinkou a jejich archaický design upravili pro potřeby moderního bydlení. Jak to dopadlo?.. Číst více →



Fascinující rekonstrukce dřevostaveb, které pamatují dobu katedrál

Staré dřevěné sýpky dnes zemědělci nepotřebují. Naštěstí jim architekti našli jiné využití a zachovali tím ukázku řemeslného umu starých mistrů tesařů... Číst více →



Obklady do koupelny: Jaké zvolit? Rady, tipy, inspirace

Jaké zvolit obklady do koupelny, abyste se v ní cítili příjemně po mnoho let? V dnešním článku vám poradíme. Koupelna je pro nás všechny totiž nedílnou součástí domácnosti a trávíme v ní mnoho času... Číst více →



7 tipů, jak nepropadnout strachu a depresi po nastěhování do nového domova

Přestěhovali jste se do vysněného domova, ale spíše než radost pociťujete depresi a strach? Poradíme vám, jak s tím bojovat... Číst více →