HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Mobilní domy – jsou vhodné pro celoroční bydlení?

Mobilní domy jsou zajímavou alternativou ke klasickým domům nebo bytům. Je však mobilní dům vhodný k celoročnímu a trvalému bydlení? V tomto článku se podíváme na to, co celoroční bydlení v mobilních domech přináší a kde mohou nastat třecí plochy, na které byste si měli dát pozor.


Celoroční mobilní domy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: 1950sUnlimited

Mobilní domy, které jsou výrobci určené k trvalému bydlení, mají do jisté míry zateplené stěny a místo jednoduchých skel se používají skla dvojitá. O tom, zda však bude mobilní dům sloužit k celoročnímu bydlení, nerozhoduje jen jeho izolační schopnost.

Co je to mobilní dům?

Když se mluví o mobilních domech, často se pod tímto termínem pletou dva různé výrobky. Co je to skutečné mobilní dům? Mobilní dům má vždy kola a nápravu a je možné jej zapřáhnout za auto a odvézt na jiné místo. Nejčastěji se označuje jako Mobilheim. Do této kategorie patří i klasické karavany a obytné přívěsy. Prohlédněte si různé typy mobilních domů ve fotogalerii.

Další možností dům kompletně nebo z velké části vyroben ve výrobním závodě a na pozemek investora je umístěn jeřábem. Těmto domům se správně říká modulové domy nebo tiny housy a nemají kola. Mají buď klasické základy nebo leží na základových patkách, pasech nebo zemních vrutech. Proto na tento typ domu nahlíží jako na klasickou stavbu a jsou k ní třeba veškeré náležitosti pro ohlášení stavby.

K celoročnímu bydlení jsou tedy spíše určené ty mobilní domy, které nemají kola, ale jsou na první pohled prakticky nerozeznatelné od běžných dřevostaveb nebo zděných domů.

Celoroční mobilní domy plní díru na trhu

Dá se použít k celoročnímu bydlení i mobilheim?

V USA je bydlení v tomto typu domu poměrně rozšířenou praxí. Na území Spojených států žije v mobilních domech trvale okolo 20 milionů obyvatel, přičemž je tento způsob spojován s low-cost bydlením pro problematické skupiny obyvatelstva s nižšími příjmy nebo jinými sociálními problémy.

Ze statistik je však patrné, že to není zdaleka pravidlem. 57 % majitelů mobilheimů chodí do práce a 23 % obyvatel uvádí, že si tento způsob bydlení vybrali pro strávení důchodového věku. Navíc se ze života v menších domech a tzv. down-shiftingu stává poměrně zajímavý směr pro nemalou část americké populace.

Bydlet v malém domě, myslet ve velkém

USA není ČR

Nejvíce mobilních domů je v USA procentuálně zastoupeno ve státech: Jižní Karolína, Nové Mexiko, Západní Virginia, Mississippi, Alabama a mohli bychom pokračovat s výčtem států, které se převážně nachází na jihu USA. Současně platí, že obyvatelé Spojených států si obecně dělají menší vrásky s izolací klasických dřevostaveb, nehledě na to, zda jsou na severu nebo jihu.

Asi si i vybavíte scény s některých filmů či seriálů, kde kvalita mobilního domu určeného k trvalému bydlení nebyla na první pohled příliš vysoká – dveře držící silou vůle a okna, která jsou s těmi našimi prakticky nesrovnatelná, a mohli bychom pokračovat donekonečna.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Na rozdíl od klimatických podmínek České republiky, v oblastech kde stojí nejvíce amerických mobilních domů, je teplo téměř po celý rok. Mobilní dřevostavby tak slouží spíše pro zachování soukromí jejich obyvatel a jako ochrana před deštěm a větrem.

Mobilní domy – jak je to u nás s legislativou?

V Americe mají na tento způsob bydlení připravené speciální lokality, které se nazývají trailer parky. Ty ti můžete představit jako větší kempy, kde je pro každý mobilní dům vyhrazena parcela s vyřešenými inženýrskými sítěmi. U nás tyto lokality rozšířené nejsou a možná i proto bude každý majitel mobilního domu řešit na stavebním úřadě, co za vyhlášku se na něj vztahuje a co ne.

Podle ministerstva pro místní rozvoj, viz tato zpráva, musí být každý mobilní dům posouzen z hlediska umístění stavby na pozemku, a proto je třeba získat územní rozhodnutí nebo územní souhlas a musí být v souladu s cíli územního plánování.

Mobilní dřevostavby jsou zajímavý hack

V případě, že je mobilní dům využíván k trvalému bydlení z hlediska výrobku plnícího funkci stavby, je navíc třeba, aby splňoval požadavky novely č. 350/2012 Sb., která mění zákon č. 183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů. V něm je rozšířena definice slova „stavba“ o ustanovení, že se za stavbu považuje i výrobek, který plní funkci stavby. Pro nás z toho vyplývá, že se můžeme rozhodnout bydlet v čemkoliv, pokud však bude výrobek plnit funkci stavby, bude za stavbu považován. Nezáleží tedy na materiálu a konstrukci vašeho bydlení, i tak se návštěvě patřičných úřadů nevyhnete.

Co je to celoroční mobilheim? Je potřeba stavební povolení a na co dát pozor ze strany úřadů?

Proto, než začnete o pořízení nového nebo použitého mobilního domu k celoročnímu bydlení uvažovat, rozhodně si nejprve zjistěte, co si o mobilním domě myslí váš stavební úřad a jeho územní plán. Bez jejich souhlasu se totiž neobejdete.

Vydáno dne:
10.06.2015

Photocredit: 1950sUnlimited

57

Celoroční mobilní domy plní díru na trhu

Mobilní dřevostavby, čím jsou přelomové a jak řeší problémy dnešní doby?.. Číst více →



Bydlet v malém domě, myslet ve velkém

Bydlení v malém domě může nabídnout podstatně více než málo místa... Číst více →



Mobilní dřevostavby jsou zajímavý hack

Mobilní dřevostavby představují např. v USA určitý životní styl.. Číst více →



Nejlevnější dřevostavby nejsou ty nejmenší, a které tedy?

Hledáte mezi nabídkami firem ty nejlevnější dřevostavby?.. Číst více →



Maringotka k bydlení nebo jako chata: Za kolik je na prodej?

Maringotky k bydlení nebo jako chata jsou stále populární. Maringotka na prodej je možná za odvoz nebo i za statisíce. Jak se v nich bydlí? Dozvíte se zde... Číst více →



Chata pro lidi, kteří milují drsný severský les a moře

Jaké jsou typické tradiční dřevostavby v Estonsku? Říká se jim koda. Tamní architekti přišli s novinkou a jejich archaický design upravili pro potřeby moderního bydlení. Jak to dopadlo?.. Číst více →



Dokonalý mobilní domek k celoročnímu bydlení brázdí Francii

Jste milovníky mobilního bydlení? Potom si přečtěte náš článek o dokonalém mobilheimu, který poskytuje dostatek komfortu pro celoroční obývání... Číst více →



Jak postavit tiny house na kolečkách svépomocí – Díl 1: Od myšlenky k maketě

Postavte si vlastní tiny house na kolečkách. V prvním díle našeho seriálu vás provedeme krok za krokem počáteční fází stavby... Číst více →



Ekologická motorka, která má přírodní pohon i design

Motor, který pohání palivo z mořských řas, a k tomu motorka, která je vyrobená z břízy, korku a lnu. Sci-fi, nebo realita?.. Číst více →



Mobilní domy a stavební povolení

Chcete ušetřit? Plánujete stěhování do mobilního domu? V tom případě si v našem článku zjistěte, co je třeba udělat před jeho umístěním na pozemek... Číst více →