HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Moderní roubené domy z lepených hranolů

Dnešní roubené domy kloubí dohromady tradici dřevěných staveb spolu s výdobytky moderní domy, a to jak po stránce použitých technologií a materiálů, ale také co do komfortu bydlení. Jaké jsou výhody moderních roubených domů z lepených hranolů, z čeho a jak se vyrábí, jak se staví a jak dlouho vám vydrží? V článku se také dozvíte, jakou projektovou dokumentaci budete potřebovat, pokud se pro roubenku z lepených hranolů rozhodnete.


moderní roubenka
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: OK Pyrus

Většina lidí si pod pojmem roubený dům představí starý venkovský příbytek, který ručně vytesali naši předkové ze surových kmenů a spáry mezi trámy vymazali jílem. Doba se mění a s ní došly proměny i technologie použité při zpracování dřeva i samotné stavbě roubených domů. V současnosti už neplatí představa, že dřevěný dům musí mít charakter lidové roubenky (i když samozřejmě může). Tradiční přírodní materiál je možné optimálně skloubit se všemi přednostmi moderního bydlení co se vzhledu i fungování domu týká.

Fotogalerie:

i Foto: OK Pyrus, Jan Planička

Výhody moderních roubenek

Současné dřevostavby z lepeného masivu nabízejí svým obyvatelům v porovnání s ostatními stavebními technologiemi unikátní, ničím nenapodobitelné přírodní vlastnosti - stavba přirozeně „dýchá“ (konstrukce obvodové stěny je difúzně otevřená), dřevo odbourává elektromagnetický smog a statickou elektřinu (v interiéru se nevíří prach - ideální klima pro alergiky), dřevo také reguluje vlhkost uvnitř objektu a v neposlední řadě voní a vytváří uklidňující, přívětivou atmosféru, ve které si můžete po náročném pracovním dni „dobít baterky“ (obr. 4 - 8). Blahodárné působení dřeva na člověka dobře vystihuje jedno staré čínské přísloví “jsi-li nemocný, jdi bydlet do dřevěného domu”.

Přednosti použití lepených profilů

Při stavbě moderních roubených domů se používají výhradně lepené profily typu BSH (KVH) obr.3. Každý profil je podle velikosti slepený z několika dřevěných lamel pomocí ekologicky nezávadného lepidla na bázi melaminových pryskyřic.

Velkou výhodou použití těchto vysušených dřevěných profilů při stavbě roubených domů je naprostá eliminace sedání stavby vlivem sesychání dřeva a další technicky nežádoucí vlastnosti nevysušeného masivu (praskání, kroucení atp.), které se jinak běžně vyskytuje u roubenek zhotovených ze surového dřeva. Stavba tak nemusí projít několikaměsíční technologickou přestávkou pro „dosedávání“ roubených stěn a těsnost podélných spár je zcela dokonalá (bez nutnosti dodatečného tmelení).

Konstrukční řešení obvodových stěn

Při realizaci moderních roubených domů z masivních trámů lze použít buďto variantu tradičního plného profilu (obr.1) nebo byl pro příznivce nízkoenergetických staveb vyvinut variabilní certifikovaný konstrukční systém - roubená dvoustěna se svisle vloženou tepelnou izolací (obr.2).

Toto řešení reaguje na stále se zpřísňující požadavky na tepelně technické vlastnosti kladené na obálkovou konstrukci stavby a na všeobecně zvyšující se zájmem o nízkoenergetické dřevostavby. Roubená dvoustěna je zhotovena z masivního, vysušeného, lepeného dřeva (BSH) s průběžně svisle vloženou tepelnou izolací z minerální vlny. Díky tomuto konstrukčnímu řešení je možné u roubených stěn dosáhnout doporučených hodnot součinitele prostupu tepla pro nízkoenergetické domy.

Projekt

Konstrukce moderních roubených staveb je v mnoha technických detailech velmi specifická a výrazně se odlišuje od běžného zděného stavitelství nebo od dřevostaveb rámové (sendvičové) konstrukce. Správně navrhnout roubenku tedy dokáže jen projektant, který má mnohaleté zkušenosti s těmito stavbami. Dobrý projekt je základ úspěšné realizace!

Projektová dokumentace se zpracovává ve třech stupních:

1)     Architektonická studie

Úlohou architektonického řešení je především návrh uspořádání vnitřních prostor a optimálního umístění stavby na pozemek tak, aby splňoval požadavky budoucích obyvatel dřevěného domu. Neméně důležitý je však i návrh vnějšího celkového výrazu roubené stavby (obr.9 a 10).

Charakteristický vzhled roubeného domu je nutné citlivě začlenit na konkrétní stavební pozemek, aby roubenka nepůsobila v kontextu pro své okolí rušivě. Architektonická studie obsahuje stručnou souhrnnou zprávu a výkresovou dokumentaci v rozsahu půdorysů jednotlivých podlaží a čtyř základních pohledů na objekt. Součástí je i 3D vizualizace stavby s možným fotorealistickým začleněním na konkrétní pozemek.

2)     Projekt pro stavební povolení

Projekt v tomto rozsahu rozpracovává architektonickou studii do podrobné výkresové dokumentace vč. osazení roubenky do terénu. Součástí výkresů jsou přesné skladby jednotlivých konstrukcí a souhrnná technická zpráva popisující celkovou situaci, vzhled, konstrukční řešení a materiály použité na stavbu. Soubor obsahuje i technickou zprávu požární ochrany a nově požadovaný tepelný štítek budovy. Celkový rozsah projektové dokumentace je v souladu s požadavky platné vyhlášky č. 99/2006 Sb.

3)     Výrobní dokumentace

Tento stupeň projektové dokumentace si zpracovává realizační firma před samotnou výrobou roubené stavby. Obsahuje přesné technologické výkresy jednotlivých dřevěných částí - roubené konstrukce, stropní trámy, krovu, konstrukční detaily tesařských spojů, osazení oken apod., podle které se stavba vyrobí na CNC dřevoobráběcí lince.

                Více o dokumentaci: Co musí obsahovat projektová dokumentace

Technologie výstavby moderních roubenek

Na základě vypracované prováděcí dokumentace se stavba nejprve vyrobí (jako stavebnice) na počítačem řízeném dřevoobráběcím centru (typu Hundegger) obr.11. Následně jsou roubené konstrukce a krovní vazba v rozloženém stavu (pečlivě zabalené do přepravní fólie) kamiónem převezeny a sestaveny na připravené základové desce obr.12 - 14.

Poté se kontinuálně pokračuje s dalšími stavebními pracemi až do úplného dokončení stavby. Velkou výhodou oproti stavbě roubenky nebo srubu ze surového (mokrého) dřeva je tedy plynulá realizace v jednom časovém úseku bez nutnosti několikaměsíční technologické přestávky na dosednutí roubených nebo srubových stěn. Prvky roubené stěny jsou mezi sebou a k základovému věci uchyceny ocelovými tyčemi, podélná spára se izoluje paměťovými PU páskami.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Rodina s malými dětmi si postavila vlastní domek během půl roku za 650 tisíc

Doba realizace

Realizace roubené stavby není limitovaná (mimo zhotovení základů) zimním obdobím a tak je možné stavět celoročně. Celková doba výstavby velikosti rodinného domu nepřesahuje půl roku.

               TIP: Podívejte se do projektů na roubenky na klíč.

Životnost roubených staveb

Životnost roubených staveb z masivu je při běžné údržbě vícegenerační, zcela srovnatelná se zděnými stavbami a např. oproti sendvičovým (skeletovým) dřevostavbám je několikanásobná. Dřevostavba z lepeného masivu je proto dobrá životní investice!

                Čtěte dále: Životnost dřevostaveb, aneb proč se bát vlhkosti

Jaký je váš názor na moderní roubenky? Líbí se vám? Vyberte si svého favorita a dejte mu hlas v galerii 100 dřevostaveb, které se vám líbí.

Vydáno dne:
15.08.2016

Photocredit: OK Pyrus

22

Sruby a jejich budoucnost

Mají v dnešní době sruby krušné časy? Nebo jsou natolik fascinující, že si jejich fandové vždycky najdou cestu, jak svůj vysněný srub postavit?.. Číst více →



Masivní dřevostavby ožívají

Masivní dřevěné stavby již nejsou pouze sruby a roubenky, ale.. Číst více →



Jaký je rozdíl mezi montovaným domem a dřevostavbou?

Chcete si postavit montovaný dům nebo dřevostavbu. Jaký je mezi nimi rozdíl.. Číst více →



Dřevěné chaty: Celoroční nebo víkendové?

Jaká specifika mají dřevěné chaty, které chcete obývat celoročně? A co jsou u víkendové dřevěné chaty vyhozené peníze? Odpovědi naleznete zde... Číst více →



Srubové domy: Fakta a inspirace

Nadchly vás srubové domy? Jaký je rozdíl mezi kanadským srubem a norskou technologií? Prohlédněte si fotogalerii srubů plnou inspirace... Číst více →



Vymazlený kanadský srub, který musíte vidět

Stylový horský srub, který je vymazlený do posledního detailu. Tato fotogalerie vás vtáhne do pravé romantiky kanadského srubu... Číst více →



Roubenky: Jsou vhodné pro moderní bydlení? (tradiční vs moderní)

Co jsou to roubenky? V článku se dozvíte, jaké jsou typy roubených stěn. Najdete zde i inspiraci ve fotogalerii, kde jsou tradiční i moderní roubenky... Číst více →



Vyhoví roubenka současným požadavkům na bydlení?

Zajímáte se o historický vývoj dřevostaveb až do současnosti? Jaké požadavky jsou kladené na sruby a roubenky z hlediska prostupu tepla a jak postupovat při jejich povolení na stavebním úřadě? Jaká je současný stav nařízení se dozvíte zde.. Číst více →



Rozměrové změny srubů a roubenek

Víte, že dřevo je schopné měnit své rozměry na základě změny vlhkosti okolního prostředí? Jaký je rozdíl mezi sesycháním a bobtnáním a jaké dopady to může mít při výstavbě srubů a roubenek.. Číst více →



Video: Vorarlbersko jako ráj dřevostaveb

Travnaté svahy plné krav, vysoké zasněžené hory a nádherná architektura. Byli jste už někdy v Alpách? Pokud ne, je čas to napravit!.. Číst více →