HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Obklady z mozaiky v koupelně či kuchyni dělají zázraky. A to už několik století.

Obklady z mozaiky vytvářejí mimořádný vzhled a náladu, což věděli již Římané či Egypťané. Charakter mozaiky navozuje dojem exluzivity, ať už je to v koupelně, kolem kuchyňské linky anebo třeba ve vstupní hale. Obklady z mozaiky najdeme také u bazénů nebo v podobě rozmanitých a pestrých dekorací. Jaké mozaiky a obklady z mozaiky nabízí dnešní e-shopy a jak obklady z mozaiky aplikovat? Různé druhy provedení mozaiky a inspiraci hledejte v naší masivní fotogalerii.


Obklady z mozaiky
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: James Bremner

Mozaika – typy a velikosti z dnešních e-shopů

Moderní varianty mozaiky se aplikují téměř výhradně jako lepenec na papírové podložce nebo na silikonovém vlákně. Mozaiky na síťovaných podkladech lze jakkoliv uříznout a použít je třeba místo listel nebo jako dekoraci. Aplikace obkladů z mozaiky se tak stává velmi snadnou a cenově přijatelnou.

Fotogalerie:

i Foto: James Bremner, hhmosaics, wwward0, kjarrett

Prostor pro kreativitu a sestavení originální mozaiky zůstává. Díky různým tvarům a nepřebernému množství barevných odstínů mozaiky můžeme využít své fantazie a vytvořit si ve své koupelně nebo kuchyni jedinečný obraz z běžně prodávaných obkladů. Velkou výhodou obkladů z mozaiky je také možnost obložit oblé tvary, například sloupy nebo přímo vany.

Obklady z mozaiky – v různých tónech i tvarech

Při zběžném hledání na internetu narazíte po chvíli na méně obvyklé varianty mozaikových obkladů. Možná vám učarují atraktivní skleněné mozaiky v pestrých odstínech nebo ručně malované obklady. Mozaiky se nabízejí taktéž v perleťových odstínech anebo naopak s drsnými povrchy. Obklady z mozaiky v různých provedeních pak poskytují nevšední zážitek na přímém světle: některé se třpytí, některé vytvářejí barevné odrazy světla a tak podobně. Když se rozhodnete obložit koupelnu, toaletu nebo třeba část kuchyně, terasy či halu obklady z mozaiky, otevřete si tím nevídané možnosti pro svou kreativitu.

Novodobé tvary a možnosti formátů mozaiky

  • tradiční kostička, nejčastěji 2,3 x 2,3, 4,9 x 4,9 nebo 10 x 10 cm
  • různé šíře obdélníčků mozaiky
  • všelijaké kosoúhelníky
  • tvar na míru (některé typy mozaiky lze poměrně přesně vytvarovat řezem)

Pro ještě více inspirace nakoukněte do naší fotogalerie.

Osvědčený technologický postup

1. Řezání neboli lámání čokolády 

Obklady z mozaiky a jejich přesný tvar si v případě podlepených pásů mozaiky nařežete či nastříháte velice snadno. Papírové či silikonové podlepení (podložky) ustříhnete nůžkami anebo hobby nožem, mozaika tak funguje podobně jako tabulka čokolády, kterou si můžete nalámat podle chuti.

2. Mozaika a lepení

Pro lepení obkladů z mozaiky jistě použijte k tomu určené bílé lepidlo na mozaiky. Jde o lepidlo s jemným zrnem (lepidlo obsahuje bílý cement) a prodlouženou dobou otevřeného času. Bílé lepidlo nezkreslí odstín použité spárovací hmoty.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

3. Správná příprava podkladu

U pokládky mozaiky platí stejné zákonitosti jako u pokládky běžných obkladů. Mozaika však snadno kopíruje nerovnosti a může je i nepříjemně zvýraznit. Dbejte tedy například na vzájemnou kolmost stěn při obkládání rohů anebo se vyvarujte jakékoliv nerovnosti na podkladu.

Předpokladem pro správný podklad mozaikových obkladů je rovný a suchý povrch. Také je kladen důraz na odmaštění celé plochy pro obklad. Nesmí zde být ani prach nebo jakékoliv nátěry. Pro mozaiky se v problematičtějším prostředí vyplatí aplikace samovyrovnávací stěrky.

4. Spárování a finální úprava

Volba spárovací hmoty pro obklady za mozaiky hraje významnou roli, a to jak na trvanlivosti, tak i pro finální vzhled. Jistě nic nezkazíte spárovací hmotou v bílé barvě, často tento projasňující tón krásu mozaiky znásobí. Zvažte jistě i možnosti hmoty béžové či šedé. Pro správný typ spárovací hmoty vemte na vědomí i prostředí, ve kterém se mozaika nachází – v koupelnách i kuchyních jsou často používány různě agresivní čistící prostředky, které mohou spáry časem porušit. Doporučovány jsou tedy spárovací hmoty se zvýšenou odpudivostí vody. Finální úpravu obkladů z mozaiky proveďte nejpozději do čtyř dnů po vyspárování, kdy je možné spárovací hmotu vyčistit z míst, kde nejsou žádoucí.

Příklady a inspirace mozaiky z historie

Mozaika je efektivní a vede k originálním a neotřelým vzhledům místností. Věděli to již ve starém Egyptě, Římě či Řecku. Podle různých pramenů se lze dopídit až k prehistorickým záznamům o mozaikách, údajně z časů označovaných „před naším letopočtem“. Mezi nejslavnější úkazy historie pak patří jistě mozaiky uchované v Pompejích nebo v Pergamu, případně o něco málo mladší mozaiky ze širšího středomoří. Není možné opomenout evropský unikát mozaiky Posledního soudu na Zlaté bráně katedrály svatého Víta, který nechal v roce 1370 vyrobit Karel IV., zřejmě ovlivněn mozaikami z Říma.

Mozaika v dnešní kreativní dílně 

Mozaika je lákavá i pro současné umělce, a to jak pro profesionály, tak pro nadšené kreativce  amatéry. V obchodech pro výtvarníky lze najít tolik materiálu pro výrobu mozaiky, že chuť slepit si tu svou originální mozaiku dostane i ten, kdo do obchodu zabrousil ze zcela jiných důvodů. Najdete zde mozaikové kamínky, mozaikové sady, lepidla, šablony, sklíčka, návody i knihy o mozaikách.

Dejte se do toho, přejeme hodně zdaru!

Vydáno dne:
03.09.2018

Photocredit: James Bremner

2

Sádrokarton nebo sádrovlákniká deska?

Na co je lepší použít sádrokarton a kde je výhodnější jej zaměnit za sádrovláknitou desku? Jaké mají tyto desky přednosti, se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Kam patří zelený, impregnovaný sádrokarton – GKBI, RBI

Kdy už se zelenému sádrokartonu v dřevostavbě nevyhnete a kdy nestačí?.. Číst více →



Dřevostavby na klíč: Jaký je rozsah dodávky?

Firma ji postaví, vy dostanete klíče a hned bydlíte. Pozor, tento ideál neplatí vždy!.. Číst více →



Vnitřní obkladové palubky: Jaké požadavky musí splnit?

Obkladové palubky jsou v interiéru velmi příjemným materiálem... Číst více →



Venkovní dlažba na terasu: Jak vybrat tu správnou

Co musí splňovat venkovní dlažba na terasu? Podle jakých kritérií se rozhodovat?.. Číst více →



Rekonstrukce koupelny: Fotogalerie a inspirace

Čeká Vás rekonstrukce koupelny? Než se pustíte do díla, podívejte se zde... Číst více →



Obklady do kuchyně: Inspirace, trendy a tipy

Hledáte inspiraci pro vaše obklady do kuchyně? Naleznete zde... Číst více →



Při výstavbě domu šli proti proudu. Vyplatilo se jim to?

Chystáte se stavět a každý vám radí, jak by měl váš dům vypadat? Inspirujte se při návštěvě dřevostavby, která má netradičně řešenou velkou chodbu... Číst více →



Inovativní stěny: Inspirace, jak nemít kolem sebe jen bílé plochy

Moderní technologie a design mění podobu interiérových stěn tak, jak je známe. Podívejte se do fotogalerie na ty nejzajímavější z nich... Číst více →



Obklady do koupelny: Jaké zvolit? Rady, tipy, inspirace

Jaké zvolit obklady do koupelny, abyste se v ní cítili příjemně po mnoho let? V dnešním článku vám poradíme. Koupelna je pro nás všechny totiž nedílnou součástí domácnosti a trávíme v ní mnoho času... Číst více →



NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů