HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Na co a jak se využívá smrk ztepilý?

V České republice je smrk ztepilý nejrozšířenější a nejdostupnější domácí dřevina. Jeho zastoupení se ve skladbě dřevin v českých lesích pohybuje okolo 52%. Vysazuje i se v parcích a zahradách jako okrasný strom, na vánoce je to také nejrozšířenější vánoční stromeček, v hospodářských lesích zdroj palivového a konstrukčního dřeva.

Na co se smrkové dřevo používá, jaké má vlastnosti? Kolik smrků u nás roste a jak lze jejich dřevo povrchově upravovat? Odpovědi na vše a další zajímavosti o smrku jsou v tomto článku.


Obrázek větve smrk ztepilý
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Vlastnosti smrkového dřeva

Smrk má měkké, dlouhovláknité, lehké, zároveň relativně pevné a pružné dřevo, dobře štípatelné, houževnaté, rychle schnoucí. Při vlhkostech nad 15-20% je smrk lákavou potravou pro všechny druhy dřevokazných škůdců. V suchu je ale velmi trvanlivé.

Bude Vás zajímat: 7 tipů jako ochránit dřevo, aby vydrželo věčně

Průměrný smrk doroste výšky 40 metrů a doby obmýtí dosahuje okolo 100 let.

Smrkové dřevo je světlé (smetanové až nahnědlé, hedvábně lesklé, bez výrazně odlišeného jádra; barva na slunci po nějaké době tmavne) a má výrazné letokruhy a pravidelnou stavbu, málo viditelné suky. Hustota jarního a letního dřeva se značně liší. Na všech třech řezech (příčný, podélný, tečný) lze snadno rozeznat výrazné barevné odlišení jarního a letního přírůstku dřeva. Jádro smrku není nijak výrazně zabarveno. Pokud se místy na oddenku barevně odlišuje (nejčastěji do hněda), jde o začátek hniloby (tzv. tvrdá hniloba).

Dřevo smrku patří mezi měkké (<40MPa), díky čemuž se snáze se opracovává.  

Suché dřevo smrku na hustotu cca 455kg/m3 (udává se rozpětí 440-470kg/m3 - údaj platí pro dřevo s rovnovážnou vlhkostí vzduchu tedy s 12-15% vlhkostí). V syrovém stavu má smrkové dřevo hustotu okolo 800kg/m3. Suší se snadno, doporučuje se spodní proudění vzduchu a silnější proklady alespoň 24 mm.

Čtěte více: Jak správně sušit dřevo

Výhodou dřeva obecně je, že se v běžné praxi nemusí počítat s jeho tepelnou roztažností (při teplotách nad 0°C). Naopak je nutné zvážit bobtnání a sesychání vlivem vlhkosti. Smrkové dřevo patří mezi středně sesýchavé a jeho průměrný objemový koeficient bobtnání je 0,43.

Jaké má smrk mechanické vlastnosti? Odpoví článek: Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin.

Využití smrku

Smrk má širokou paletu využití. Jako stavební materiál se využívá pro nadzemní i podzemní stavby, stožáry, sloupy, mostní konstrukce, střešní konstrukce, rámové i masivní konstrukce dřevostaveb od trámoví až po podbití. Díky své nízké ceně oproti méně zastoupeným dřevinám je také dobré na bednění a betonové formy, výdřevy v dolech. Kromě toho se smrk používá na výrobu papíru, dřevité vlny a buničiny. Používá se též jako podloží při stavbě lešení. Pokud budete na stavbu kupovat KVH hranoly, budou také určitě ze smrku.

Bude Vás zajímat: KVH hranoly

Co se týče vnitřního využití, v truhlářství se využívá pro výrobu nábytku (kvůli svému poměru pevnosti a měkké struktuře), ze starých trámů se zhotovují repliky truhel, komod, skříní apod. Zvláštností je tzv. rezonanční smrk, který se díky výborným akustickým vlastnostem používá na výrobu hudebních nástrojů. Ze smrku se také vyrábí dřevěné palubky na obklad interiérů.

Bude Vás zajímat: Obkladové palubky

Je to zvláštní druh dřeva s velkou hustotou letokruhů, které na smrku naroste po 120 letech věku, pochází z horských a podhorských oblastí, v prostředku lesa, (ne u kraje), nejlépe na severním svahu. Toto dřevo neobsahuje suky a letokruhy jsou husté (max. 2,5 mm) a pravidelné. Lepí se z něj těla kytar, houslí a viol. Používá se i na topení, protože není smolnatý, nezanáší komín a má dobrou výhřevnost.

Důležité jsou i izolační vlastnosti dřeva - smrkové řezivo tloušťky 8 cm (při vlhkosti w=10%) izoluje tepelně stejně jako cihlová zeď tlustá 67 cm. S rostoucí vlhkostí se ale izolační vlastnosti dřeva zhoršují. Při vlhkosti w= 25% má stejné řezivo tepelnou vodivost o polovinu větší, při w=50% je tepelná vodivost více než dvojnásobná.

Povrchová úprava smrkového dřeva

Smrkové dřevo se dobře moří, natírá a barví. Mořením prken a fošen dokonce zvýrazňuje kresbu dřeva a je to velmi snadné. Naproti tomu se smrkové dřevo velmi těžko impregnuje, a proto se k hloubkové impregnaci nejčastěji využívá vakuově-tlakových impregnačních komor.

Působením povětrnostních vlivů získává smrk časem krásnou našedlou barvu s výrazně vystupujícími léty. K dosažení této struktury se smrk také často opaluje a kartáčuje tvrdými kartáči.

Jaké máte se smrkovým dřevem zkušenosti vy? Máte nějaké triky, jak jej správně používat? Budeme rádi za vaše podněty a názory v naší diskusi.

Vydáno dne:
25.08.2014

15

7 tipů jak ochránit dřevo, aby vydrželo věčně i bez impregnace

Jednoduchá konstrukční pravidla a dřevo vám bude sloužit věčně... Číst více →



Sušení dřeva 1. díl – Jak moc dřevo sušit a co pak s ním?

Kde vlhké dřevo nevadí a kam byste ho nikdy dát neměli? Odpovíme.. Číst více →



Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin

Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin zjistíte v tomto příspěvku.. Číst více →



Jak přirozeně vysušit řezivo z pily, aby se nekroutilo a nepraskalo?

Návod, jak postavit hráň pro přirozené sušení dřeva a na co si dát pozor... Číst více →



5 vlastností dřeva, které musíte znát, než nakoupíte trámy na stavbu

O jaké vlastnosti nám dostupných dřevin je vhodné se zajímat a proč? Čtěte.. Číst více →



Které dřevo je nejlepší?

Které dřevo je nejtěžší, nejpevnější, nejlehčí nebo nejvíce trvanlivé?.. Číst více →



Zaostřeno na dřevěné podlahy: Jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Jaké jsou výhody a nevýhody dřevěných podlah? Odpoví vám tento článek.. Číst více →



Motorová pila: Jak vybrat pomocníka na dřevo na zimu?

Čím si nařežete dřevo na zimu? Která je ta pravá motorová pila pro vás, kolik stojí a jaké má vlastnosti?.. Číst více →



Co je to fošna, prkno, trám, hranol nebo lať? Malý dřevařský slovníček pojmů.

Vybíráte stavební řezivo na krov? Jaký je rozdíl mezi fošnou a prknem? Jednotlivé druhy, ceny a použití stavebního řeziva se dozvíte zde... Číst více →



Zelená čínská zeď: Proč největší zalesňovací projekt v historii nefunguje?

V Číně je třeba zastavit rostoucí poušť. Proč zalesňovací pokusy čínských soudruhů selhávají?.. Číst více →