HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nejezděte do Tater, pokud máte psa. Hrozí pokuta až 80 tis. Kč

Ačkoli jsou čtyřnozí miláčci od nepaměti nejlepším přítelem člověka a jejich základní domovinou je příroda, vedení Tatranského národního parku se rozhodlo, že jejich vstup do místních hor zcela zakáže. Oficiálně uváděné důvody nezvykle zavání diskriminací slušných turistů. Tak jako tak, o tom, koho si naši východní sousedé pustí do hor, rozhodují jen oni sami. A proto pokud máte psa, vyhněte se Tatrám velkým obloukem.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Je správce parku majitelem hor?

Základní otázka kolem nového zákazu, který zásadním způsobem pobouřil všechny slušné pejskaře a nejedné rodině pokazil dovolenou, je postavena na tom, z jakého práva vlastně může správa národního parku rozhodovat, kdo smí a kdo nesmí vstoupit. Až do nedávna platilo pravidlo, že veřejný prostor je bez omezení přístupný všem, kteří dodržují pravidla, jež jsou stanovena. Ve slovenském Tatranském národním parku platilo, že pes musí být na vodítku a je nutné po něm uklízet exkrementy. Většina turistů samozřejmě toto pravidlo dodržovala. Někteří však nikoli. A jaké lepší řešení zvolit pro potrestání delikventů, než potrestat ty slušné?

Nízké pokuty nebyly dost motivující

Vedení parku argumentuje mimo jiné nedostatečně vysokými pokutami za porušení pravidel, kdy pokuta ve výši 300 €, tedy asi 8 tisíc korun, neměla dostatečně odstrašující efekt. Proč však tedy nepřistoupili místo plošného zákazu k navýšení samotné pokuty, to se již nedozvíme. Za porušení nově platného pravidla však v extrémním případě může výše pokuty přesáhnout i 3 000 €, tedy kolem 80 tisíc korun.

Pes v horách? Kdo to kdy viděl

Otázkou zůstává také osud lidí, již v horách pobývají dlouhodobě a psy mají jako součást hospodářství a de facto i svého živobytí. Tzv. horský bača ještě do nedávna se svým pasteveckým psem patřil svým způsobem do kulturního dědictví místní krajiny. Co bude dělat dnes, těžko soudit. Jako varianta se jistě nabízí přesun do podnájmu v městském bytě a přihláška na úřadu práce.

Presumpce viny jako nástroj pro udržení pořádku

Vycházíme-li z principu presumpce viny, na němž je plošný zákaz psů v horách založen, nabízí se otázka, jak je možné, že na stejném principu vůbec mohou vstupovat do hor turisté, mezi nimiž je také mnoho delikventů, kteří poškozují přírodu. Často mnohem závažnějším způsobem než zanecháním zapomenutého exkrementu. Stejně tak se nabízí otázka, z jakého principu si vedení parku privatizuje hory podle vlastních představ a nastavuje pravidla, která omezují i jejich spoluvlastníky, což je slovenská veřejnost jako taková. Otázky však bohužel zatím stále zůstávají pouze v řečnické rovině.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

V Tatrách nejste vítáni

Pokud si plánujete dovolenou na toto léto a máte doma pejska a nebo je vám nesympatické, pokud někde aplikují presumpci viny a bizarní zákazy, rozhodně se vyhněte Tatrám. A to jak slovenským, tak polským. Se psem už nemůžete do hor ani na jedné straně. Místo toho se vydejte raději po ČR nebo zajeďte do některých západních hor, kde jsou čtyřnozí miláčci vítáni a kde si budou vaší návštěvy vážit.

Vydáno dne:
20.04.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

16

Když zvířata bydlí lépe než lidé, aneb pelíšky, které jste ještě neviděli

Zvířecí gauče, horolezecké stěny a houpací sítě. Podívejte se na to nejzajímavější ze světa zvířecího nábytku a neuvěříte svým očím... Číst více →



Když sousedova kočka není zvaný host. Zabránit jejímu vstupu na pozemek lze velmi jednoduše

Rodinný dům se zahradou má v Česku několik milionů lidí. K takovému bydlení neodmyslitelně patří i určitá forma sdílení prostoru se sousedy... Číst více →



Běhá váš pes na cizí pozemek a v noci štěká? Hrozí vám soud a pokuta až 100 tisíc

Pro mnohé se jedná o člena rodiny, může však také narušit sousedské vztahy. V takovém případě někdy dochází i k volání policie, podání žaloby nebo udělení vysokých pokut... Číst více →