HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kam sahají nejvyšší dřevostavby světa? Mají až desítky pater!

Zatímco většina výškových budov je u nás i ve světě stále stavěna z betonu a oceli, přicházející nová generace dřevěných výškových věží ukazuje, že trend se začíná obracet. Dřevo jakožto ekologický a udržitelný tradiční materiál lze totiž jednoduše využít ke stvoření lehkých a zároveň velmi odolných stavebních materiálů. Praktická využitelnost panelů popohání architekty i dodavatele k vytváření stále vyšších budov ze dřeva. Pomyslná laťka se tak rok od roku zvyšuje. Pojďme si představit budovy, které dosahují v Evropě nejextrémnějších výšin.


nejvyšší dřevostavba
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Min An

Evropa: z dřevěné perspektivy

Treet – 49 metrů

V roce 2017 byl dostavěn na Evropu vskutku unikátní projekt výškové budovy s názvem Treet v norském Bergenu. Celkem 14podlažní stavba ční se svými 49 metry vysoko nad běžný horizont tohoto studeného přímořského města. Norští stavitelé tak překonali dosavadní evropský rekord budovy Dalston Lane v Londýně měřící 33 metrů.  

Zmíněný evropský rekordman – budova Treet nabízí bydlení s celkem 62 byty, přičemž byty v 5. a 10. patře bylo nutné kvůli nosné konstrukci o několik metrů čtverečních zmenšit. Většina bytů však disponuje balkónem, na střeše obytného mrakodrapu pak najdeme terasu a o patro níže posilovnu s výhledem na město a fjord. Kdo by nechtěl bydlet v takovém dřevě!

Svět: pohrává si s velkými výzvami

Forté – 32 metrů

Zadíváme-li se za hranice Evropy, nacházíme města a jejich dřevěné konstrukce minimálně podobně odvážné, jako je bergenský Treet. Dlouhou dobu vévodila výškovým budovám Austrálie. Budova s názvem Forté se nad klokaním státem tyčí do výše 32,3 metrů a může se chlubit celkem 10 obytnými patry. Dokončena byla již roku 2012 a je tak možné ji považovat za jednu z průkopnic nového trendu výškových budov z CLT panelů – v Austálii se dokonce jednalo o vůbec první výškovou budovu tohoto typu, ve světě byla tou dobou nejvyšší dokončenou stavbou s přednostním využitím CLT panelů.

Tokio W350 – 350 metrů!

Číslo, které si není přečtete, není chybou. V japonském Tokiu totiž dle všeho bude v roce 2041 dostavěna výšková budova ze dřeva s neuvěřitelnými 350 metry a celkem 70 podlažími. Že nevěříte? Japonská stavební firma Sumitomo Forestry si plánuje se svému 350. výročí založení naložit opravdu netradiční dárek.

Postaví budovu s názvem W350, jejíž rozměry jsou téměř k neuvěření. Se svými 90 % dřevěného stavebního materiálu se tak jednoznačně stane nejvyšší dřevěnou budovou na světě. Také přemýšlíte, kolik dřeva je na takovou stavbu potřeba? Dle propočtů Sumitomo Forestry ho bude třeba přesně 184 060 m2.

Česko: Revoluce dřevěných výškových budov?

Jak je zřejmé, Česká republika zatím do žebříčků nejvyšších dřevostaveb příliš nezasahuje. Ne snad, že bychom neměli znalosti a technologie, rozmach výškových budov prozatím striktně přidržuje legislativa.

Holešovice – 12 metrů

Odvážní stavitelé však pomyslnou horní hranici pokoušejí, a tak už i u nás můžeme najít čtyřpatrovou budovu ze dřeva postavenou z CLT panelů, a to v rámci veletrhu Dřevostavby. Nachází se v Pražských Holešovicích a dosahuje přesně 12 metrů, což je také zákonný limit pro stavbu na bázi dřeva.

Za prosazení mírnější legislativy lobbují s odkazem na mnohé zahraniční projekty celé týmy českých architektů a stavitelů, loni dokonce uspořádali společnou mezinárodní konferenci Grow UP! na toto téma. To, zda budeme i u nás potkávat v brzké budoucnosti stavby jako Treet či W350, to je však sázka do loterie.

Vydáno dne:
05.08.2018

Photocredit: Min An

2

Výroba, prefabrikace a příprava dílů pro dřevostavby

Výroba a prefabrikace dřevostaveb se liší podle použitého systému výstavby.U dřevostaveb víc než u kterýchkoliv jiných staveb, je nutno předvýrobní přípravě věnovat velkou pozornost... Číst více →



Česká legislativa je nepřítel pětipatrových dřevostaveb

Kvůli němu lapáme po dechu a zahraniční kolegové se nám ztrácí.. Číst více →



Skeletové dřevostavby jsou rájem architektů

Čím jsou zajímavé, proč si jich architekti všimli teprve nedávno a jaké mají skeletové dřevostavby výhody a nevýhody?.. Číst více →



Olympijský ovál ve Vancouveru 2.díl – Hlavní nosná konstrukce

Rozbor inovativních řešení, která byla použita pro hlavní konstrukci stadionu.. Číst více →



Máte volnou chvíli? Vymodelujte si dům ve SketchUpu

Nainstalujte SketchUp a můžete začít kreslit. Máme pro vás jednoduchý tutoriál.. Číst více →



Proč právě dřevostavby nastartují českou ekonomiku?

Bude však třeba přestat být patrioty jen když se nám to hodí... Číst více →



Nejstarší, nejvyšší, nejširší a největší stromy světa

Který ze stromů je na světě nejstarší, nejvyšší, nejširší a největší?.. Číst více →



Video: Nejvyšší a nejdelší skleněný most světa

Bojíte-li se výšek, pak je tento skleněný most váš nepřítel. Pojďte se projít po skleněném mostě zavěšeném 300 metrů nad zemí!.. Číst více →



Dřevěná města jsou budoucností

Stavební průmysl se z 36 % podílí na globální produkci uhlíkových emisí. Komplexní změna přístupu k výstavbě budov a nahrazení dosud užívaných stavebních materiálů ekologičtější alternativou... Číst více →



Nechtěli děti vychovávat v paneláku. Dřevostavba pro ně byla jasná volba

Přečtěte si, jak se žije v moderní dřevostavbě a jak se řeší její stavba na základě individuálního projektu. Podívejte se také na krásnou fotogalerii domu, která vás provede celým interiérem... Číst více →