HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Česká legislativa je nepřítel pětipatrových dřevostaveb

Při svých zahraničních cestách se často přesvědčuji o tom, že naše české firmy si s těmi zahraničními klidně mohou změřit síly. Jak v kvalitě, tak i v rozsahu díla. Není obor dřevostaveb, kde bychom my, Češi, neměli fundovaného zástupce. Snad jen určité kapacity, myšleno množství a typ výroby, nám Čechům ve srovnání se zahraniční konkurencí chybí.

Kde však absolutně ztrácíme dech a kde se nám naši zahraniční kolegové ztrácí daleko za horizontem, je legislativa. Dřevostavbám v České republice prostě chybí jasná vize, "Leading group“ a vývojové projekty. Snad nejvíce toto vnímám v oblasti vícepodlažních dřevostaveb.


Proces stavby dřevostavby
i Foto: Archiv redakce

Příkladem, jak se nám okolí vzdaluje a jaký časový handicap mají vícepodlažní dřevostavby v České republice, byl příspěvek Ivana Brühwilera - Požární odolnost stavebních dílců a spojovacích prostředků prezentovaný na konferenci. Tento příspěvek otevřeně prezentoval, jak přistupovat k návrhu dřevěných konstrukcí z hlediska požárních účinků, požárního zatížení.

Tělo přednášky se opíralo o velice zajímavý aplikační dokument. Šlo o publikaci veřejně přístupovou všem švýcarským inženýrům a architektům, která v podobě tabulek, grafů a příkladů řešení dává inženýrům do rukou jasný a jednoduchý manuál. Manuál, jak správně a bezpečně navrhovat a dimenzovat dřevostavby na účinky požárů běžně pro objekty s pěti a více podlažími.

Bude Vás zajímat: Montované dřevostavby na klíč: Nejrychleji postavený dům

Zdůrazňuji, že vše bez nákladných, často experimentálních zkoušek, expertíz a znaleckých posudků, které se v Čechách staly běžnou součástí dění kolem vícepodlažních dřevostaveb. Kromě toho, že tyto aktivity dost značně finančně zatěžují firmy, v horším případě legislativa zcela znemožní dřevostavbám účastnit se soutěže o zakázku. Zastaralé a bez širšího kontextu špatně sestavené, takové jsou v současné době platné normy a závazné předpisy, které dřevostavby diskriminují a zbytečně zdržují vývoj, který za našimi hranicemi již pokročil o nemálo kupředu.

Bude Vás zajímat: Dřevostavby bungalovy

Toto tvrzení je samozřejmě silného významu, avšak skutečnost, že opravdu ztrácíme kontakt s Evropou, je viditelná na každé konferenci či semináři. Pro mě byla tato naposledy zhlédnutá prezentace od Ivana Brühwilera jedním z dalších důkazů, že máme co dohánět.

Svým článkem bych rád vyvolal diskuzi, která může sloužit jako argument, lépe jako reklamace k zastaralému, špatnému a nevhodnému systému českých norem a předpisů zabývajících se požárním designem. Jaký názor zastáváte vy?

Vydáno dne:
22.03.2012

8

Požární odolnost dřevostaveb 2. díl - Požadavky na stavební materiály

Splnění požadavků na dřevostavbu z požárního hlediska začíná správným.. Číst více →



Proč (ne)držet dřevostavby při zemi?

Jedno nebo dvě patra? Postavte jich pět! Aneb jak se staví ve Švýcarsku.. Číst více →



Vícepodlažní dřevostavby za použití sádrovláknitých desek

Vícepodlažní domy, které mají ve Skandinávii a Severní Americe dlouhou.. Číst více →



Je česká legislativa připravena na zavedení EPBD II?

Zeptají se studenti v obdorné debatě fundovaných expertů.. Číst více →



Dřevěné kanceláře v Sydney: Jak se staví vícepatrové dřevostavby?

Když architektovi při navrhování zahradního skleníku ujede ruka, může vzniknout i kancelářský komplex. Podívejte se... Číst více →



Kam sahají nejvyšší dřevostavby světa? Mají až desítky pater!

Přemýšlíte, jakých výšek mohou dosahovat budovy ze dřeva? Pojďte se podívat na přehled nejvyšších dřevostaveb světa... Číst více →



Protipožární dveře vám při požáru poskytnou desítky minut navíc

Kolik stojí a co s sebou přináší pořízení protipožárních dveří? Jak poznat stupeň odolnosti dveří a kam je vlastně nejlépe umístit?.. Číst více →



Neuvěřitelná síla přírody: lesní požáry ve Švédsku zachraňují ekosystém

Unikátní lesní rezervace vznikla ve Švédsku. Z lesa, který sežehnul požár, udělali naučnou stezku. Tvrdí, že požár může mít pro les i velice regenerační funkci. Neveříte?.. Číst více →