HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Michal z Vysočiny sáhl po méně používané izolaci. Teplota okamžitě stoupla o 16 °C

„Chtěl jsem zateplit půdu, ale zároveň ji dál plně využívat.“ To byly hlavní dva požadavky pana Michala, který žije se svou rodinou ve starším domě na Vysočině. Rozhodl se tak sáhnout po méně tradiční izolaci, která má celou řadu výhod, přitom je však stále neprávem opomíjená. Jak hodnotí svůj výběr nějaký čas po instalaci?


Michal z Vysočiny se rozhodl zateplit dům pomocí foukané izolace
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Michal Ř. (se souhlasem)

Nenechte si ujít:

Proč se pan Michal rozhodl k zateplení domu? Pro jaký typ izolace se rozhodl? Jaké jsou výhody zvolené izolace? Jaké výsledky izolace půdy přinesla? Na kolik ho zateplení půdy vyšlo a kolik času celá instalace zabrala? Jedinečný rozhovor, ve kterém pan Michal zpětně hodnotí svou volbu méně tradiční izolace.

Pane Michale, kde žijete?

Bydlím se svou rodinou na Vysočině ve vícegeneračním domě. Kromě manželky a dětí tam s námi žijí ještě moji rodiče, takže zkrátka plný dům. Jedná se o padesát let starou nemovitost, která v průběhu let prošla řadou rekonstrukcí. První proběhla již v sedmdesátých letech 20. století, kdy byla původní stavba rozšířena o první patro a dostala také novou střechu.

Na tuto rekonstrukci navazovaly další?

Ano. V roce 2015 proběhl další velký zásah, když byla nainstalována nová dřevěná okna s izolačním trojsklem. Dále jsme pořídili zcela nový systém vytápění včetně rozvodů potrubí a radiátorů. Roku 2021 došlo k nainstalování plynového kondenzačního kotle. Poslední větší věc, kterou jsem měl v plánu, bylo zateplení půdy.

Srovnání kondenzačních plynových kotlů, které splňují přísné normy pro provoz i po roce 2024, najdete zde.

Co vás k tomu přimělo?

Zjistil jsem, že ačkoliv mám nový vytápěcí systém a kvalitní okna, pořád mi z domu uniká strašně moc tepla. Do té doby jsem půdě nepřikládal takový význam, ale zavolal jsem si odborníka a ten mi potvrdil, že právě tady je největší kámen úrazu. Tak jsem si řekl, že když jsem udělal už několik rekonstrukcí, udělám i tuhle.

Čím jste tedy začal?

Nejprve jsem se začal dívat, jaké mám možnosti. Měl jsem jednu hlavní podmínku, nebo teda spíš manželka. Chtěli jsme zachovat funkčnost půdy. Zkrátka jsme ten prostor nechtěli úplně zabít. Z toho důvodu jsem vybíral izolaci, která umožňuje mít zároveň zateplení i pochozí podlahu. Izolace tak musela být položena na beton a na ni teprve nová pochozí deska. Nejdřív jsem přemýšlel nad polystyrenem, ale to jsem nakonec zavrhl, protože je to příliš pracné. Poté jsem na internetu narazil na takzvanou foukanou izolaci, která mě hodně zaujala, tak jsem si o ní něco načetl.

Poté už jste se začal dívat po konkrétní firmě?

Prošel jsem si webové stránky více firem, které splňovaly moje požadavky, a některé z nich jsem oslovil. Jedna z nich nabízela přesně to, co jsem potřeboval, navíc měla velké množství referencí a působila velmi odborně. Tak jsme si plácli.

Takže cena pro vás nebyla důležitá?

Samozřejmě, že byla. Pochopitelně jsem se díval i na cenu, která byla u vybrané firmy více než příznivá. Nechtěl jsem se však rozhodovat jenom podle ceny. Jsem už ve věku, kdy jsem zjistil, že ty nejlevnější a nejméně kvalitní věci se nevyplatí. Stejně bych to musel dělat za tři roky znovu a pořádně. Tak jsem to udělal kvalitně hned na poprvé.

Konečná cena, do které počítám jak zateplení, tak podlahu, byla velmi slušná. V ceně byla i parotěsná folie, lešení, doprava nebo zateplení potrubních rozvodů po obvodu stěn. Prostě úplně všechno. Jakmile jsme se dohodli na ceně, stačilo vybrat termín a mohli jsme se do toho pustit.

Můžete mi popsat průběh celé realizace?

Nejdříve se na půdu přišli podívat chlapi, kteří vše prošli a změřili. Asi měsíc potom ti samí chlapi přijeli a pustili se do práce. Jediný problém byl se sněhem. Noc předtím totiž hodně sněžilo, a tak jsem musel příjezdovou cestu odházet lopatou.

Jak se dopravoval potřebný materiál na půdu?

Chlapi mi během obhlídky řekli, že by šel materiál dostat na půdu štítovým oknem přes lešení. To ušetřilo plno práce, navíc jsem se nemusel bát, že se mi při nošení dlouhých desek poškodí interiér, omlátí stěny a podobně.

Foukanou izolaci mi dovezli v pytlích, jejichž obsah se vysypal do stroje umístěného v autě, který izolaci rozvlákňuje a dopravuje na místo flexibilní hadicí. Této izolaci se prý někdy říká taky panenské vlákno, protože správně nemá obsahovat žádné chemické látky.

Kolik času zabralo samotné zateplení?

Realizace byla hotová za dva dny. Nejdřív položili parotěsnou folii a konstrukci podlahy. Další den už vyfoukali samotnou minerální izolaci, což trvalo zhruba dvě hodinky. Nakonec nainstalovali záklop podlahy, který je z OSB desek. Takže celkem rychlovka.

Na celý postup instalace foukané izolace se můžete podívat v galerii.

Proč jste se rozhodl právě pro foukanou izolaci a nesáhl jste například po deskách nebo rolích?

Pro foukanou izolaci jsem se rozhodl hned z několika důvodů. Její hlavní předností je lehká instalace do obtížně přístupných dutin a detailů. Izolační desky nebo role musí být nařezány tak, aby odpovídaly různě členitým prostorům. Řezy a mezery mezi jednotlivými pásy pak zvyšují riziko tepelných mostů. Na to se samozřejmě váže taky složitější instalace, kdy měření a následné řezání zabere čas navíc.

Velkou výhodou je i to, že se mohla foukat rovnou požadovaná vrstva. Fouká se od nejvzdálenějších míst směrem k sobě, takže si po nainstalované izolaci zbytečně nešlapete.

Nebál jste se, že vám izolaci sežerou kuny?

Nebál. Za prvé se kuny na půdu nemají kudy dostat a za druhé mě firma ubezpečila, že tuto izolaci kuny nežerou. Není v ní žádná živina, která by je lákala. Navíc jsem se o tomto tvrzení brzy přesvědčil sám. Žádné kuny jsem tam nikdy neviděl.

Za jak dlouho se zateplení projevilo v domě?

Zvýšenou teplotu jsme zaznamenali hned. V životě se řídím heslem: důvěřuj, ale prověřuj. Takže i když se mi zvolená firma líbila, nainstaloval jsem na půdě přímo na beton externí čidlo teploměru. Jen tak ze zvědavosti, abych tu změnu měl taky v číslech. Poté, co byla instalována foukaná izolace a zaklopili jsme podlahu deskami, stoupla teplota zhruba o 16 °C.

Pocítil jste rozdíl i v potřebě vytápění?

Než jsme si nechali zateplit půdu, běžně jsme měli na radiátorech nastavený stupeň 4 nebo 5, což odpovídá 24–28 °C. Po zateplení nastavujeme stupeň 2 nebo 3, teda okolo 16–20 °C. Schválně jsem zkusil vypnout radiátory. Po deseti hodinách od vypnutí klesla teplota v pokojích pouze o 2 °C. Tyto výsledky vysoce předčily mé očekávání a doufám, že se projeví také na vyúčtování za plyn.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Hradil jste si celou izolaci sám nebo jste využil některou z dotací?

Zatím jsem to neřešil, ale vím, že dotace Nová zelená úsporám může pokrýt až 50 % celkových nákladů a dá se o ni požádat zpětně, tak to určitě zkusím. Každopádně i bez dotace mi to přijdou dobře investované peníze.

Napadá vás něco, co byste u zateplení udělal jinak?

Nevím, jestli jinak, ale určitě bych to udělal dříve. Teprve až po samotném zateplení vidím, jaký je to obrovský rozdíl. Taky jsem to hned doporučil všem svým známým a dva z nich už mají domluvený termín.

Vydáno dne:
28.03.2024

Photocredit: Michal Ř. (se souhlasem)

13

Nepodceňte izolace střechy, teplo stoupá vzhůru

Proč a jak izolovat střechu, aby vám bylo doma příjemně v létě i v zimě?.. Číst více →



Má foukaná izolace jen samé výhody?

S foukáním izolací se roztrhl pytel, jaké má výhody a nevýhody?.. Číst více →



Pěnové sklo: Tepelná izolace s úžasnými vlastnostmi

Pěnové sklo má velmi široké využití a díky svým vlastnostem se řadí na špičku mezi izolačními materiály. Přečtěte si náš článek o pěnovém sklu a dozvíte se víc, třeba i kolik stojí v porovnání s ostatními izolacemi... Číst více →



Nadkrokevní izolace: Větší obytnou plochu v podkroví chce každý

Nadkrokevní izolace vám nejen zvětší prostor v interiéru, ale také eliminuje tepelné mosty a tím sníží tepelné ztráty vašeho domu. Podívejte se na skladbu nadkrokevní izolace a zvažte i její nevýhody... Číst více →



Kročejová izolace: vyzrajte nad kročejovým hlukem

Kročejová izolace je nezbytnou součástí podlah dřevostaveb a působí účinně proti kročejovému hluku. Přečtěte si, jaké typy materiálů se dají použít na kročejovou izolaci... Číst více →



Okna a izolace vám umí ušetřit až 70 % nákladů. Návod, jak toho dosáhnout

Když se řekne zateplení, vybaví se většině z nás nová fasáda. Možností zateplení je ale mnohem více. Které z nich je to úplně nejvýnosnější?.. Číst více →



Moderní kotvení nadkrokevních izolací a provětrávaných fasád. Hlavní roli hrají vruty do dřeva

Moderní způsob kotvení nadkrokevní izolace či provětrávané fasády spočívá v použití vrutů. Jak se liší aplikace vrutů v měkké a tuhé izolaci?.. Číst více →