HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pálenka a pivo ze dřeva? V Japonsku se experimentů s alkoholem nebojí

Ječmen, kukuřice nebo třeba řepa. Lidé umí vyrábět chutný alkohol z nejrůznějších plodin. V Japonsku, které ve světě lihových nápojů proslulo zatím jen silnou rýžovou pálenkou, se nyní připravují na revoluci. Výzkumníci zdejších lesních závodů připravují pro trh alkoholický nápoj, vyrobený ze dřeva. Bude o co stát?


Pálenka vyrobená ze dřeva
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Skutečně se nejedná o běžný dřevní líh, tedy denaturovaný alkohol pro průmyslové použití, ale o plnohodnotný drink. Japonský Výzkumný institut pro lesy a lesnictví pracuje na jeho syntéze usilovně už od roku 2009 a tento produkt má uživatelům nabídnout kvality srovnatelné s whiskou či karibským rumem. Jak to? To si zatím japonští výzkumníci nechávají pro sebe, i když z tiskových zpráv je ledacos patrné.

Alkohol, jaký svět neviděl

Například? Získat ze dřeva etanol není až tak komplikované. O poznání těžší je zajistit, aby se skutečně dal konzumovat bez následků a byl přitom i obdařen nějakou zajímavou chutí. Toho má být dosaženo velmi sofistikovaným způsobem výroby, který si nezadá s těmi nejlepšími palírnami a světově proslulými pivovary. Pochopitelně i proto podstatnou část informací o výrobním postupu drží Japonci zatím pod pokličkou.

Chutnat nebude jen bobrům a červotočům

Základní surovinou tu má být kůra stromů různých druhů smíchaná v konkrétním poměru a ochucená o další dřevní suroviny. Spekuluje se o lýku a květech stromů, které by dodaly nápoji vláčnost a lákavé aroma. A svou roli má při vzniku mimořádného alkoholického nápoje hrát i fakt, že vyráběný alkohol bude dozrávat a stárnout do chuti v dřevěných sudech.

Přírodní pochoutka vzniká chemickou cestou

Co ještě je japonském o alkoholu ze dřeva“ známo? Že ta správná dřevitá chuť i cukr se bude do nápoje uvolňovat z pulverizované, tedy na prach nadrcené, dřevní biomasy. Z té se po blíže nespecifikované chemické úpravě stane pastovitá hmota později obohacená o enzymy rozkládající celulózu. Tedy jinak základní stavební materiál dřeva.

Hydrolytické štěpení se má postarat o to, aby se z této buničiny postupně uvolnily cukry, které se stanou potravou hladových kvasinek. A dál už je to klasika: teplo, kvašení a na konci pak alkohol. Ale jaký? Spíš něco silnějšího, nebo pití na žízeň? Japonští výzkumníci se zatím jen pochlubili, že cestou varu (podobně jako u piva) i destilací se zatím dobrali shodného výsledku v podobě 3,8 litrů alkoholické tekutiny.

Dřevo plné lihu

K tomuto množství prý postačily jen čtyři kilogramy dřevní hmoty. Obsah alkoholu ve zmíněných vzorcích se pak pohyboval okolo 15 %. Tedy buď jako zatraceně silné zahraniční pivo nebo spíše jako japonské rýžové saké. A možné příchutě? Nabídka se zatím omezuje na intenzivní chuťové tóny dřeva východní zakrslé břízy, jilmu, cedru a třešní, které prý rozhodně ničím nepřipomínají to, na co jsme dosud byli zvyklí.

Novinka, která budí rozpaky

„Nápad vyrábět ze dřeva líh je tu už dlouho, ale pro konzumenty měl jednu podstatnou nevýhodu,“ prozrazuje Kengo Magara, jeden z výzkumníků badatelského týmu. „Nebyl pitný. A stejně tak se dosud chemické zhodnocení dřeva omezovalo jen na produkci biopaliv, což je trochu málo.“

„Náš přístup ale umožňuje produkovat alkohol přímo ze dřeva a s nezaměnitelnou chutí dřeva. Je to novinka, kterou lidé jistě ocení,“ uzavírá Magara. Na degustaci si ale budeme muset stejně ještě chvilku počkat. I když už v japonském výzkumném institutu pitné vzorky mají, k zákazníkům by měl jejich produkt zamířit nejdříve v roce 2021. Teprve až bude první šarže dostatečně odleželá.

 

Vydáno dne:
20.08.2018

2

Když v dřevostavbě zapomenete umělce

Podívejte se, jak naložili s dosluhující dřevostavbou umělci Dan Havel a Dean Ruck... Číst více →



Video: Japonská technika ochrany dřeva Shou-sugi-ban Yakisugi

Stará japonská technika Shou-sugi-ban je jednoduchým, přírodním a funkčním způsobem povrchové úpravy dřeva. Její postup si můžete prohlédnout v tomto videu... Číst více →



Video: Energeticky soběstačná chata v japonských horách

Dechberoucí krajina, čerstvý horský vzduch a teplo vyhřátých kamen. Tohle vše si užívá mladý japonec Daigo, který se vzepřel urbanizaci a v horách si vybudoval útulný domov... Číst více →



Nejen pro pivní fajnšmekry: Jak se vyrábí dřevěný korbel?

Zajímá vás, jak se probíhá výroba dřevěného korbelu? V tomto videu se můžete podívat na jeho celou výrobu – od výběru materiálu až po finální povrchovou úpravu... Číst více →



Plně otočný dům následuje slunce po celý den

Před několika lety vznikl v severní Itálii originální a technologicky pokrokový rodinný dům. Čtěte více o tom, jak funguje tento rotující nulový dům... Číst více →



Sedmdesát pater ze dřeva. Japonsko odhaluje plán nového mrakodrapu

Dřevěný kolos, jaký svět neviděl. Podívejte se na projekt 350 metrů vysokého dřevěného mrakodrapu... Číst více →



Tajemství houslí od Stradivaria? Chemií ztýrané dřevo!

Originální housle od Stradivariho se cení na pět milionů dolarů. Co ale skutečně stojí za jejich mimořádným zvukem?.. Číst více →



Dům v Nishiogi: Japonská architektura se zase ukázala

Klasická japonská preciznost ve zpracování detailů je pro japonské stavby typická již po tisíciletí. Podívejte se, jak se navrhují japonské dřevostavby v dnešní moderní době... Číst více →



Japonská terasa, která vrací lidem kontakt s přírodou i místní komunitou

Moderní vesnice v Japonsku plné betonu a asfaltu lichotí autům, ale pro lidi k životu moc nejsou. Dřevěná terasa z dnešního článku však obyvatelům část životního prostoru vrací. Podívejte se na tento japonský fenomén... Číst více →



Máte rádi pivo? Postavit si vlastní domácí pivovar není těžké – postup výroby, cena, vybavení

Máte rádi pivo? Přinášíme vám návod, jak si postavit vlastní pivovar – postup výroby, cena a vybavení... Číst více →