HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Palivové dřevo: Jaká je jeho výhřevnost a cena

Palivové dřevo na topení a jeho výhřevnost záleží především na vlhkosti. V tomto článku se podíváme na to, jak si můžete výhřevnost dřeva velmi rychle určit sami. Dále se podíváme na to, zda je výhodnější si koupit palivové dřevo smrkové, kde je na první pohled nižší cena, nebo je lepší investovat do dražšího bukového.

Mokré dřevo špatně hoří. Tohle ví i malé dítě. Nejen že má mokré palivové dřevo špatnou výhřevnost (velká část energie, je spotřebována na odpaření vody), ale bude vám i pořádně zanášet komín sazemi. 


Palivové dřevo v kamnech
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Lyn / Neale

Výhřevnost palivového dřeva a její výpočet

Když si vezmeme absolutně suché dřevo, má výhřevnost okolo 18,5 MJ/kg. Některé druhy dřevin mají výhřevnost lehce nižší (např. dub 17 MJ/kg) a některé zase vyšší (např. bříza 19,9 MJ/kg), ale tímto zjednodušením příliš velkou chybu neuděláme.

Tip: Inspiraci, jak zajímavě uložit vaše palivové dřevo, najdete ve fotogalerii.

Fotogalerie:

i Foto: Lyn / Neale, Brigitte Rieser (Flickr), Bored Panda, Christina

Čerstvě skácené dřevo má vlhkost (opět v závislosti na dřevině) od 60 do 90 %. Vzduchosuché dřevo (sušené přirozeně venku bez sušárny) má vlhkost okolo 20 %. Pro topení je vždy lepší dřevo suché (20 % a méně), a to nejen kvůli výhřevnosti, ale i kvůli menšímu množství emisí, dehtování a zanášení spalinových cest.

Bude vás zajímat: Výpočet hmotnosti dřeva podle vlhkosti

Výhřevnost palivového dřeva na topení získáte podle jeho vlhkosti pomocí vzorce níže, kde H je počítaná výhřevnost palivového dřeva v kJ a w jeho vlhkost.

Z následující tabulky můžete snadno zjistit výhřevnost palivového dřeva ihned a bez počítání.

Cena palivového dřeva

Cena palivového dřeva se liší podle toho, zda je dřevo štípané nebo neštípané, na jeho délce a způsobu uložení.

Nejčastěji se při nákupu palivového dřeva na topení setkáte s jednotkou PRSM. Jedná se o sypané naštípané špalky nejčastěji délky 33 nebo 25 cm do objemu 1×1×1 m. Dále je možné palivové dřevo koupit i tzv. skládané na paletu nebo balené v pytlích. V důsledku je asi jedno, jakou variantu využijete. Bude spíše záležet na objemu, který odeberete, nebo možnostech dopravy.

Nasekané špalky mají mezi sebou mezery a nelze říci, že 1 PRSM dřeva obsahuje 1m3 dřeva, ale je to jednotka srovnatelná pro všechny dřeviny. Řekněme, že cena za 1 PRSM smrkového palivového dřeva sypaného a vysušeného na 20 % vlhkosti se pohybuje okolo 1000 Kč za 1 PRSM. U palivového dřeva bukového počítejme s cenou okolo 2500 Kč/1 PRSM

V přepočtu je obsaženo v 1 kg dřeva vysušeného na vlhkost 20 % cca 4 kWh energie (3,6 MJ/kg = 1 kWh). Není zde započítána účinnost kamen, která je většinou kolem 80–90 %.

Kolik aktuálně zaplatíte za 1 kWh při topení dřevem? Spočítejte si to v naší kalkulačce:

Zjistit cenu palivového dřeva →

Na začátku jsme si řekli, že rozdíl ve výhřevnosti mezi jednotlivými dřevinami je prakticky nepodstatný.

Dále předpokládejme, že vlhkost je u smrku a buku stejná. Co je důležité si spočítat, je hmotnost dřeva (respektive její rozdíl), kterou za danou cenu dostaneme.

Sušení dřeva 1. díl – Jak moc dřevo sušit a co pak s ním?

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Které dřevo je na topení výhodnější?

Je jedno, při jaké vlhkosti budeme objemové hmotnosti (hustoty) smrku a budu srovnávat, musíme však srovnávat při stejné vlhkosti. Podle této tabulky má při 12 % vlhkosti smrk objemovou hmotnost 440 kg/ma buk 720 kg/m3. Udávaná objemová hmotnost u 1 PRSM smrku je 415 kg u buku je to 585 kg (tento konkrétní údaj závisí na vlhkosti dřeva, ale berme, že jsou vlhkosti stejné).

Dosazení koeficientů do rovnice podle objemové hmotnosti:

Smrkové dřevo: 1 PRSM × 415 (objemová hmotnost 1 PRSM) × 4 kWh (získaná energie z 1 kg dřeva při vlhkosti 20 %) = 1660 kWh za 1000 Kč = 0,6 Kč/kWh

Bukové dřevo: 1 PRSM × 585  (objemová hmotnost 1 PRSM) × 4 kWh (získaná energie z 1 kg dřeva při vlhkosti 20 %) = 2340 kWh za 2500 Kč = 1,06 Kč/kWh

Uvedené ceny za 1 kWh je dále potřeba povýšit o účinnost zdroje (kotle nebo kamen) která není 100 % a případně o cenu dopravy palivového dřeva. Výpočet slouží pro srovnání dřevin mezi sebou. Reálná cena za 1 kWh bude tedy vyšší v závislosti na účinnosti zdroje a ceně dopravy.

Podle tohoto modelového výpočtu si tedy můžete sami spočítat, jaká dřevina je pro vás v aktuální nabídce výhodnější. Vždy je potřeba srovnávat srovnatelné jednotky a dosadit si správné hodnoty, aktuální ceny atp.

Vydáno dne:
16.09.2015

Photocredit: Lyn / Neale

79

Sušení dřeva 1. díl – Jak moc dřevo sušit a co pak s ním?

Kde vlhké dřevo nevadí a kam byste ho nikdy dát neměli? Odpovíme.. Číst více →



Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin

Mechanické vlastnosti dřeva domácích dřevin zjistíte v tomto příspěvku.. Číst více →



Krbová kamna, jak vybrat ta správná

Na co si při výběru krbových kamen dát pozor a jak se nespálit.. Číst více →



Krbová kamna, nebo krbové vložky? Topíme dřevem

Přemýšlíte o tom, zda si budete topit nebo přitápět dřevem?.. Číst více →



Krbová kamna litinová, nebo kachlová?

Jaké vlastnosti mají litinová a kachlová krbová kamna. Čtěte zde.. Číst více →



Krbová kamna s výměníkem teplovodním nebo teplovzdušným?

Krbová kamna, která vytopí celý dům? Když k nim připojíte.. Číst více →



Krbová kamna na dřevo, peletky, biolíh nebo elektřinu?

Krbová kamna na dřevo, líh nebo elektřinu, jaké jsou mezi nimi rozdíly? Dozvíte se, jaké vlastnosti mají peletová kamna i jaké mají výhody a nevýhody. V článku rovněž najdete aktuální cenové srovnání všech druhů krbových kamen... Číst více →



Kanadská krbová kamna: Výhody, nevýhody, výrobci

Jaké jsou výhody a nevýhody krbových kamen? Dozvíte se zde... Číst více →



Kotel na dřevo: Kolik stojí a kdy se vyplatí?

Zvažujete do vašeho domu kotel na dřevo nebo uhlí? Kdy se kotle na dřevo vyplatí a jaké jsou aktuální ceny na trhu, zjistíte zde... Číst více →



Sekery: Návod pro jejich výběr

Jít koupit sekeru je zdánlivě jednoduchý úkol. Z výběru sekery v obchodě ale můžete mít zamotanou hlavu. Naštěstí jsme tu my a poradíme vám... Číst více →