HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Parotěsná fólie: Parozábrana nebo parobrzda?

Parotěsná fólie má v dřevostavbách dvě základní funkce. První z nich je zajištění vzduchotěsnosti obálky domu (laicky řečeno: aby vám do domu nefoukalo). Druhou funkcí parotěsné fólie je zajištění toho, aby se nedostávala vlhkost v zimních měsících do konstrukce, kde zkondenzuje a tím začne snižovat jak tepelné vlastnosti konstrukce, tak výrazně sníží její životnost.

Tyto dvě funkce parotěsné fólie se často zaměňují nebo se míchají dohromady - platí však, že když máte díru, kde vám do domu fičí, je to problém jak z hlediska vzduchotěsnosti, tak kondenzace vodních par. Každá z těchto funkcí ale má svá specifika a požadavky a funkční dřevostavba nemůže splňovat jen jednu z nich!


parozábrana
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Požadavky na parotěsnou fólii z hlediska vzduchotěsnosti

Do domu by vám nemělo foukat, ať už rozdílem tlaků díky jiné teplotě vzduchu uvnitř domu a v exteriéru nebo poryvy větru. Vzduchotěsnost se měří Blower door testem a požadavky na vzduchotěsnost se liší dle způsobu větrání a požadavků na energetickou náročnost budov.

Pro standardní domy s přirozeným větráním stačí hodnota Blower door testu 4,5 (při tlaku vzduchu n50 N). U nuceného větrání a požadavku na nízkoenergetickou dřevostavbu je hodnota 1,5 a při využití rekuperace (zpětného získávání tepla) musí být hodnota nižší než 1 a pro pasivní dům 0,6.

Bude Vás zajímat: Je to pasivní dřevostavba? 4. díl na téma vzduchotěsnost

Dobrou zprávou je, že z hlediska vzduchotěsnosti je prakticky jedno, zda použijete parozábranu nebo parobrzdu, protože přes plochu fólie nefouká. Problém nastává ve spojích mezi okny a fólií, ve spojích mezi patry a jednotlivými stěnami.

V případě, že spoje parozábrany nebo parobrzdy nejsou dobře prolepeny tzv. Airstop páskou, může to být v budoucnu slabé místo. Je tedy nutné, aby se s prolepováním fólii začalo již ve fázi projektu – aby projektant navrhl konstrukční řešení tak, že montážníci na stavbě budou schopní fólie prolepit.

Pozor! Toto je často kámen úrazu, když se staví projekt dřevostavby podle projektu pro zděnou stavbu a projektant se nad problematikou parotěsné fólie ani nezamýšlel.

Parotěsná fólie a stavební fyzika

Kdybyste nechali konstrukci dřevostavby bez parozábrany nebo parobrzdy, bude vám díky rozdílu parciálních tlaků prostupovat teplý a parami nasycený vzduch do konstrukce. Zjednodušeně na sebe teplý vzduch dokáže navázat daleko více vodních par než vzduch studený. V jednom momentě (zvaném rosný bod) již vzduch není schopen absorbovat takové množství vlhkosti (vodní páry) a tak vlhkost zkondenzuje.

Tento efekt můžete pozorovat na vychlazené sklenici piva nebo limonády, případně na brýlích, když vejdete z mrazu do teplé místnosti – vrstva vzduchu kolem studeného předmětu je chladnější než okolní vzduch a tento chladnější vzduch není schopen pojmout takové množství vlhkosti jako okolní teplý a vlhkost tak zkondenzuje.

Čtěte dále: Konstrukční systém dřevostavby difúzně otevřený nebo uzavřený?

Z hlediska stavební fyziky se počítá, kolik vlhkosti v konstrukci za rok zkondenzuje a kolik vlhkosti se z konstrukce vypaří. Pro konstrukce ve kterých jsou dřevěné prvky, platí, že může uvnitř zkondenzovat maximálně 0,1 Kg/m2 konstrukce/rok a to jenom v případě, že je konstrukce schopná odpařit vyšší množství páry a bilance kondenzace a vypařování páry uvnitř konstrukce je tak pozitivní.

Při návrhu skladeb konstrukcí (a to nejen u dřevostaveb) platí, že difúzní odpor stěny nebo střechy musí být ze strany interiéru největší a směrem k exteriéru klesat. Proto je parotěsná fólie umístěna velmi blízko interiéru.

Parozábranu nebo parobrzdu?

Zda použít parozábranu nebo parobrzdu vám udá výpočet provedený např. v softwaru Teplo, kde nadefinujete jednotlivé materiály, jejich tloušťky, tepelné a difúzní odpory.

Problematika se dá trochu zjednodušit i tak, že pokud máte difúzně uzavřenou dřevostavbu (stavbu zateplenou fasádním polystyrenem), bude tam použita parozábrana s vysokým difúzním odporem. U difúzně otevřených dřevostaveb (pokud vám to vyjde ve výpočtu) můžete použít parobrzdu ve formě fólie nebo např. OSB desky. Když však použijete stejnou parozábranu, jako pro difúzně uzavřenou dřevostavbu, rozhodně tím nic nezkazíte. 

Vydáno dne:
17.07.2015

10

Konstrukční systém dřevostavby difúzně otevřený nebo uzavřený?

Jedním z hlavních aspektů konstrukčního systému dřevostaveb je stavební fyzika - problematika tepelné izolace a ochrany proti vlhkosti... Číst více →



Difúzně otevřená dřevostavba

Difúzně otevřené konstrukce jsou novodobým synonymem dřevostaveb.. Číst více →



Difúzně uzavřená dřevostavba

Když se lidé rozhodují, zda budou bydlet ve zděném domě nebo v dřevostavbě.. Číst více →



Difúzně otevřená dřevostavba, marketingový tah nebo lepší dům?

Je difúzně otevřená skladba dřevostavby skutečně lepší než uzavřená?.. Číst více →



Vzduchotěsnost staveb bychom neměli přehlížet. Proč je tak důležitá?

Vzduchotěsnost staveb je velmi důležitým parametrem. Ať už máte zděný dům nebo dřevostavbu, nikdy by vám do domu nemělo foukat. Jak vzduchotěsnosti docílit se dočtete v článku... Číst více →



Úplně jiná dřevostavba: Větrání s rekuperací, přitápěním a chlazením

Přečtěte si o účinné rekuperaci, která v létě chladí díky záření noční oblohy a v zimě přitápí díky sluncem rozehřáté střeše a fasádě... Číst více →