HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pasivní domy 2016: Jaké byly?

Brno má za sebou mimořádnou odbornou událost – Mezinárodní konferencí Centra pasivního domu 2016, která se konala ve dnech 10. a 11. listopadu v areálu Veletrhů Brno. Celkově šlo již o dvanácté takovéto setkání expertů na energeticky úsporné bydlení v Česku a na Slovensku. Podtitul konference zněl: Smart budovy, města a regiony. Jak to celé proběhlo? Dozvíte se v článku.


konference publikum
i Foto: Centrum pasivního domu

Do reprezentativního sálu Rotunda se na ojedinělou událost přihlásilo více než 360 hostů z Česka i zahraničí. Dorazili nejen architekti a zástupci stavebních firem, ale také zastupitelé, ředitelé škol a v neposlední řadě zástupci ministerstev. Připraven pro ně byl dvoudenní cyklus 27 odborných přednášek proložených diskusními bloky.

„Cílem naší konference byla diskuse mj. o rozvoji měst a obcí s ohledem na úsporné stavebnictví a šetření energií. Chtěli jsme, aby se pod jednou střechou sešli všichni, kterých se toto téma týká a mohli mezi sebou diskutovat a vyměňovat si zkušenosti. To se nám povedlo. Samozřejmě ale nechyběly také přednášky o novinkách a trendech v oblasti energeticky úsporného bydlení a ukázky konkrétních domů a řešení,“ říká k průběhu konference ředitel Centra pasivního domu Jan Bárta.

Ukázka témat, která mj. na Mezinárodní konferenci Centra pasivního domu 2016 zazněla:

  • Jak souvisí úspory energií s konceptem chytrých měst?
  • Co znamená požadavek na téměř nulové budovy?
  • Jak financovat budovy z dotací?
  • Jaká jsou aktuální technická řešení pro nulové budovy u nás i v zahraničí?
  • Jak navrhovat budovy s ohledem na letní horka?

Každý blok přednášek vždy uzavřela diskuse přednášejících s posluchači v sále. Zde přikládáme reakce návštěvníků konference z anonymního dotazníku:

  • Na konferenci se mi líbila vysoká míra odbornosti a především program dopoledne druhého dne. Šlo o ukázky rekonstrukce staveb v pasivním standardu - radnice v Kardašově Řečici, řadový dům ze 30. let., škola v Kněžmostě, rakouské školy, pohled investora na realizaci nájemního bydlení Luka. Šanci dostali studenti.
  • Nadchla mě skvělá organizace. Super byla panelová diskuze a prostor pro dotazy (byť v některých blocích by se dalo diskutovat více). Díky za společenský večer.
  • Všechny přednášky byly dynamické, nikdo neměl šanci mluvit příliš dlouho a sklouznout k monotónnosti. A my se neměli šanci nudit. I když by nám přednášející mohli předat spoustu dalších věcí, tohle hodnotím nade vše. Moc se mi líbilo také prostředí, ve kterém se konference konala.

Součástí Mezinárodní konference Centra pasivního domu 2016 byl také už tradiční doprovodný veletrh. Na něm účastníkům konference, ale i veřejnosti, prezentovalo 24 vystavovatelů včetně generálního partnera celé akce České spořitelny. „Pasivní domy vnímáme jako stále více se prosazující trend ve výstavbě nemovitostí jak s ohledem na úspory nákladů na energie, jejich šetrnost k životnímu prostředí a zvýšení kvality života, tak s ohledem na chystanou legislativu, která po roce 2020 umožní stavět pouze pasivní domy nebo budovy jim velmi podobné,“ říká Karel Chábek, manažer hypoték České spořitelny, Česká spořitelna, a.s.

Aby toho nebylo málo, hosté si mohli na konferenci vyzkoušet také projížďku v elektromobilech společnosti E.ON. Společenský večer s rautem pak mezi oběma dny konference proběhl v atraktivních prostorách Science Centra Vida.

 

Faktické údaje o Mezinárodní konferenci Centra pasivního domu 2016

Účast: 363 registrovaných návštěvníků

Program: 27 přednášek, z toho 8 zahraničních

Doprovodný veletrh: 24 vystavovatelů

Vydáno dne:
22.11.2016

Photocredit: Centrum pasivního domu

2

Pasivní domy 1. díl - Od nízkoenergetického k pasivnímu domu

Nízkoenergetické domy mají oproti obvyklým novostavbám mírně zvýšenou tepelnou ochranu... Číst více →



Vybíráme topný systém

Jaký zvolit topný systém? Při volbě topného systému musíte dbát na to spoustu kritérií a která to jsou se dozvíte zde... Číst více →



Pasivní domy a jejich možnosti realizace

Využívání energie, jejíž výroba uvádí do chodu celou mašinérii znečišťovacích.. Číst více →



Jaká je reálná cena dřevostavby?

Je logické, že se lidé zajímají o své výdaje na bydlení až na prvním místě... Číst více →



Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB)

Průkaz energetické náročnosti prozradí, kolik primární energie spotřebujete.. Číst více →



Problém: Štítek nebo Průkaz?

Který z nich vám řekne, kolik energie ve skutečnosti spotřebováváte?.. Číst více →



Kdy se elektrické přímotopy vyplatí - 1. díl

Jsou elektrické přímotopy právem strašákem pro jejich drahý provoz? To zda a kdy se vám přímotop vyplatí naleznete v tomto seriálu... Číst více →



Je to pasivní dřevostavba? 1. díl aneb máte výhled na jih?

Jak poznat, který dům je a který není opravdu pasivní?.. Číst více →



Je to pasivní dřevostavba? 5. díl aneb Řešil někdo tepelné mosty?

Zásadní otázka, na kterou byste se měli před samotnou stavbou zeptat... Číst více →