HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Moderátor Pepa Libický znovu boduje. Navštívili jsme jeho tiny house u Staré Huti

Kutilský duch oblíbeného televizního moderátora se opět projevil. Pepa Libický přestavěl starý kurník na luxusní minimalistické bydlení. Domek o velikosti 24 m2 je kompletně hotový od ledna letošního roku a vy máte jedinečnou příležitost nakouknout dovnitř. Nejenže nám pan Libický poskytl vzrušující rozhovor, ale dokonale nám popsal i jednotlivé kroky k tomu, abyste si mohli stejný tiny house postavit i vy.


Pepa Libický – dům – tiny house
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Drevostavitel.cz

Tiny house Pepy Libického

Kompletní stavba zahradního domku trvala přibližně 2 roky. Pan Libický však dodává: „Stavba by ale netrvala tak dlouho, kdybych to celé nenatáčel. Dovedu si představit, že je možné dokončit takovou rekonstrukci kompletně za třičtvrtě roku. Záleží kolik to bude dělat lidí.“ Podívejte se s námi dovnitř této úžasné stavby, která se stala podmětem našeho dnešního rozhovoru.

Co vás vedlo ke stavbě tohoto stylového domku?

Původně tu stálo hospodářské stavení (kurník pro slepice). A protože máme hned vedle malé jezírko, řekl jsem si, že by se sem hodila nějaké lepší pergola, takové letní sídlo.

Jak se z plánované pergoly stal nakonec luxusní tiny house?

Čím více jsme se blížili dokončení stavby, tím lépe celá konstrukce vypadala. Dokonce až tak, že jsem si říkal, že by se tu dalo i bydlet. A nakonec – v době, kdy se začalo zdražovat a byly drahé byty i domy, jsem usoudil, že je to perfektní ukázka cenově dostupného bydlení pro mladé lidi, kteří chtějí mít něco svého.

Věřím, že po celé České republice je řada takových hospodářských nevyužitých stavení, ze kterých lze udělat obdobné bydlení.

Mohlo by vás zajímat: Nejoblíbenější české modulové domy – půdorysy, ceny

Kdo stojí za návrhem tohoto božského interiéru?

Prvotní návrh mi dal můj švagr, uznávaný holandský architekt. Namyslel nějaký design, ale potom přišla moje manželka, která tento perfektní návrh dotáhla k dokonalosti. Ve finále se měnily jen odstíny materiálů (z tmavých na světlé).

Jedna ze skvělých švagrových myšlenek byla nástěnná zrcadla v koupelně. Není tam moc vysoký strop a ta zrcadla celý prostor mnohonásobně zvětšila.

Jaké materiály jste při stavbě/rekonstrukci použil?

Snažil jsem se využívat (mimo jiné) starých nevyužívaných materiálů, nechci zaplevelovat tuto zemi pořád něčím novým. 

  • Fasáda ze sibiřského modřínu je orientovaná svisle.

Častěji se provádí orientace latí vodorovně, protože je to snazší. Jediný rozdíl samozřejmě spočívá v prvotním otočením rastru tak, aby venkovní latě byly orientovány svisle (je potřeba s tím počítat dopředu).

  • Zelená střecha je cestou k udržitelnosti.

Původně tu byla eternitová střecha, které jsme se museli zbavit. Namísto ní jsem realizoval zelenou střechu, která se sem perfektně hodí.

Recyklujte. Stěnu v ložnici postavil Pepa Libický z kartonů od mléka 

Dneska se hodně recykluje, věci znovu získávají nový význam. Jednu stěnu u postele jsem třeba postavil z desek, které jsou slisované z kartonu od mléka (obecně nápojové kartony). Je to velice zajímavý design.

„A teď pozor!“ zdůraznil pan Libický se zvednutým ukazováčkem 

Člověk musí přemýšlet nad tím, jaký recyklovaný materiál ke stavbě zvolí. Vycházel jsem z toho, jestliže z kartonů pijeme mléko, tak musí být zdravotně nezávadné, takže mi nevadí, udělat si z takového materiálu stěnu.

Jestliže chceme tedy stavět udržitelný dům, tak bychom měli myslet na správnou volbu materiálů. Pokud to bude přírodní materiál, dává to smysl, jelikož je odbouratelný z přírody. 

Jak jste vyřešil nedostatek úložných prostorů?

Právě že záměrně nevyřešil. Čím méně úložných prostor v domě máte, tím budete šťastnější. Je tu dostatek úložných prostorů jen pro každodenní potřeby. Jsme naučení stále si něco shromažďovat, přitom my toho k životu tolik nepotřebujeme. Problém nedostatku úložných prostor vlastně vůbec nemusí být problémem.

Jak svůj tiny house vytápíte?

Máme tu podlahové vytápění (elektrické rohože) a boiler, který je zároveň tepelným čerpadlem. Pracuje na principu využití tepla vyprodukovaného z podlahového topení (ohřívá tím vodu). V létě naopak přepne a funguje opačně, vypouští studený vzduch.

Jak to bylo s přípojkami?

Ty se sem musely dotáhnout. Máme tu vodu a elektřinu.

Zajímavá je taky štítová stěna. Návrh je z vaší hlavy?

Chtěl jsem ji udělat něčím zajímavou. Jsou to klasické plotovky, ze kterých jsem vynechal otvory a do nich instaloval zavlažování.

Nechtěl jsem, aby byla štítová stěna celá prosklená (skrz soukromí) a zároveň se mi nezamlouvala myšlenka, že by měla být klasicky zastavěná. Takže z toho vznikl tento návrh, kdy jsou vnitřní okna stahovací (klasické izolační dvojsklo). Celá soustava se dá složit a odsunout na bok. V létě by mohla být tedy stěna celá otevřená.

Výroba luxusní levitující postele podle Pepy Libického za 3500 Kč

Pepa Libický si do svého krásného tiny housu vyrobil spoustu moderního nábytku. Jedním z nich byla také levitující postel, na jejíž postup výroby se můžete podívat v následujícím článku.

Výroba levitující postele 180x200 podle Pepy Libického jen za 3 100 Kč – postup

Zaujala vás tato levitující postel? Co takhle vyrobit si další krásný nábytek, nebo se pustit do většího projektu? Libovky Pepy Libického sledujte každou neděli po obědě na Primě.

Je podle vás cenově výhodnější zbourat a postavit nový dům, nebo se dát cestou rekonstrukce?

V dnešní době je to hodně sporné. Říká se, že je lepší postavit si něco nového, než bourat starý dům. Ale! Je potřeba zamyslet se nad tím trochu jinak.

Pokud ten dům nebude vlhký a bude celkově v pořádku, tak potom je to dobře, pojďme ho zvelebovat a rekonstruovat. Je potřeba samozřejmě zvážit, jestli by ten dům nebylo daleko nákladnější dát do pořádku, aby odpovídal všem zdravotním normám. V takovém případě je lepší ho zbourat, materiál recyklovat a postavit si nový.

Jaký je obecně váš názor na udržitelné domy?

Jsem velký příznivec tiny housů, udržitelných domů a celkově výstavby dřevostaveb, protože to je přesně tak, jak by to mělo být.

Dům by měl mít maximální životnost do 100 let. Další generace už budou mnohem dál, budou mít úplně jiné technologie a nebudou se chtít trápit se s tím, co je těžko opravitelné. Všechno by mělo mít svou životnost, aby si mohla další generace stavět nové domy.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

„Dřevostavbu určitě doporučuji.“

Nemám nic proti páleným cihlám a klasickým stavebním materiálům. Mají svoji historii, životnost je dobře změřitelná atd. Otázkou však je: Chceme tady budovat něco, co tu bude stát věčně? Historické objekty (hrady, zámky atd.) už jsou stejně udržovány uměle.

Pokud se někdo odhodlá pustit do podobného projektu jako vy, na co by si měl dát pozor?

Při stavbě se nepřipravíte vůbec na nic a s tím je potřeba počítat. Na každé stavbě se najde problém. Zachovejte jen chladnou hlavu, nedělejte si z toho trápení a dodržujte bezpečnost, jelikož zdraví je na prvním místě. Lepší je počítat se vším, respektive s tou horší variantou. :)

Velice děkujeme panu Libickému za poskytnutý rozhovor pro náš stavební portál. Pevně držíme palce při stavbě dalších velkolepých projektů.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
05.04.2023

Photocredit: © Drevostavitel.cz

6

Tiny House jako fenomén: Chytré bydlení, kde není ani centimetr navíc

Účelné bydlení ve vlastním domku, ale na minimální ploše. I tak by se dal charakterizovat fenomén tiny house. Co všechno se za tímto pojmem skrývá a jak se v malých domcích trvale bydlí?.. Číst více →



Jak postavit tiny house na kolečkách svépomocí – Díl 1: Od myšlenky k maketě

Postavte si vlastní tiny house na kolečkách. V prvním díle našeho seriálu vás provedeme krok za krokem počáteční fází stavby... Číst více →



Tiny house, jaký jste ještě neviděli

Chtěli byste si pořídit nějaký neobvyklý tiny house na kolečkách? Co třeba se skleníkem a houpačkou jako pár v našem článku?.. Číst více →



Rustikální tiny house dává svým obyvatelům svobodu

Majitelka rustikálního tiny house říká, že jim dal nečekanou svobodu. Co si myslíte vy, dokázali byste v něčem tak malém bydlet a necítit se omezeně?.. Číst více →



Tiny house jako luxusní kempování pro náročné. Má vůbec nějaké nevýhody?

Navštivte s námi útulný tiny house a přečtěte si, co nás mile překvapilo a jestli jsme nakonec našli nějaké nevýhody malého domečku... Číst více →



Elegantní tiny house pro 4 osoby – moderní kuchyně, velká koupelna a obrovské okno s výhledem

Spaní pro čtyři osoby, kuchyňský kout, skříně, koupelna, a přitom všem dostatek elegance a jednoduchosti. To vše v jednom tiny housu!.. Číst více →



Dokonale elegantní tiny house Luna v černobílém designu

Jednoduchá barevná kombinace černé, bílé a šedé, dokonale vyladěné detaily a minimum prostoru. To je tiny house Luna, do něhož vás dnes zavedeme... Číst více →



Tiny house doslova na počkání – objednáte online a bydlíte už za 60 dní

Prohlédněte si tiny house ze Španělska, který předběhl svou dobu. Modulární mini domek si můžete objednat online a bydlet už za dva měsíce... Číst více →



15+ tiny housů se střešní terasou – výhody, nevýhody, inspirace

Přečtěte si o tiny housech se střešní terasou a inspirujte se. Jak vybrat terasová prkna, nábytek i dekorace na střechu tiny housu? Nejlepší úlovky střešních teras najdete v naší fotogalerii... Číst více →



Tiny house – to není jenom alternativní forma bydlení, to je životní styl

Pokud jste se rozhodli pro svobodnější styl bydlení, připravili jsme pro vás článek na téma přemístitelného domku, tzv. tiny housu na kolečkách... Číst více →