HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Plastová okna do dřevostavby: Jaké mají výhody a nevýhody?

Okolo plastových oken a dřevostaveb se vedou věčné diskuse, zda plastová okna do dřevostaveb patří, nebo ne. Hledáte-li i vy odpověď, stačí, když si položíte pár jednoduchých otázek a budete vědět, jestli se do vaší dřevostavby plastová okna hodí nebo ne. V tomto článku se podíváme na důležité vlastnosti plastových oken a jejich výhody a nevýhody.


profily plastových oken
i Foto: Archiv redakce

Začneme úvahou nad vhodností plastových oken do dřevostavby. Odpověď je jednodušší, než se na první pohled může zdát.

V případě, si budete stavět roubenku, srub, nebo dřevostavbu obloženou dřevěnými fasádními palubkami, jistě jste si dřevo jako materiál vybrali z nějakého důvodu. Do takového domu plastová okna není vhodné instalovat, protože by mohla narušit celkový vzhled domu.

Na druhou stranu 85% dřevostaveb ani nerozeznáte od zděných domů, protože se jedná o domy s klasickou omítkou a běžnou střešní krytinou. V tomto domě jsou plastová okna plnohodnotným řešením a jedná pak tedy o balancování výhod a nevýhod, které vám plastová nebo dřevěná okna přinesou.

Bude Vás zajímat: Dřevěná nebo plastová, aneb jaká okna pořídit?

Cena plastových oken

Velkou výhodou plastových oken je jejich nižší cena v porovnání s okny dřevěnými, případně dřevohliníkovými nebo hliníkovými.

Cena plastových oken se v průměru pohybuje okolo 3500 Kč/m2, u dřevěných oken je to kolem 5500 Kč/m2. (Tato cena se samozřejmě liší podle konkrétních požadavků.)

Údržba a oprava plastových oken

Náročnost na údržbu plastových oken je skutečně minimální, stačí vám k tomu mokrý hard. Na druhou stranu je oprava plastových oken, oproti oknům dřevěným, náročnější.

V případě, že dojde k velkému poškození okenního rámu (např. hluboké vrypy), je taková oprava podstatně náročnější a rozhodně ji nezvládnete sami a je vhodné přivolat odborníka. Je však otázkou, jak často se okna běžným užíváním poškodí tak, že potřebují náročnější opravu.

Barvy plastových oken

To, že plastová okna nemusí být jenom bílá, snad není třeba ani zmiňovat. Barevné provedení je sice dražší, na druhou stranu může správně zvolená barva plastových oken být důležitým a podstatným prvkem vzhledu celého domu.

Velkou výhodou plastový oken je, že se dá barevná fólie použít pouze na venkovní stranu, zatímco v interiéru Vám zůstane neutrální bílá barva. Když budete mít okna např. červená, těžko byste k nim ladili celý interiér.

Dřevěná okna lze sice také vyrobit dvoubarevná, ale náklady na toto provedení jsou neúměrně vysoké. Na druhou stranu se u plastových oken můžete setkat s dekorem dřeva. Názory na toto provedení se však různí a je tedy na vás, která brva či dekor se více hodí k vaší fasádě či interiéru. .

Montáž plastových oken

Montáže plastových oken svépomocí bych doporučil jedině zručným dřevostavitelům, kteří s tím mají zkušenosti. Vždy je lepší nechat okna namontovat firmu, která je vyrobila. Výrobci často poskytují i větší záruku na okna, která sami namontují.

Tip: Když budete okna objednávat, rozhodně výrobce upozorněte na to, že se jedná o okna do dřevostavby a že je bude nutné prolepit s parozábranou.

Aby se dala okna s parozábranou prolepit, je nutné se vybavit speciální prolepovací páskou. Výrobce na to upozorněte, už když budete okna poptávat. Je to položka, která vám rozpočet mírné navýší, ale bez které vám okna v dřevostavbě nebudou fungovat. Pro zděné domy se tato páska standardně nepoužívá.

Seřízení plastových oken

Postupem času se může stát, že vám začnou plastová okna při zavírání vrzat nebo půjdou těžko zavírat. Tyto znaky napovídají o svěšení rámu okna a není to žádná tragédie. Od výrobce byste měli dostat seřizovací sadu a návod, jak okna seřídit. Univerzální návod na seřízení oken neexistuje, protože každý výrobce kování má trochu jiný systém.

Čtěte dále: Střešní okna, to nejsou jenom Veluxy
Zdroj: https://www.drevostavitel.cz/clanek/stresni-okna-typy-a-ceny

Plastová okna a jejich limity

Zatím jsme se tu bavili obecně o vlastnostech a zmiňovali jsme výhody plastových oken. Jsou tu však i některé nevýhody, které je třeba vzít do úvahy, a které vám z vašeho rozhodování mohou plastová okna vytěsnit.

To, že mají plastová okna nižší modul pružnosti (tedy nižší tuhost), by samo o sobě až tak nevadilo. Kdyby však tato vlastnost spolu s pevnostními limity plastu neomezovala maximální velikost plastových oken. Ta je nižší než u oken dřevěných nebo hliníkových, a proto pokud máte v domě navržené velké prosklené plochy, plastová okna z hledáčku vyřaďte.

Abych byl konkrétní, tak pro jednokřídlé okno je většinou limitní velikost 1500x1600 mm. U dvoukřídlého okna se většinou zastavíte na rozměru 2280x1600 mm. Balkónové dveře by u jednokřídlé varianty neměly přesáhnout 1100 x 2400 mm a dvoukřídlé 2000x2400 mm.

Máte-li nějaké další dotazy ohledně plastových oken, napište mi do diskuse a můžeme se o tom pobavit.

Vydáno dne:
24.06.2015

3

Dřevěná nebo plastová, aneb jaká okna pořídit

Volba oken do jakékoli stavby je bezesporu dilematem každého stavebníka... Číst více →



Střešní okna, to nejsou jenom Veluxy

Jaké typy střešních oken se v Čechách prodávají a kolik stojí?.. Číst více →



Jaké pořídit shrnovací dveře do bytu nebo domu?

Jaké pořídit shrnovací dveře do bytu nebo domu? Jaké jsou výhody a nevýhody?.. Číst více →



Okna s rekuperací: Jaké má inteligentní větrání v oknech výhody?

Okna s rekuperací mohou vyřešit řadu problémů nejen u nově zateplených budov. Jak okna s integrovanou výměnou vzduchu fungují, zjistíte zde... Číst více →



Ekologické okenní profily: Jaké jsou současné trendy?

Současné trendy se zaměřují zejména na rámy oken a ekologii použitých materiálů. Proč a jaké jsou možnosti? Odpoví článek... Číst více →



Dřevo místo plastu aneb jak se zbavit plastů v domácnosti

Také vás obtěžují všudypřítomné plastové lahve, obaly, nádoby a sáčky? Pojďme se podívat, jak jednoduché je nahradit plastové věci v domácnosti dřevěnými... Číst více →



Zbavte se klíčů a odemykejte otiskem prstu nebo mobilem

Chtěli byste odemykat pomocí otisku prstu nebo mobilem? Inspirujte se naším článkem a vyberte si tu nejvhodnější variantu pro váš dům či byt... Číst více →



Fasádní barva: 5 osvědčených tipů jak ji snadno vybrat

Nabízíme vám přehlídku domů, u kterých se výběr fasádních barev povedl. Čím se tedy při volbě fasádní barvy nejlépe řídit?.. Číst více →



Úplně jiná dřevostavba: Její víceúčelová okna mají 5 funkcí navíc

Ty tam jsou doby, kdy okna sloužila pouze k prosvětlení domu. Jejich další funkcí je dnes třeba topení v zimě či izolace v létě... Číst více →



Jak probíhá staveništní montáž dřevostavby – postup, zásady a instalace

Víte, jak se staví moderní rámové dřevostavby? Ukážeme si postup staveništní montáže nejen to. Přidáme také informace o rozvodech instalací mezi dřevěnými nosnými prvky... Číst více →