HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Plechová střešní krytina: sluší nejen dřevostavbám

Plechová střešní krytina zažívá zejména u dřevostaveb malou renesanci. Jaké jsou výhody a nevýhody plechových krytin? Kde je vhodné tento typ krytiny použít a proč jsou zejména u architektů tak oblíbené? Všechny důležité informace o plechových krytinách naleznete v tomto příspěvku.


Plechová střešní krytina
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Vesper Homes

Dochovaná historie použití plechové střešní krytiny sahá do roku 970 př.n.l., kdy byla střecha chrámu v Jeruzalémě pokryta měděnou krytinou. I když se již měděná krytina běžně na objekty, které nespadají pod památkovou péči, moc nepoužívá, jedná se stále o jednu z nejkvalitnějších krytin, jakou si pro svůj dům můžete pořídit. Musíte však počítat s její vysokou pořizovací cenou a i s tím, že je měď poměrně cenným kovem nejen na vaší střeše ale i ve sběrných dvorech. Měď má však spoustu alternativ, které si podrobněji představíme.

Proč mají architekti rádi plechovou střešní krytinu?

Jak jsme již v úvodu naznačili, plechová střešní krytina se dnes velmi často najde na dřevostavbách navržených architekty, a to zejména když mají dřevěnou fasádu. Proč tomu tak je? Architekty oblíbené jsou především falcované plechové krytiny (spojení dvou pásu plechu probíhá ve stojaté drážce) hned ze dvou důvodů. V první řadě má falcovaný plech jednoduché a čisté linie a za druhé je velmi přirozené spojit dřevo s materiálem jako je právě plech. Splněním snu každého architekta je pak kombinace neošetřené dřevěné fasády, která bude v čase přirozeně zvětrávat, s titan-zinkovou střechou, která v čase také zvětrává a mění svou podobu.

Bude Vás zajímat: Dřevěná fasáda je lepší natřená nebo zešedlá?

Podívejme se však na plechové střechy nejen okem architekta, ale i okem uživatele a pojďme si představit výhody a nevýhody plechových krytin.

Plechová střešní krytina – výhody

  • Rychlá pokládka
  • Vysoká životnost
  • Nulová nasákavost
  • Ze všech krytin nejméně zatěžuje konstrukci krovu

Plechová střešní krytina – nevýhody

  • Oproti pálené nebo betonové tašce vyšší pořizovací náklady

Často se setkáte s názory, že když bude pršet, bude to o plech bubnovat jako o hrnec, což není tak úplně pravda. Jednak je konstrukce krovu izolovaná, takže uvnitř domu nic neuslyšíte, a pokud přijde párkrát do roka silnější liják a vy si jej budete chtít vychutnat při otevřeném okně, pár minut bubnování za rok asi přežijete.

Čtěte dále: Nepodceňte izolaci střechy

Dalším zvukem, který plechová krytina může vydávat, je způsoben změnami teplot a rozpínáním a smršťováním kovových materiálů. Proto můžete při změnách teplot slyšet v plechové krytině někdy slabší a někdy i silnější praskání, to je však pouze projevem rozpínání materiálu. 

Bude Vás zajímat: Hydroizolační střešní fólie

Typy plechových krytin

Plechová střešní krytina se dělí v zásadě na dvě velké skupiny, a to na skládané a falcované krytiny. Skládané mohou na první pohled vypadat i jako pálená taška, zatímco falcovaná krytina je z plechových pásů, které mají již stojatou drážku od výrobce vytvořenou nebo je tento svitek nafalcován až pokrývačem těsně před pokládkou.

Dále se plechové krytiny dělí podle materiálů, ze kterých jsou vyrobené, a může to být:

  • Hliník
  • Ocel
  • Titan-zinek
  • Měď
  • Poplastovaný plech
  • Pozinkovaný plech

Falcované plechové krytiny lze pokládat již od sklonu střechy 3°, je vždy ale nutné prostudovat montážní návod konkrétního výrobce.

Vydáno dne:
05.01.2015

Photocredit: Vesper Homes

29

Krov: Kritéria pro jeho výběr

Povíme si tři základní kritéria, podle kterých lze volit mezi jednotlivými systémy krovů... Číst více →



Jakou zvolit střešní krytinu pro dřevostavbu?

Řešíte, jaký typ střešní krytiny zvolíte pro váš dům? Připravili jsme pro vás seriál.. Číst více →



Hydroizolační střešní fólie - jak postupovat?

Jaké zásady dodržet při pokládání hydroizolační fólie na plochou střechu?.. Číst více →



Plechová střešní krytina: sluší nejen dřevostavbám

Plechové krytiny zažívají zejména u dřevostaveb malou renesanci. Proč?.. Číst více →



Střešní okna, to nejsou jenom Veluxy

Jaké typy střešních oken se v Čechách prodávají a kolik stojí?.. Číst více →



Venkovní nerezové dvouplášťové komíny: V čem je jejich kouzlo?

Doba, kdy se komíny zdily z cihel je definitivně pryč... Číst více →



Šindelová krytina na střechu: Jak a podle čeho vybrat správný šindel

Vybíráte šindelovou krytinu na střechu? Jaký je rozdíl mezi kanadským a asfaltovým šindelem a jaké jsou vlastnosti a ceny dalších šindelů se dozvíte zde... Číst více →



Video: Jak vyrobit betonové obklady s dekorem dřeva

Nevíte si rady s obklady nebo se vám žádné nelíbí? Můžete si vyrobit vlastní. Trochu dřeva, trocha betonu a obklady jsou na světě!.. Číst více →



Mladý pár má plnohodnotné bydlení ze dvou minidomků: v jednom žijí, ve druhém pracují

Mladý pár vyměnil ruch velkoměsta za život na venkově ve dvou mobilních domcích, ve kterých bydlí i pracují. Podívejte se, jak se jim stavba jejich nového domova povedla... Číst více →



Rodinný dům skoro celý pod zemí – má 253 metrů čtverečních

Prohlédněte si s námi neobvykle řešený patrový rodinný dům, který je částečně ukrytý pod zemí. Vyniká nejen svojí dřevěnou střechou s měděnou krytinou... Číst více →