HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Plovoucí podlaha nemusí být jen laminátová

Ať už máte dřevostavbu, zděný dům nebo byt, tak podlaha je stejně důležitým prvkem každé místnosti jako okna a dveře. Laminátová plovoucí podlaha je díky jednoduché montáži, snadné údržbě a životnosti, jedním z nejrozšířenějších druhů podlah. Plovoucí podlaha však nemusí být jen laminátová, nebo dřevěná, ale i s dlažbou.


Plovoucí podlaha
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Co je plovoucí podlaha?

Plovoucí podlaha je pouze druh pokládky podlahy, kdy nášlapná vrstva (ta kterou vidíme) není pevně spojená s hlavní nosnou konstrukcí. Plovoucí podlaha se nelepí ani nepřibíjí, protože je jen volně položená na podkladu neboli “plave“.

Konstrukce dřevěné (lehké) plovoucí podlahy

Dřevěná plovoucí podlaha se velmi často volně pokládá pouze na podkladní vrstvu, ale není to jediná možnost. Můžete do konstrukce podlahy přidat i několik vrstev navíc, které společně ještě lépe zabrání šíření kročejového hluku.

Zvukově izolační vrstva

V závislosti na druhu provozu místnosti je potřeba rozhodnout, zda do skladby přidat větší vrstvu zvukové izolaci. Akustickou izolací jsou například minerální desky, nebo polystyren.

Roznášecí vrstva

Roznášecí vrstva je položena na pružné akustické izolaci a má velkou plošnou hmotnost. Může být i oddělena od okolních stěn dilatací, aby se zamezilo šíření kročejového hluku do stěn. Tuto vrstvu můžou tvořit dřevotřískové desky, dřevovláknité desky, nebo i beton.

Podkladní vrstva

Podklad, na který se dává nášlapná vrstva musí splňovat určitou kvalitu. Mezi nášlapnou vrstvu a hrubou konstrukcí je tedy potřeba vložit vrstvu, která ztlumí kročejový hluk. V současné době existují podložky, které mohou kombinovat více vlastností a splňují, tak více kritérií a je jen na vás jaký poměr cena/výkon zvolíte. Jako podkladní vrstvu můžete použít dřevovláknité desky tzv. Hobra, nebo Mirelon.

Čtěte více: Hobra: Jakou tloušťku, kde ji použít a jaká je cena?

Nášlapná vrstva

Je vrstva, kterou vidíte, když vejdete do místnosti. Existuje několik možností nejen materiálu, ale i použití a konstrukce.

Tip: Dřevěné podlahy: Požadavky na vlhkost a podklad

Druhy nášlapné vrstvy lehké plovoucí podlahy

Dost často se stává, že se plovoucí podlahou označuje pouze jako laminátová podlaha. Je to dáno tím, že laminátové podlahy se jiným druhem nedají pokládat, ale plovoucí podlahy mohou mít i jiné nášlapné vrstvy.

Při výběru bychom se měli zaměřit nejen na vzhled, který je pro každý interiér také důležitý, ale i na vhodný výběr typu podle využití místnosti. Nezapomeňte se podívat na vlastnosti vámi vybrané nášlapné vrstvy jako je zatěžovací třída a mechanická odolnost. V případě, že chcete použít systém dřevěné plovoucí podlahy do místnosti se zvýšenou vlhkostí, tak se přesvědčte, že zvolená nášlapná vrstva je opravdu vhodná. Také si dávejte pozor na levné a méně kvalitní podlahy, protože vám můžou popraskat zámky, kterými jednotlivé díly drží pospolu.

Laminátové plovoucí podlahy

Jednotlivé díly laminátové podlahy se lisují z dřevěných zbytků na požadovanou tloušťku a na takto vytvořené jádro přijde tapeta s různým dekorem. Nejčastěji se volí imitace dřeva, ale prakticky je možné vytvořit cokoliv. Takto nachystaný povrch se uzavře vrstvou laminátu, který zajistí vysokou odolnost vůči poškození a vniknutí vlhkosti. Povrch může být hladký, ale i mírně zvrásněný, takže společně s tapetou dokonale imituje dřevo. Odolnost laminátových podlah se dělí do několika tříd zátěže s jasnou definicí jejich nejvhodnějšího použití.

Jejich výhodou je mechanická odolnost, i přesto se nedoporučuje do místností se zvýšenou vlhkostí jako je například koupelna, pokud k tomu nejsou speciálně navrženy.

Dřevěná plovoucí podlaha

Dvouvrstvé dřevěné plovoucí podlahy – Dílec se skládá ze dvou vrstev, kdy nášlapná je z masivního dřeva (tl. 3,6 mm až 5 mm) a příčně uložené vrstvy smrkového masivu. Podlahový dílec je většinou opatřena povrchovou úpravou, takže po položení se mohou rovnou začít využívat. Jejich výhodou je efektivní využití podlahového vytápění, ale vzhledem pouze ke dvěma vrstvám, ze kterých se lamela skládá mají nižší tvarovou stabilitu.

Třívrstvé dřevěné plovoucí podlahy – Nášlapná vrstva je opět z masivního dřeva (tl. 2 mm až 4 mm) se středovou částí napříč uloženou smrkovou laťovkou a spodní smrková dýha zajišťuje protitah při sesychání horní vrstvy. Bývají opatřeny povrchovou úpravou a díky třem vrstvám jsou mnohem více rozměrově stabilní.

Dýhovaná plovoucí podlaha

Dílec tvoří nejčastěji tři vrstvy, kdy horní vrstvu tvoří dýha s povrchovou úpravou, která představuje skutečnou kresbu dřeva. Středová vrstva je nejčastěji HDF deska, která má v sobě i vyfrézované zámky a spodní vrstvu tvoří většinou nalepená korková vrstva.

Výhodou dýhované podlahy je její pořizovací cena. Celková tloušťka podlahy je menší, což se hodí při pokládce na již stávající podlahu a má i dobrou mechanickou odolnost. Mezi nevýhody patří vysoká citlivost na zvýšenou vlhkost a v případě poškození není možná renovace.

Vinylová plovoucí podlaha

Jejím základem je polyvinylchlorid, který tvoří pevnou spodní vrstvu, která vytváří odolný a pevný základ a současně dobře izoluje hluk. Na tomto podkladu je nanesena horní designová vrstva v různých dekorech. Jejich dílce jsou pokládány do systému zámku.

Čtěte více: Vinylová podlaha: Příjemný vzhled a snadná pokládka

Linoleum jako plovoucí podlaha

Linoleum je často zaměňováno s podlahovou krytinou z PVC, ale pravdou je, že se jedná 100 % přírodní materiál z obnovitelných zdrojů. Složení linolea je ztuhlý lněný olej, borovicová kalafuna, korkový prach, dřevitá moučka a obsahuje minerální pojiva.

Podlaha se hodí i do koupelny a skvěle odolává šíření mikroorganismů a prachu. Nabízí i rozmanité dekory i imitace dřeva nebo kamene.

Jak položit lehkou plovoucí podlahu

Před pokládkou si rozmyslete, v jakém směru chcete mít nášlapnou vrstvu položenou. Obecně se doporučuje pokládat dílce kolmo na stěnu s největším oknem, ve směru dopadajícího světla z hlavního zdroje.

Na očištěný povrch nosné konstrukce volně položíme kročejovou izolaci (podkladní vrstvu). Pokládka začíná se z levé strany místnosti doprava. Při pokládání první řady podlahových dílců se do sebe jednotlivé dílce průběžně zasouvají v krátké straně. U stěny je potřeba odměřit konec dílce a odečíst i dilatační mezeru 7 až 15 mm mezi ukončením dílce a stěnou. Mezeru je nutno dodržet i z podélné strany a následně do ní vložit dilatační klínek.

Další řadu začínáme zkráceným dílcem, tak aby na sebe příčné spáry nenavazovaly. Dílce zasouváme, do již nachystané strany podélně a zároveň příčně do průběžné linie. Po dokončení celé pokládky se zalištují mezery mezi podlahou a stěnou.

Tip: Montáž suché podlahy krok po kroku

Podívejte se, jak jednoduchá a rychlá pokládka je:

Spojování jednotlivých dílů nášlapné vrstvy plovoucí podlahy je možný dvěma způsoby:

Pero-drážka – díly mají po obvodu vyfrézované pero nebo drážku a jednotlivé díly se do sebe zasouvají.

Vazba na zámek – jednotlivé díly se do sebe zasunují systémem na tzv. zámek.

Při pokládce budeme kromě materiálu samotné nášlapné vrstvy i podkladní vrstvu, nebo další vrstvy. Dále soklové lišty a k nim spojovací komponenty. V případě přechodu na jiný typ krytiny budou zapotřebí i přechodové lišty a případně tmel v barvě podlahy. Doporučujeme 10 % materiálu navíc na prořez.

Výhody lehké plovoucí podlahy

  • Široký výběr nášlapné vrstvy
  • Snadná výměna poškozeného prvku
  • Snadná a rychlá montáž i demontáž
  • Vhodná pro podlahové vytápění

Konstrukce těžké plovoucí podlahy

Víte, že plovoucí podlaha může být i dlažba? Jedná se o tzv. těžkou plovoucí podlahu, kdy nášlapná vrstva (dlažba) je skutečně pevně spojena s podkladem, ale vnitřní konstrukce podlahy zajišťuje volné oddělení této vrstvy od nosné konstrukce stropu a stěn a tím zabrání přenosu kročejového hluku.

Konstrukce těžké plovoucí podlahy funguje na principu rozdílné plošné hmotnosti, kdy na pružnou akustickou izolaci se volně pokládá roznášecí vrstva s velkou plošnou hmotností. Ukončení plovoucí podlahy u stěny je řešeno dilatací, takže je zamezeno přenášení kročejového hluku nejen do konstrukce stropu, ale i stěn.

Zaujal vás článek o plovoucí podlaze a máte nějaké vlastní tipy? Neváhejte se s nimi podělit v diskuzi.

Vydáno dne:
17.07.2017

Photocredit: Archiv redakce

1

Podlahové palubky: Jaké jsou možnosti a jak se pokládají

Podlahové palubky jsou stále oblíbenou podlahovou krytinou. Jak na podkládku.. Číst více →



Dřevěné podlahy: Požadavky na vlhkost a podklad

Dříve než začnete podkládat dřevěnou podlahu, musíte zajistit rovinnost.. Číst více →



Korková podlaha: Přírodní krytina, která odolává vlhkosti

Korkové podlahy jsou zajímavou podlahovou krytinou. Jaké jsou typy korkové podlahy, jaká je cena a jak se pokládá? Odpovědi naleznete zde... Číst více →



Hobra: Jakou tloušťku, kde ji použít a jaká je cena?

Hledáte kročejovou izolaci do podlahy? Jaké jsou druhy dřevovláknitých desek Hobra a kde je použít? Tloušťky a ceny desek se dozvíte zde... Číst více →



Podlahové topení: Na boso i v zimě? Návod, jak toho docílit

Masivní dřevo v kombinaci s podlahovým vytápěním dává to pravé kouzlo a útulnost domova. Dozvíte se více něž jen, jaké je potřeba dodržet podmínky pro podlahové topení... Číst více →



6 kroků a budete brousit parkety jako mistr (praktický návod)

Váháte, jestli se pustit do broušení parket? S následujícími 6 kroky se nemáte čeho obávat. Vymyslete typ úpravy, sežeňte vše potřebné a pusťte se do toho! Stačí trocha odvahy, peněz a času a budete chodit po parketách jako na zámku... Číst více →



Marmoleum, nebo PVC? Jaké podlaze dát přednost?

Vybíráte podlahu? Je lepší přírodní marmoleum, nebo umělé materiály? Jaký je v těchto podlahovinách rozdíl a kam se hodí je použít? Podívejte se na jejich srovnání... Číst více →



Ukliďte dům krok za krokem. Na co nezapomenout?

Čeká vás pořádný úklid? Kde na nás číhá největší špína a odkud s úklidem začít? Poradí tipy a rady nejen našich čistomilných babiček... Číst více →



Dřevěné podlahy – nejnovější trendy

Dřevěné podlahy jsou oblíbené. Dokonce jsou i trendem letošního roku. Ptáte se, jakou dřevěnou podlahu do interiéru zvolit? Odpověď najdete v tomto článku... Číst více →



Cenové porovnání podlah do rodinného domu. Ušetřete až 25 % z celkových nákladů

U některých podlah do rodinného domu můžete ušetřit až 25 % z celkových nákladů. Je to jednoduché. Nesmíte se však nechat nachytat na velkorysou cenu, kterou vám budou prodejci nabízet... Číst více →