HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Krov: Kritéria pro jeho výběr

Střecha je součástí každého domu a jejím základním stavebním prvkem je krov. S naprostou převahou je materiálem pro stavbu krovů zejména v oblasti rodinných domů dřevo. Kovové a jiné konstrukce krovů se objevují v tomto typu výstavbě velmi zřídka.

V tomto příspěvku nebudeme řešit, jaký průřez krokve je optimální na jaký rozpon krovu. Tuto problematiku přenecháme projektantům a tesařům. Investora by měly zajímat především tři základní kritéria, podle kterých lze volit mezi jednotlivými systémy krovů.


Přiznaný dřevěný krov v interiéru
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Co tedy rozhoduje? Podle čeho určíte, který typ krovu je pro vaši střechu ten nejvodnější?

  • Využití podkrovních prostor
  • Cena krovu
  • Možnost izolace

Tato kritéria, jak již bývá zvykem, jdou částečně proti sobě a je na Vás, které upřednostníte. Uvedeme si proto dva možné směry, kterým se dnešní krovové soustavy ubírají.


Krovy z příhradových vazníků – vazníkové krovy

Tento typ krovů umožňuje zastřešit velká rozpětí bez nutnosti častých podpor. Velmi často se tento typ krovů používá k zastřešení průmyslových objektů. S masivním rozvojem nejrůznějších spojovacích prostředků se tyto krovy staly ekonomicky přijatelnou variantou i pro zastřešení rodinných domů.

Nevýhodou těchto krovů je prakticky nulová využitelnost podkrovních prostor. V případě menšího bungalovu bez dostatečných úložných prostor může být v domě časem poměrně plno.

Výhodou je naopak prakticky neomezený prostor pro izolaci. Z hlediska konstrukce vazníkových krovů je poměrně vhodná izolace foukaná, která zaplní všechny prostory mezi příhradovinou. Nižší cena za pořízení tohoto krovu může být jen zdánlivá a podrobnosti rozebereme dále.

Bude Vás zajímat: Má foukaná izolace jen samé výhody?

Klasické krovy

Mezi klasické krovy řadíme prosté krovy krokvové, krovy hámbálkové či krovy vaznicové. I tyto krovy však prodělaly značný posun od dob starých tesařských mistrů. Podobu dnešních klasických krovů utváří z velké části požadavky na tloušťku mezikrokevní izolace a nahrazování některých klasických tesařských spojů kovovými spojovacími prostředky. Také již není k dispozici pouze nevysušené řezivo do délek 6 m, dnes je možné použit lepené, délkově nastavované a sušené profily (KVH, DUO/TRIO, BSH). Prvky krovů, a to zejména krokví, jsou daleko subtilnější, než tomu bývalo v minulosti. Větší výška krokví navíc umožňuje splnit vyšší požadavky na izolaci.

Bude Vás zajímat: 6 důvodů pro KVH hranoly

Výhodou klasických krovů je možnost využití podkrovních prostor, ať již jako zatepleného obytného podkroví, nebo jako nezateplené půdy, kterou můžete v případě bungalovu použít k uskladnění nepotřebných věcí.

Bude Vás zajímat: Střešní latě 30x50 nebo 40x60?

Na první pohled je cena klasických krovů vyšší než krovů vazníkových. Platíte však nejen za samotnou střešní konstrukci a použité materiály, ale také za prostor, který nově získáte k dispozici. Cena za 1 m2 popř. 1 m3 takového prostoru několikanásobně nižší, než kdybyste chtěli vytvořit další pokoj nebo technickou místnost o stejné rozloze.

Jakou konstrukci krovu byste zvolili vy? Dáte přednost vazníkům nebo klasickému krovu? Napište nám své zkušenosti do diskuse.

Vydáno dne:
24.04.2012

29

Stavební systémy dřevostaveb – Rámové konstrukce

Rámové konstrukce jsou nejběžnějším typem stavebního systému dřevostaveb. Jsou tvořeny nosnými dřevěnými prvky (stojkami) a opláštěním... Číst více →



Nezapomněli jste na tyto 3 elementární prvky ve svém projektu dřevostavby?

Jsou nehmatatelné až zanedbatelné. Mohou vás však stát víc než peníze... Číst více →



7 tipů jak ochránit dřevo, aby vydrželo věčně i bez impregnace

Jednoduchá konstrukční pravidla a dřevo vám bude sloužit věčně... Číst více →



Jak rychle vytvořit krov ve 3D

Bude vám k tomu stačit free software a podívat se na pár videí.. Číst více →



Proč na krovy používat KVH hranoly? Jsou opravdu dražší?

Ekonomické srovnání krovu z KVH hranolů a z běžného nevysušeného řeziva.. Číst více →



Jakou zvolit střešní krytinu pro dřevostavbu?

Řešíte, jaký typ střešní krytiny zvolíte pro váš dům? Připravili jsme pro vás seriál.. Číst více →



Zelená střecha je zahradou ve městě

Co je to zelená střecha, kolik stojí a co je třeba udělat, aby jí neteklo?.. Číst více →



Plechová střešní krytina: sluší nejen dřevostavbám

Plechové krytiny zažívají zejména u dřevostaveb malou renesanci. Proč?.. Číst více →



Na půdách se válí statisíce. Jak o ně nepřijít?

Potřebujete v domě, který plánujete postavit více úložného prostoru? Nechcete kvůli tomu stavět další místnost a investovat více peněz? Řešení naleznete zde... Číst více →



Co je to fošna, prkno, trám, hranol nebo lať? Malý dřevařský slovníček pojmů.

Vybíráte stavební řezivo na krov? Jaký je rozdíl mezi fošnou a prknem? Jednotlivé druhy, ceny a použití stavebního řeziva se dozvíte zde... Číst více →