HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pořízení klimatizace už bych dnes ani nezvažoval

Zdá se, že predikce ohřívání planety se opravdu naplňují a rok po roce se i v Česku setkáváme se stále vyššími teplotami v letním období. Hodně lidí v takový moment řeší, jak uchladit svůj dům či byt. Častým řešením se v takovou chvíli stává pořízení klimatizační jednotky. A nutno říct, že to je řešení, které opravdu funguje. Na druhou stranu přináší i různé nevýhody, ať už je to cena nebo třeba fakt, že někteří lidé se v klimatizovaném prostředí cítí špatně.


náhrada klimatizace
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv redakce

Připravili jsme pro vás rozhovor s majitelem menší dřevostavby, který pořízení klimatizace zvažoval, ale nakonec to vyřešil bez ní. Doma má příjemně i v nejteplejších letních dnech a za svými plány pořídit si klimatizaci domů, se ohlíží s úsměvem.

Jak jste zmínil už před tímto rozhovorem, do svého domu jste plánoval instalovat dvě klimatizační jednotky, je to tak? Povězte nám k tomu víc.

Mám domek orientovaný čelními skly na jižní stranu a musím říct, že jak do něj trochu zasvítilo, bylo v něm opravdu nesnesitelně. Nic jiného, než si pořídit na léto klimatizaci, mě v první moment nenapadlo a ani jsem nevěděl, že by to mohlo jít řešit jinak. Tak jsem se začal dívat, jaké jsou možnosti a také jsem si to propočítával.

A k čemu jste došel?

Že za jednu klimatizační jednotku dám přibližně dvacet tisíc. Původní představa, že koupím takovou tu mobilní krabici za pár tisícovek, se rozplynula, když jsem se na tohle řešení šel poprvé podívat. To je provizorium, ale ne na stálé užívání. Takže klasická klimatizace krát dva, protože bych potřeboval jednu jednotku dole a druhou nahoře, tak jsme na 40 tisících.

Tip redakce: Aktuální ceny klimatizačních jednotek si porovnejte zde.

Přišlo vám to jako odpovídající cena?

Vlastně jsem si říkal, že to není tak moc. Pak jsem se ale začal zajímat o spotřebu a zjistil jsem, že taková hračka si vezme kolem 1,5 kW za hodinu provozu. Když si vezmu, že bych měl dvě, a pronásobím si to třeba 5 hodinami provozu každý den přes léto (a to ještě jsem se držel při zemi), tak jsem při cenách elektřiny, které mám, nad stokorunou za den. Takže nějaké 3 tisíce na účtu za měsíc. To už mi přišlo docela dost peněz.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Takže jste toto řešení zavrhl?

Ano. Měl jsem toho času už objednané venkovní žaluzie, které jsem chtěl původně ne kvůli chlazení, ale spíš abych si mohl na noc dopřát absolutní tmu a také abych mohl trochu regulovat sluneční svit přes den. To, že by mohly mít nějaký zásadní vliv na teplotu v interiéru, jsem vůbec nepředpokládal. Žaluzie mi nainstalovali asi měsíc poté a v tu chvíli jsem si uvědomil, jaký jsem do té doby byl neználek.

Fotogalerie:

i Foto: Václav H.

V jakém směru?

Klima v domě se naprosto dramaticky změnilo a v průběhu léta už první rok provozu jsem dokázal držet nejvyšší teploty někde pod 26 °C. Úplně bez problémů. Někde v tu chvíli jsem si právě uvědomil, že pořízení klimatizace do domácnosti je opravdu nesmysl. A vlastně se to od té doby snažím vysvětlovat i lidem kolem sebe. Uvědomil jsem si totiž až posléze, do čeho jsem se chtěl pustit.

To prosím trochu rozveďte.

No, on totiž pobyt v klimatizované místnosti, pokud se jedná například o kancelář, je docela fajn. Nebo jinak řečeno, je snesitelný. Něco jiného ale je mít takto řešený domov, kde člověk tráví volný čas, a potřebuje klid na relaxaci. To nekonečné hučení, které si člověk v práci vypne jednoduše tím, že si dá sluchátka, si ale doma nevypnete. To je první věc. Hluk. Na tohle bych chtěl každého upozornit, ať si předem uvědomí, jestli mu to za to stojí. Další věc je vysoušení vzduchu, ale to se dá pořešit dodatečným osvěžovačem. A pak vlastně ten provoz na elektřinu. Přijde mi teď zpětně bláhové, že jsem chtěl provozovat zařízení, které „baští“ kilowatty jak na jezdícím pásu, a přitom to jde tak snadno řešit pasivně pomocí obyčejných venkovních žaluzií. Divím se, že se o tom nemluví více.

Jste ve svém názoru poměrně přesvědčivý. Řekněte nám více o tom, jak to máte doma nyní zařízené.

V podstatě klíčem k úspěchu jsou dvě věci. Zaprvé kvalitně zaizolovaný dům, aby se do něj ani z něj nedostalo teplo. Tak jako v zimě chci, aby neunikalo, tak v létě chci, aby nevnikalo. Tomu vyhoví obecně těžké materiály, nikoli lehké (ty izolují dobře v zimě, ale v létě ne). Lehké poznáte jednoduše, že prostě mají nízkou hmotnost. No a to kouzlo pak spočívá v těch předokenních žaluziích. Nikoli vnitřních, ty tento efekt neplní, ale vnějších. V tom je ten trik. Slunce se prostě nedostane dovnitř a dům nevytopí.

Jak jste žaluzie vybíral a kdo vám je montoval?

Popravdě je za mě vybírala tenkrát dodavatelská stavební firma, takže přesně ani nevím, a abych řekl pravdu, ani bych nechtěl dělat nikomu na tomto místě reklamu. Osobně si myslím, že všechny renomované značky dnes dokážou dodat kvalitní řešení. Vybíral bych ale určitě mezi renomovanými výrobci, to ano. Ale spálit se tam nepůjde, myslím si. Podstatné je, aby se jednalo o velké, ideálně kovové lamely, a to předokenní řešení. Jestli jsou pak na elektřinu nebo ne, to je asi jedno.

A vy máte řešení na elektřinu?

Ano, mám manuální ovládání, ale elektrické. Nejedná se o takové ty chytré, které se samy nastavují, musím si vše nastavovat ručně. Ale stačí to dělat tlačítkem, nemusím točit tyčí. To mi nakonec přijde jako super výhoda, i když jsem to původně nechtěl.

Je ještě něco, co byste našim čtenářům chtěl sdělit?

Než si koupíte klimatizaci, najděte si mezi vašimi blízkými někoho, kdo má předokenní rolety, a navštivte ho. Garantuji vám, že rychle změníte názor.

Mockrát děkujeme za rozhovor.

Vydáno dne:
16.07.2023

24

Vnější zastínění 2. díl – Jak stínit dům zvenku? Předokenní žaluzie, rolety a stromy

Jaké výhody mají předokenní žaluzie, venkovní rolety a stromy? Zajímavé realizace vnějších rolet a žaluzií pak najdete ve fotogalerii... Číst více →



Léto v dřevostavbě – klimatizace jako okamžité řešení

Jak klimatizace v dřevostavbě funguje, jaké jsou její ne/výhody a kolik stojí?.. Číst více →



Venkovní žaluzie na okna regulují světlo i teplo

Venkovní žaluzie na okna jsou dnes velkým trendem. Jaké mají tyto žaluzie.. Číst více →



Žaluzie do střešních oken: Jaké jsou možnosti a na co nestačí?

Jak fungují a z čeho jsou vyrobené žaluzie do střešních oken?.. Číst více →



Klimatizace do bytu: 6 tipů pro správný výběr

Jak se v létě cítit příjemně i uvnitř domu? Pořiďte si klimatizaci! Jak se rozhodnout mezi nástěnnou a mobilní klimatizací vám poradíme v našem článku... Číst více →



Trendy ve stínění: Smart žaluzie, japonské stěny i umělecké dílo

Jaké trendy jsou nyní „in“ ve stínění oken? Dnes letí hlavně smart ovládání a interiérové designérské lahůdky. Prohlédněte si nejoblíbenější typy stínění v našem článku... Číst více →



Bioklimatické pergoly vytlačují z trhu zaběhlou klasiku. V čem tkví jejich výhoda?

Jaký je rozdíl mezi klasikou a bioklimatickou pergolou? Poznejte moderní zastřešení terasy. Přehled typů, fotogalerie + zkušenosti uživatelů... Číst více →



Doma mám chládek a za klimatizaci ušetřím tisíce ročně, pochvaluje si nadšenec z Brna

Netradiční redakční návštěva u majitele menšího domku v Brně, který se rozhodl podělit o své zkušenosti se způsobem, jak bez využití elektřiny udržet v domě příjemné klima... Číst více →



Lidé používají do staveb materiály se škodlivými látkami. Zkušený tesař upozorňuje na nebezpečí

Když se Jaroslav rozhodl postavit si rodinný dům, zvažoval, jaké materiály použít. Sám trpí lupénkou, a proto se zaměřil na světoznámý syndrom nemocných budov (SBS). V rozhovoru nám otevřel oči mnoha cennými informacemi, které by měl znát každý, kdo se chystá stavět rodinný dům či menší příbytek nebo rekonstruovat původní objekt... Číst více →