HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Předzahrádka může skvěle nahradit drahý plot. Často je však potřeba nejprve konzultovat s úřadem

Když už jste utratili miliony za rodinný dům, byla by škoda, abyste se alespoň nezamysleli nad praktickým a zároveň estetickým konceptem vaší předzahrádky. Kde najdete levné varianty drahých plotů? Jaké předražené rostliny mají v Česku svou levnou alternativu? Jak vyřešit bezúdržbovou předzahrádku? A jak zvítězit v boji se sousedy a s obecním úřadem? Tohle všechno najdete stručně a výstižně sepsané v odstavcích níže.


Předzahrádka
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Canva CC

Moderní předzahrádka

Chcete se v ní cítit dobře. Chcete, aby si kolemjdoucí říkali „Podívej, ti mají hezký dům.“ Chcete, aby vám předzahrádku pochválila i vaše máma. A ne že ne. Trendy v zahradničení se každý rok mění, co však zůstává stejné, je těchto 7 pravidel, která jsme popsali v odstavcích níže. Pohodlně se uvelebte a jdeme na to, článek vám zabere 5 minut.

Buďte za jedno s obcí, ne proti ní. Prohrajete

Mít krásnou zahrádku je ve vašem zájmu a naopak v zájmu obce je mít krásné a udržované ulice. Proto by spolu neměly tyto strany bojovat, ale spíše hledat řešení, a to především v otázce oplocení uliční strany pozemku. Zajděte si na úřad, zjistěte si, jaké území už náleží obci, a domluvte se na kompromisu. Mnohdy totiž nastává ta situace, že si rodiny zabarikádují svůj dům a právě ono kamenné či betonové oplocení je již na obecním pozemku. A přitom je v takových případech takřka vše na domluvě se starostou obce.

Vy se nás bojíte? Proč potom ten betonový bunkr?

Výše jsme zmiňovali rodiny, které si ze svého pozemku dělají jeden velký bunkr. To prosím nedělejte. Soukromí jde zajistit i jinak. Řešením (estetickým řešením) opravdu není koupit dvoumetrový betonový plot a obehnat si jím celý dům. I vy potřebujete dýchat. A pokud bude vaším jediným útěkem pohled na oblohu, brzy zešedivíte.

Onen dvoumetrový betonový (nebo jiný neprůhledný) plot si samozřejmě na pozemek navrhněte, ale třeba jen na jednu nebo dvě strany parcely. Velmi dobře se takové ploty kombinují s moderními pletivovými ploty nebo živými ploty.

Živý plot je moc drahý a trvá to, než vyroste.

Kupte si tedy bobkovišeň – je levnější a roste rychleji.

Nechci kombinovat více typů plotů.

V tom případě si pořiďte jen pletivový plot (srovnejte si aktuální ceny českých výrobců zde) a v některých místech ho nechte porůst pnoucími rostlinami.

Chci tím plotem podpořit i akustiku na zahradě.

Akustiku vám na zahradě rozežene i vodní hladina. Ať už malá studánka nebo bazén či větší jezírko (příp. biotop). A kdo by si v létě nechtěl skočit do bazénu. Mrkněte se, kolik aktuálně stojí – tady.

Bazén vs. koupací jezírko – co bude na vaší zahradě vypadat lépe?

Jdete na to dobře, ale výsledek nedopadne podle vašich očekávání

Vyvarujte se, prosím, vybetonovaným plochám bez kousku zeleně. Pokud na vaší předzahrádce nebude ani krapet zeleně, pravděpodobně jste selhali. A muškáty na venkovním parapetu se nepočítají. Taková předzahrádka může ve vašich představách působit jako moderní, nadčasová, čistá, bezúdržbová apod., ale nikoliv útulná. A to by především rodinný dům měl být.

Mám ale malou předzahrádku, budu rád, když se tam vejde auto.

Tak si pořiďte vysoké květináče ke vstupním dveřím a zasaďte zeleň do nich. Jejich aktuální ceny si porovnejte mezi jednotlivými českými výrobci zde.

Nemám tam prostor pro velké keře.

Postačí, když si tam zasadíte vícekmen.

Nelíbí se mi květiny, stromy ani keře před domem.

Existují i vysoké traviny, které působí velmi moderním dojmem, a navíc se o ně nemusíte starat.

Nechci tahat sekačku před dům každý druhý týden.

Nesejte tedy trávník, ale vytvořte si trvalkový záhon.

To je tím, s kým se taháš...

Plně otevřený prostor si na předzahrádce ovšem nenechávejte. Právě toto místo u vstupních dveří je velmi intimní a soukromé. Vaši sousedé nemusí přece vědět, koho si zvete domů, v čem chodíte vynášet odpadky nebo co to vytahujete z kufru auta a rychle schováváte do domu. Proto nedoporučujeme konkrétně vstup do domu nechávat úplně otevřený, ale spíše si pomocí travin zajistit ono zmíněné soukromí.

Než najdeš ty klíče, upadnou mi ruce s nákupem

Určitě to znáte. Většinou máte plné ruce práce s hledáním klíčů nebo jste zaskládaní nákupem. A proto vám mile rádi doporučíme, abyste si před domem udělali prostor pro lavičku. Ať už nenápadnou betonovou, výraznou červenou nebo jen nějaký opracovaný špalek. Variant je tisíce, mrkněte se na pár z nich níže. Cenově se od sebe jednotlivé druhy vcelku liší. Zjistěte, který výrobce vám ji prodá nejlevněji, zde.

Ten soused mi to zase celé pokazil

Sousedy si (ve většině případů) nevybíráme. Málokdy se stane, že narazíte právě na takového souseda, který má stejný styl a vkus jako vy. V případě, že tomu tak není, nestavte se k němu s přístupem „udělej si to, jak chceš, já si to udělám podle sebe“. Proč? Protože celkový dojem vaší předzahrádky je závislý i na jeho okolí.

Podaří-li se vám i vašemu sousedovi vybudovat luxusní předzahrádku a budou-li tyto předzahrádky v naprosto odlišném stylu, bude to jedno velké špatné. Obzvláště pokud se nedohodnete ani se sousedem z druhé strany – jeden bude mít betonovou plochu bez zeleně a s betonovým plotem, druhý louku tulipánů s plaňkovým plotem a vy například skalku bez plotu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Cesta ze zahrady do předzahrádky nemusí být celodenní záležitostí

A tím chceme říct – navrhněte si cestičku z předzahrádky do zahrady. Jednak nestrávíte zbytečné minuty obcházením celého domu, a především také nebudete muset chodit přes dům. Takové cestičky lze udělat velmi nenápadně a moderně. Nemluvě o tom, že za plotem můžete schovat ku příkladu popelnice, které pouze jednou v týdnu převezete před dům.

Psst. S těmi popelnicemi to jde vymyslet i jinak, třeba je rafinovaně schovat. A pokud ještě nemáte koupenou popelnici, tady zjistíte, kde ji pořídíte nejlevněji.

Vydáno dne:
22.04.2024

Photocredit: Canva CC

3

Zahradní jezírko okrasné i na koupání – inspirace, jak ho založit svépomocí

Chcete vybudovat okrasné či koupací zahradní jezírko, které bude pýchou vaší zahrady? Kde začít? Potřebujete stavební povolení, nebo ne? Vše o stavbě zahradního jezírka, včetně bohaté inspirace, najdete v tomto článku... Číst více →



Originální nápady a DIY vychytávky na zahradu

Dejte šanci starým nepoužívaným věcem a vytvořte si hravě a svépomocí nové dekorace i užitečné věci na vaši zahradu. Přinášíme vám více než 40 skvělých nápadů... Číst více →



Zahradní skalka – inspirace, rady a správný timing

Působí na vás vaše zahrada nudně a přijde vám stále stejná? Chtěli byste změnu? A co takhle zahradní skalka svépomocí? Poradíme vám, jak na to, a ukážeme spoustu inspirace... Číst více →



Bazén vs. koupací jezírko – co bude na vaší zahradě vypadat lépe?

Bude se na vaši zahradu hodit bazén nebo spíše koupací jezírko? Poradíme vám tipy při výběru, inspirovat se také můžete v naší bohaté fotogalerii... Číst více →



40+ inspirací na útulné venkovní zahradní posezení – na balkon, terasu i zahradu

Jaro je tady! Oslavte ho vysněným posezení na balkoně, terase, nebo na zahradě! Načerpejte nápady a inspiraci na krásné venkovní zahradní posezení... Číst více →



Vyvýšené záhony – proč je mít na zahradě a kdy jsou naopak ke škodě?

Jsou vyvýšené záhony vhodné právě pro vaši zahradu? Přečtěte si výhody a nevýhody, které s sebou přináší, a posuďte sami... Číst více →



Zahradní olla – pomocnice, která zaleje vaše záhony za vás. Dělá to už tisíce let

Zahradní olla je jedním z nejefektivnějších způsobů zavlažování zahrad. V čem spočívá její princip a jak je možné si ji pořídit za minimální náklady?.. Číst více →



Když sousedova kočka není zvaný host. Zabránit jejímu vstupu na pozemek lze velmi jednoduše

Rodinný dům se zahradou má v Česku několik milionů lidí. K takovému bydlení neodmyslitelně patří i určitá forma sdílení prostoru se sousedy... Číst více →



Lidé podávají na stavební úřad špatné žádosti. Zbytečně pak čekají

V povědomí většiny lidí jsou úřady obecně zapsány jako něco, s čím je lepší vůbec nepřicházet do styku. Ať chceme nebo ne, někdy je to však bohužel nevyhnutelné... Číst více →



Lidé podceňují míru jedovatosti oleandru. Měli by ho držet dál od dětí a zvířat

Oleandr je jednou z nejméně náročných přenosných rostlin vůbec, výměnou za tuto vlastnost je však jedovatý. Mnoho domácností o této skutečnosti ví, ale jen málokteré drží tyto rostliny dál od svých dětí... Číst více →