HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Provětrávaná fasáda – zásady správné montáže

Provětrávaná fasáda má mnoho výhod a těší se u stavebníků čím dál větší oblibě. Co je však u odvětrávané fasády nutné při montáži dodržet, aby fungovala jak má? V tomto článku se dozvíte základní zásady, které u provětrávané fasády nesmíte opomenout.


provětrávaná fasáda
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Florent Revest (Flickr CC 2.0)

Rošt pro odvětrávané fasády

Základem odvětrávané fasády je svislý rošt, který vytvoří onu kýženou odvětrávanou mezeru mezi stěnou domu a fasádním obkladem.

POZOR: Pokud vám někdo připevní obklad na rošt vodorovný, pod kterým není další svislý rošt a tvrdí, že se jedné o provětrávanou fasádu, tak nemá pravdu, protože vzduch nemá kudy proudit!

Fotogalerie:

i Foto: Florent Revest (Flickr CC 2.0), Ascape Arkitektur AB, Dwell, J B

Tloušťka roštu pro odvětrávanou fasádu

U rodinného domu je dostačující provětrávaná 4 cm mezera mezi domem a fasádním obkladem (4 cm je minimum, pokud dáte 6 cm, bude řešení ještě lepší). Čím delší je však provětrávaný úsek, tím je třeba mezera větší. U bytových domů se tak můžete setkat i s odvětrávanou mezerou okolo 10 cm.

Bude vás zajímat: Pro inspiraci na různá řešení dřevěných fasád u rodinných domů navštivte naši fotogalerii

Rozteč roštu

U sloupkové dřevostavby se rošty dělají nejčastěji z latí 40x60 mm a kopírují rastr sloupků tedy 418 až 625 mm. Pro klasické dřevěné fasádní palubky je to naprosto dostačující. U jiných (zejména velkoplošných) fasádních dílců vždy respektujte doporučení výrobce.

Bude vás zajímat: Fasádní palubky: Modřín, smrk nebo tropické dřevo?

Difúzní fólie pro odvětrávané fasády

Mezi roštem a stěnou domu (nezáleží na tom, zda se jedná o dřevostavbu nebo stavbu zděnou) se umísťuje difúzní fólie, která pomáchá chránit samotnou stavbu proti vlhkosti a přitom umožňuje průnik vodních par směrem ze stavby do exteriéru.

Podle typu fasády rozlišujeme dva typy difúzních fólií:

Standardní difúzní fólie

Jsou to stejné difúzní, které se používají ve střešních konstrukcích. Jsou učené gramáží (čím vyšší tím lepší, ideálně okolo 125–175 g). Tyto fólie se používají u dřevěných palubkových provětrávaných fasád, která nemají přiznané mezery a v případě, že fasádní prvky tvoří konzistentní plochu bez mezer.

Čtěte také: Plastové palubky: Venkovní obklad, který není náročný na údržbu 

UV stabilní difúzní fólie

Tato fólie se používá pro odvětrávané fasády, jejichž fasádní prvky mají přiznané mezery. U klasických fólií by UV záření způsobilo degradaci samotné fólie a jejích funkce. Každá UV stabilní fólie má navíc údaj pro jak široké mezery ve fasádních palubkách nebo jiných obkladech jsou určená.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dokonalou roubenku v tradičním stylu si Marta a Radek nechali postavit na důchod v buchlovských kopcích

Odvětrávaná fasáda a spojovací prostředky

Díky tomu, že budou (hlavně v případě dřevěných fasád) spojovací prostředky použité v exteriéru a vystavené povětrnostním vlivům používají se vruty z nerez oceli. Ty mají obecně menší pevnost, jsou dražší, ale nereznou a nenechávají vám na fasádě skvrny nebo linky. Nejčastěji používanou třídou oceli pro nerez vruty je třída A2.

TIP: V případě připevňování fasádních palubek použijte vždy dva vruty do jednoho prkna v místě styku s nosným roštem.

Pro velkoplošné desky a jiné materiály určené pro provětrávané fasády v první řadě respektujte doporučení výrobce i z hlediska spojovacích materiálů.

Čtěte dále: Dřevěná fasáda je lepší natřená nebo zešedlá?

U větrané mezery si dejte pozor na hlodavce

Prostor provětrávané fasády není lákavý pouze pro proudící vzduch, ale také jako prostor pro nejrůznější hlodavce a kuny. Proto se nasávací hrana opatřuje speciální mřížkou proti hlodavcům, která se používá pro ochranu odvětrávané mezeru na střeše.

V případě, že máte provětrávanou mezeru fasády spojenou s provětrávanou mezerou na střeše a není tam prostor, kuby by mohli hlodavci vniknout, stačí vám ochrana spodní hrany. V případě, že máte mezery oddělené, je třeba zajistit i horní hranu provětrávané mezery a mezeru pro střechu ošetřit zvlášť.

Pokračujte dále na: Fasády domů: Fotogalerie pro vaši inspiraci

Vydáno dne:
28.09.2015

Photocredit: Florent Revest (Flickr CC 2.0)

13

Jakou zvolit fasádu, aby nevyžadovala údržbu

Nechcete fasádu, která chce každých pár let přetřít nebo přebrousit?.. Číst více →



Dřevěná fasáda je lepší natřená nebo zešedlá?

Chtěli byste svůj dům obléct do dřevěné fasády? Přinášíme základní informace... Číst více →



Fasádní palubky: Modřín, smrk nebo tropické dřevo?

Jaké dřevo je na fasádní palubky nejlepší? Jaké máte možnosti?.. Číst více →



Plastové palubky: Venkovní obklad, který není náročný na údržbu

Sháníte venkovní obklad, který nebude vyžadovat údržbu?.. Číst více →



Fasády domů: Fotogalerie pro vaši inspiraci

Řešíte, jakou bude mít Váš dům fasádu? Nechte se inspirovat touto fotogalerií.. Číst více →



Lešení: Jaké jsou druhy a možnosti (montáž)

Potřebujete lešení a nevíte jaký typ zvolit? Co je to haki lešení a jak se liší od hliníkového lešení? Podíváme se i na pojízdné lešení a dozvíte se ceny... Číst více →



Fasádní barva: 5 osvědčených tipů jak ji snadno vybrat

Nabízíme vám přehlídku domů, u kterých se výběr fasádních barev povedl. Čím se tedy při volbě fasádní barvy nejlépe řídit?.. Číst více →



Konstrukční ochrana dřeva v exteriéru a interiéru

Jak zajistit dlouhou životnost dřevěných prvků ve stavbě, aniž bychom je museli chemicky či jinak chránit? A jaký je rozdíl v ochraně dřeva v interiéru a exteriéru? To vše se dozvíte v tomto článku... Číst více →



Chytrá dřevěná fasáda, která dokonale ochrání domek na venkově

Fasáda nemusí být jen vizitkou a ozdobou domu. Tato fasáda z Portugalska vytváří i ochranný plášť, který propojuje celé stavení. Prohlédněte si ji... Číst více →



Rodinný dům obložený dřevěnými paletami vyšel na 27 milionů korun

Zahraniční architektura opět předčila naše očekávání. Rodinný dům z černých dřevěných palet o užitné ploše téměř 245 m2 stál v přepočtu více než 27 milionů korun... Číst více →