HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zaplatili poslední nájem a druhý den bydleli v novém domě. Manželé našli cestu, jak ušetřit

Jako dítě vyrůstal na pražském sídlišti a tajně snil o vlastním rodinném domě. O několik let později si se svou nynější ženou svá dětská přání splnil. Postavili si menší bungalov (88,7 m2) kousek za Prahou a aby ušetřili, domluvili se s firmou na částečném dokončení domu svépomocí. Stavební společnost jim vyšla vstříc, a oni si tak nemuseli lámat hlavu s tím, aby utáhli nájem pražského bytu a spláceli hypotéky najednou. Koncem měsíce opustili byt a začali bydlet ve svém.


Zaplatili poslední nájem a druhý den bydleli v novém domě
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan Homola (se souhlasem)

Majitel byl dítětem sídliště

On i ona snili odjakživa o vlastním rodinném domě s velkou zahradou. Pan majitel vyrůstal na sídlišti v Praze, kde jeho touha po vlastním domě jen rostla. Jeho drahá polovička vyrůstala na vesnici a až po 10 letech se přestěhovala do malého pražského bytu (2+kk). Jakmile se jejich životní cesty propletly, usoudili, že je vhodný čas začít realizovat své sny. Našli si vhodný pozemek v obci 20 km severně od Prahy a pustili se do plánování.

S posledním nájmem rovnou do vlastního domu

Hlavním důvodem, proč si majitelé vybrali konstrukční systém rámové dřevostavby, byla rychlost výstavby a výhodnější cenová nabídka. Hlavní roli ovšem hrála především rychlost, protože chtěli plynule přejít z nájmu do vlastního domu. A to se podařilo, protože výstavba nového domu trvala pouhé 3 týdny.

Výstavba započala v zimních měsících

Rodinný dům se stavěl přes zimu, tudíž byla pro majitele návaznost mezi odchodem z nájmu a nastěhováním se do domu klíčová. Nechtěli žít v napůl rozestavěném domě. Jako spousta dalších rodin či párů měli na výběr, zda si nechají postavit jen hrubou stavbu, dům ve fázi na dokončení nebo na klíč. Tento mladý pár zvolil zlatou střední cestu – dům na dokončení.

  • Hrubá stavba je „surový“ stav domu zahrnující staticky stabilní a nosné prvky (tedy bez estetických úprav), které zajišťují, že stavba stojí a nebude do ní zatékat.
  • Dům na dokončení je mezistupněm mezi hrubou stavbou a domem na klíč. Každá stavební společnost má vlastní specifikace toho, která řemesla a práce jsou ještě v dodávce zahrnuty.
  • Dům na klíč znamená, že veškerá realizace stavby (od projektu po kolaudaci) je v rukou stavební firmy, která vám po smluveném období předá klíče od vaší novostavby.

Dům na dokončení má své výhody i skryté nedostatky

Dům na dokončení nabízí jen někteří dodavatelé a nabídka je u jednotlivých firem různá. Investoři tuto variantu obecně volí většinou z důvodu příznivé ceny a vyhovující nabídky od dodavatele. Často si převezmou stavbu v určité fázi dokončenosti a zbytek dodělávek si řeší svépomocí nebo dodavatelsky (oslovují místní firmy nebo řemeslníky a stavbu si už koordinují sami). Nevýhodou je, že v tomto případě už tu není generální dodavatel stavby na klíč, který by pohlídal termíny, návaznosti prací a řemesel, reklamace a za vše na stavbě zodpovídal.

Bungalov byl „tutovka“

Ale zpátky k manželskému páru z Prahy. Manželé si vybírali dům z katalogu a volili mezi nabízenými typovými domy. Byli rozhodnutí pro bungalov, patrový dům ihned zavrhli. Důvod byl prostý – majitel si běhání do schodů užil v paneláku až až a majitelka po přízemním domě vždy toužila. Typový dům si nakonec ještě individuálně upravovali. Půdorysem je dům sice stejný jako ten v katalogu, nicméně v návrhu pozměnili koupelnu, kde chtěli sprchový kout i vanu. Mimo jiné prohodili i toaletu a technickou místnost.

Základovou desku si majitelé realizovali svépomocí

Poté, co si podali ruku se stavební společností, usilovali o stavební povolení. Po několika týdnech ho měli na stole a mohlo se začít stavět. S firmou si stanovili datum dodávky prefabrikované sendvičové konstrukce a od něj se odvíjelo i započetí výstavby základové desky. Tu si majitelé realizovali svépomocí.

Lukáš postavil plovoucí základovou desku svépomocí. Ušetřil tak 500 000 Kč

O stavbě na dokončení rozhodla radost z práce

Manželský pár se rozhodl pro stavbu na dokončení primárně z důvodu úspory financí a sekundárně pro radost z práce na domě. Od firmy si nechali postavit tzv. „dům na dokončení + technický paket“ (elektroinstalace, voda, kanalizace, vytápění, hrubé podlahy, zaizolování a zaklopení stropů sádrokartony). Na majitelích bylo dodělání vnitřních povrchů. V domě zůstaly po firmě samé holé stěny, nezabroušený sádrokarton se šrouby a sponkami. Nebyly tu ani vnitřní dveře. Dále také museli pokládat dlažbu, plovoucí podlahu, kompletně zajistit sanitu, toaletu a kuchyni.

Na kolik přijdou interiérové dveře? Porovnejte si aktuální ceny zde.

Z rychlosti výstavby byli majitelé šokováni

Hned druhý den po uplynutí technologické přestávky základové konstrukce byly hotové obvodové stěny. Firma začala montovat krov a třetí den už byl dům kompletně pod střechou i s taškami.

Suma sumárum – základová deska se začala stavět v polovině října, od 1. listopadu se montovalo a už 2. prosince byl majitelům předán dům k dokončení. Celková doba výstavby tak byla pouhé čtyři týdny a vše se nakonec stihlo do Vánoc i se zaizolováním a pokládkou podlah.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Prostorný bungalov 5+kk o užitné ploše 165 m2 má terasu i garáž. Známe jeho cenu

Majitelé budou dlouho vzpomínat na dokončovací práce

Oba se na finální dodělávky velmi těšili. Nečekané problémy vyvstaly až ve chvíli, kdy došlo na lámání chleba. Ani jeden neměl velké zkušenosti s manuální prací, a proto se jim v některých oblastech pracovalo hůře. Například bylo velmi složité tmelit a brousit sádrokartony, protože dům v rozích ještě trochu pracoval. Manželé se proto rozhodli, že tento problém zatím odloží na dobu, až se budou řešit finální detaily.

S velkou pomocí rodiny dokončili dům úplně sami

Do domu se mladý pár nastěhoval rychle, avšak byl v situaci, kdy uvnitř ještě nebyly vnitřní dveře a vytápění krbem nebylo zprovozněné. Navíc chyběly detaily jako např. obložení stěny umělým kamenem, soklové lišty atp. Vše ostatní však už bylo naštěstí hotové. Postupně tedy začali s dodělávkami.

V podstatě od 2. prosince, kdy byl majitelům dům předán, až do posledního lednového týdne probíhaly v domě intenzivní práce. Zpočátku se pracovalo jen o víkendech, ovšem jakmile skončilo vánoční období, pracovali majitelé na domě prakticky každý den. Na začátku ledna si majitel musel vzít dokonce na tři týdny dovolenou a společně se ženou i s velkou pomocí rodiny dům postupně dokončovali. Nakonec se vše podařilo a oba na toto záživné období velmi rádi vzpomínají.

Blanka po rozvodu neváhala. S omezeným rozpočtem postavila nový domov pro sebe a své dvě dcery

Vydáno dne:
04.02.2024

Photocredit: Jan Homola (se souhlasem)

1

Energeticky soběstačný hotel kompletně postavený za pouhé čtyři měsíce

Dřevostavba se zastavěnou plochou 940 metrů čtverečních se nevidí každý den. Navíc když se v ní skrývá energeticky zcela soběstačný hotel. Zveme vás dnes na průzkum do této jedinečné stavby... Číst více →



Bungalovy do tří a půl milionů, které se v Česku staví nejčastěji

Bungalovy patří mezi nejoblíbenější typ staveb u nás. Které z nich se těší největší oblíbenosti a jsou nejčastěji vyhledávány?.. Číst více →



Zuzana: Odstěhovali jsme se do dřevostavby za Prahu. Náš syn se díky tomu uzdravil

Postavili si dům nedaleko Prahy. Hotovo bylo za 4 měsíce a díky kvalitnímu vnitřnímu prostředí a čerstvému vzduchu se zlepšilo zdraví jejich malému synovi. Příjemným bonusem pak byl fakt, že dodrželi přesný rozpočet. Co by ale udělali jinak?.. Číst více →



Blanka po rozvodu neváhala. S omezeným rozpočtem postavila nový domov pro sebe a své dvě dcery

Dřevostavba na jihovýchodní Moravě byla postavena netradičně pro tři ženy. Jaký příběh se skrývá za jejími stěnami? O tom jsme si povídali s paní Blankou... Číst více →



Mladá rodina bydlí ve vzorovém domě blízko Prahy. V čem jim dispozice 5+kk tolik vyhovuje?

Kateřina a Kamil si nechali postavit blízko Prahy hezký patrový domek s dispozicí 5+kk. Co bylo při plánování jejich domu unikátní? S čím jsou nejvíce spokojení a co by dnes naopak udělali jinak?.. Číst více →



Žebříček 10 nejoblíbenějších českých bungalovů 4+kk – přehled půdorysů a cen

Plánujete začít stavět bungalov 4+kk a hledáte inspiraci pro své bydlení? Porovnejte půdorysy, ceny i fotografie různých typů bungalovů v našem článku... Číst více →



Bungalovy na klíč s dispozicí 5+kk – známe ceny nejoblíbenějších domů v Česku

Bungalovy na klíč s dispozicí 5+kk jsou velice oblíbenou volbou bydlení pro větší rodiny. Podívejte se do fotogalerie a vyberte si váš oblíbený. Který se vám zamlouvá nejvíce? A jaké jsou aktuální ceny?.. Číst více →



Dřevěný přístřešek postavený svépomocí vyjde levněji. Srovnali jsme ceny materiálů – březen 2024

Kolik ušetříte na zahradním přístřešku, budete-li si ho stavět svépomocí? Dost na to, abyste za tyto peníze koupili iPhony celé rodině, nové spotřebiče, ojeté auto nebo jeli na krásnou dovolenou... Číst více →



Našel cestu, jak bydlet levně. Vzal si hypotéku s měsíční splátkou 15 600 Kč a za 9 let ji měl splacenou

Mladík již odmítal nadále platit vysoký nájem. Zároveň se však chtěl vyhnout nepříjemnému závazku v podobě vysoké hypotéky, ke kterému by byl nucený se upsat. Přišel tedy na způsob, kterému dnes tleská celý svět... Číst více →